„Nors tiek daug nėra aišku, vienas dalykas, kuris yra mūsų valioje, tai realus bendradarbiavimas, siekiant užtikrinti klestintį ir tvaresnį pasaulį“ , – komentuoja JAV iždo sekretorė.

Nors J. Yellen gyrė JAV ir ES bendradarbiavimą keliose skirtingose srityse kaip mokesčių politika ar susivienijimas prieš Putino režimą, iždo sekretorė tvirtino, kad Ukrainos finansavimo poreikiai šiuo metu yra dideli, todėl šalys turėtų dar labiau susivienyti.

„Jei Putinas tęs savo siaubingą karą, Bideno administracija dirbs su jumis [ES – LOGIN.LT] ir kitais partneriais, kad pastūmėtų Rusiją link finansinės ir strateginės izoliacijos <...> Veikdami kartu įrodome, kad sankcijos nėra kokios nors vienos šalies užsienio politikos motyvas“, – tvirtina J. Yellen.

JAV iždo sekretorė pabrėžia, kad Ukrainai trūksta lėšų finansuoti vyriausybės veikimą, išmokas kariams, pensininkams ir darbuotojams.

„Akivaizdu, kad iki šiol paskelbtos dvišalės ir daugiašalės paramos nepakaks Ukrainos poreikiams patenkinti net ir trumpuoju laikotarpiu“, – sakė ji.

JAV taip pat tvirtina padėsianti Europai įveikti priklausomybė nuo Rusijos energetikos importo. Anot iždo sekretorės, tai galėtų būti pasiekta padidinant Amerikos suskystintų gamtinių dujų eksportą į ES. Nepaisant to, politikė primena, kad reikia atsižvelgti ir į švarią, atsinaujinančią energiją.

„Turime padidinti atsinaujinančių išteklių investicijas ir mažinti energijos poreikį. Priklausomai nuo to, kiek laiko truks energijos kainų pakilimas, turėtume matyti natūralų tiekėjų atsaką ir naujas kylančias technologijas. Kuo ilgiau tęsis dabartinė situacija, tuo agresyviau pasakysime „ne“ Rusijos iškastiniam kurui“, – Briuselio ekonomikos forume tvirtino J. Yellen.

Palietė ir Kiniją

Savo kalboje JAV iždo sekretorė neaplenkė ir Kinijos temos – tvirtino, kad ES ir JAV turi būti atsargios ir vieningos, nuolat „tikrinti Kiniją ir jos verslo praktiką“.

„Mūsų bendras interesas yra paskatinti Kiniją susilaikyti nuo ekonominės praktikos, kuri mums visiems nepalanki“, – pasakoja J. Yellen ir detalizavo, kad omenyje turi prekybos ir investicijų, klimato politikos ir kitus klausimus.

Mes turime bendrų interesų ir turėtume rasti būdų sąveikauti su Kinija, paaiškinti savo požiūrį, sako JAV iždo sekretorė ir priduria, kad Kinijai bus sunkiau, jei ji negalės dvišaliais susitarimais manipuliuoti valstybėmis.