Pirmadienio vakarą sutemus iš plieno gamyklos išvyko Z raidėmis paženklinti keli autobusai. Ir dar lydimi Rusijos karinio transporto priemonių. Išplatintose nuotraukose matyti, kaip autobuse suguldyti sužeisti ukrainiečiai kariai išvežami į Rusijos kontroliuojamas teritorijas.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis tvirtina, kad sprendimas evakuoti į prorusiškų separatistų kontroliuojamą teritoriją priimtas, siekiant gelbėti karius, atlaikiusius ilgas ir žiaurias Rusijos atakas ir bombardavimus.

„Tikimės, kad Ukrainos karių žvalgybos derybų grupių, Raudonojo Kryžiaus komitetų ir Jungtinių Tautų dėka pavyks išgelbėti mūsų vaikinų gyvybes. Yra daug sužeistųjų, jiems teikiama medicinos pagalba. Ukrainiečiai didvyriai Ukrainai reikalingi gyvi. Tai mūsų principas.

Manau, kad kiekvienas adekvatus žmogus tai supranta. Mūsų kariuomenė ir žvalgyba pradėjo Mariupolio gynėjų gelbėjimo operaciją. Darbas tęsiasi, kad vaikinai grįžtų namo. O tam reikia subtilumo ir laiko“, – situaciją vertino V. Zelenskis.

Tikimasi, kad pavyks susitarti ir apsikeisti belaisviais. O ukrainiečių kariai galės grįžti namo.

„Gegužės 16–ąją dieną iš „Azovstal“ į Novoazovsko ligoninę evakuoti 53 sunkiai sužeisti žmonės, kuriems bus suteikta medicinos pagalba. Humanitariniu koridoriumi į Olenivką pervežti dar 211 žmonių. Vykdysime apsikeitimo procedūrą, kad jie galėtų grįžti namo“, – sakė Ukrainos gynybos viceministrė Hanna Mallar.

Iš anksto įrašytame vaizdo įraše „Azovo“ pulko vadas teigia, kad evakuacija reiškia dalinę misijos pabaigą. Ir gyrė pulką už tai, kad išgelbėjo kuo daugiau gyvybių.

„Galbūt todėl karas yra menas, o ne mokslas. Kai vykdai pavestą misiją ir išgelbėjai kiek įmanoma daugiau karių gyvybių, tai aukščiausias kariuomenės vadovavimo lygis. Ypač tada, kai sprendimui pritaria aukščiausi kariniai vadovai. Šlovė Ukrainai“, – sakė pulko vadas Denys Prokopenko.

Evakuacija iš Azovstal

Ukrainos Vyriausybė patvirtino, jog imsis visų būtinų priemonių, kad išgelbėtų visus gynėjus.

O iki šiol miestuose kaip Mykolajive, Rusijos agresijos ženklai matosi gatvėse ir primena gyventojams apie sunkią kovą.

Miesto keliuose – bombų žalo, o aplink – sudegusios mašinos ir apgriuvę pastatai.

„Išgirdome sprogimus, gyventojai rėkė, jog dega automobilis, iškvietėme ugniagesius. Paskui keletas sviedinių nukrito ant sporto klubo stogo. Vėliau į stoties kiemą prie pat pastato iš tos pačios pusės. Padaryta daug žalos stogui, užsidegė ir baldų parduotuvės stogas. Manau, kad į tą stogą pataikė bent 5 smūgiai“, – kalbėjo Mykolajivo gyventoja Jevhenija.

Šią savaitę įvykdyta Rusijos oro ataka Lvivo regione buvo viena didžiausių iki šiol. Nors Ukrainos pajėgos sugebėjo neutralizuoti tris sparnuotąsias raketas, kitos taikinius pasiekė.

Įnirtinga kova ir toliau tęsiasi Ukrainos rytuose, pagrindinis Rusijos tikslas – Donecko sritis.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia:

Karybos ekspertas: Rusija turi nuolat jausti spaudimą dėl karių

Karybos ekspertas Egidijus Papečkys specialiose LNK žiniose svarstė, ar baigtas mūšis dėl „Azovstal“ gamyklos yra Rusijos ar Ukrainos pergalė.

„Tai rusams yra didelis moralinis laimėjimas, jie labai jo laukė. Bet iš tikrųjų tai yra Ukrainos laimėjimas. Todėl, kad Ukrainos kariai pademonstravo retą didvyriškumą, seniai regėtą mūšių laukuose, karuose. Jie ilgą laiką laikė sukaustę labai dideles Rusijos pajėgas. Ukrainiečiams tai dar vienas etapas, kuris nepaisant pasidavimo, nei kiek nesumažina Ukrainos moralės“, – LNK sakė E. Papečkys.

Jis teigė, jog šie veiksmai ne tik nesumažino Ukrainos karių moralės, o atvirkščiai – ją tik padidino.

Karybos ekspertas tikino, jog rusai dabar kontroliuoja ne Mariupolį, o jo griuvėsius.

„Iš esmės pasikeitė tik tai, kad rusai atlaisvins jau dabar nelabai dideles pajėgas, kurias galės permesti į kitą frontą. Čia ukrainiečiai iki galo pademonstravo ir atliko savo pareigą tėvynei“, – teigė pašnekovas.

E. Papečkys teigė, jog viešas „Azovo“ pulko karių pasidavimas yra tam tikra saugumo garantija.

„Tačiau dabar visi vakarai, ir mes Lietuvoje, turime daryti viską, kad priverstume Rusiją su jais elgtis pagal konvencijas. Tai yra šių žmonių nekankinti. Nes Rusijoje jau pasigirdo balsai kaip jie yra pasiruošę šiuos žmones kankinti ir su jais atsiskaityti. Tai turime padaryti viską, kad juos apsaugotume, kad nedrįstų su jais elgtis taip, kaip draudžia įstatymai“, – sakė karybos ekspertas.

Anot pašnekovo, tai turi būti daroma visomis diplomatinėmis priemonėmis.

„Pradedant nuo aukščiausių valstybių vadovų – NATO ir vakarų valstybių, kaip ir organizacijų lygiu. Rusija turi nuolat jausti spaudimą“, – tikino jis.

Kariai bus tardomi ir apklausiami Rusijos kontroliuojamose Ukrainos teritorijose, sakė E. Papečkys.

„Galime neabejoti, kad prieš juos bus pradėta baudžiamojo proceso imitacija, kaip Rusija mėgsta. Imitacija to, kad vykdomas kažkoks baudžiamasis persekiojimas, tačiau realiai tų žmonių padėtis bus sunki nelaisvėje“, – kalbėjo karybos ekspertas.

Jis teigė, jog pasibaigus šaudmenims, vandeniui, kai pasipriešinimas jau nebebuvo įmanomas, buvo priimtas logiškas ir racionalus sprendimas.

„Skaudus, atrodytų, sprendimas. Bet bus išgelbėta bent dalies šių didvyrių gyvybė“, – LNK sakė karybos ekspertas.

Visą LNK pokalbį su E. Papečkiu žiūrėkite čia: