Ekspertai atkreipia dėmesį, kad agresorius rodo pastangas kaitinti situaciją Ukrainos šiaurėje: raketomis atakuojamas Lvivas, su artilerija ir minosvaidžiais apšaudomos Černihivo ir Sumų apylinkės.

„Maža to, antradienį orkų diversinė grupė vėl atakavo pasienio ruožą Sumų sektoriuje. Šį kartą mūšis truko ilgiau nei pirmadienį. Taip siekiama sudaryti įspūdį, neva ruošiamasi plataus masto puolimui šioje kryptyje siekiant blaškyti karinės ir politinės vadovybės dėmesį bei resursų, pajėgų panaudojimą. Mūsų vertinimu, tai yra apgaulė, tam tikras klaidinimas“, – pabrėžia jie.

„Trikampis“ jau rusų rankose?

Anot ekspertų, Charkive ukrainiečiai tvirtai laiko iniciatyvą savo rankose, stengiasi toliau pulti rytų link – pamažu artėja prie Vovčansko.

Rusai stiprina savo gynybines pozicijas, o esminis klausimas šiame sektoriuje, pasak karybos žinovų, ar ukrainiečiai bandys užimti Vovčanską, ar rinksis tolimesnę puolimo operaciją kreipti į pietryčius link Kupiansko.

„Įvertinus, kad pirmu atveju tektų forsuoti Doneco upę, be to Kupianskas žymiai svarbesnis logistinis orkų taškas, gali būti, kad ukrainiečiai savo pastangas koncentruos pietryčiuose, o šiaurėje pereis į gynybą. Tačiau kaip bus realybėje – matysime“, – svarsto jie.

Iziumo kryptyje ukrainiečiai toliau kontratakuoja prie Dovhenkės, jie taip pat aktyvūs kituose ruožuose.

„Locked N’ Loaded“ teigimu, ar antradienio Ukrainos prezidento biuro vadovo patarėjo Oleksijaus Arestovičiaus mįslingas mirksėjimas interneto transliacijoje reiškia, kad pribrendo tai, apie ką ekspertai kalbėjo jau porą savaičių – „piršto“ nukirtimas, sunku pasakyti.

„Labai viliamės, kad taip“, – rašo jie.

Limano sektoriuje agresorius ir toliau spaudžia vakarinį flangą, pagrindines pastangas nukreipdamas nuo Šandryholovės – Derylovės – Novoselyvkos link piečiau esančios Drobyševės.

Anot jų, sunku pasakyti, ar tai reiškia, kad „trikampis“ jau rusų rankose, o gal agresorius įvairiose vietose tiesiog bando čiupinėti ukrainiečių gynybą.

Sekasi ne kaip

Pasak ekspertų, Rusijos kariuomenė intensyviausiai bando laimę šiaurės rytinėje ir pietinėje Severodonecko miesto dalyse.

Gali būti, kad ji taip tikisi ištampyti gynėjų pajėgas, jas varginti ir tada smogti į labiausiai pažeidžiamą tašką.

„Kol kas sekasi ne kaip. Puolimas šiaurės rytuose įstrigo, o pietuose sustabdytas, orkai grįžo iš kur atėję“, – teigia ekspertai.

Bakhmute, anot jų, ukrainiečiai sugeba stabdyti okupantų puolimą.

„Agresoriui nesiseka išplėsti puolimo ašies į šiaurę nuo Popasnos, todėl orkai bando rinkti trupinius. Pabandė pulti 5 km į pietvakarius nuo Popasnos ir užimti Vyskryvos kaimelį, tačiau ir čia patyrė nesėkmę“, – teigia jie.

Centre, pasak „Locked N’ Loaded“, po ankstesnių nesėkmių rusai nusprendė pasielgti netikėtai ir vėl bandė atakuoti arčiau Avdijivkos gyvenvietės, ketindami perkirsti kelią Doneckas – Kostiantynivka. Rezultatas tas pats – ukrainiečiai puolimą atmušė.

Rusijos kariuomenė vykdo puolimą Kurakhivo – Marijinkos – Vuhledaro ruože, tačiau nesėkmingai.

Ekspertams panašu, kad Huliajpolės ruože okupantų puolimas visiškai išsikvėpė, o tai yra dar viena gera proga ukrainiečių kontratakoms.

„Bet jas lems ne mūsų norai, o ukrainiečių sumanymas, turimos pajėgos ir resursai“, – rašo jie.

Mariupolyje – neaiški padėtis

Anot karo ekspertų, padėtis Mariupolyje neaiški: rusai į savo kontroliuojamą teritoriją išvežė dalį „AzovStal“ gynėjų, o dalies ukrainiečių likimas nežinomas.

„Pavyzdžiui, Ukrainos Generalinis štabas praneša, kad orkai blokuoja ukrainiečių padalinius „AzovStal“. Tik įdomu, ką jie blokuoja, jei vakar tas pats Generalinis štabas pranešė, kad Mariupolio gynėjai jau įvykdė savo užduotį? Gal ten dar yra likusi dalis kovotojų? Gal jie laiko pozicijas ir laukia, kol jau objektą palikę gynėjai atsitrauks ir bus saugūs? Sunku pasakyti. Pareiškimai Maskvos Dūmoje dėl „nacistų teisimo“ irgi yra žaidimo dalis“, – rašo jie.

Ekspertai neatmeta, kad tai nukreipta į Rusijos vidaus auditoriją, galbūt tai gali būti Ukrainos kovotojų grįžimo į tėvynę kaina.

Rusija propagandos pagalba savo visuomenei parodo, kaip Mariupolio gynėjai yra nugalėti ir nuteisti, o savo ruožtu tyliai iškeičia juos į nelaisvėje esančius orkus. Yra vilties, kad yra pasiekti kovotojų gyvybes išsaugosiantys susitarimai, tik esminis klausimas ar orkai jų laikysis. Aišku, visa tai tik mūsų spekuliacijos. Laikome kumščius už didvyrius“, – rašo karybos žinovai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją