Rytų politikos ekspertas Marius Laurinavičius laidoje teigė, jog kol kas labai sunku pasakyti, kiek šie pranešimai apie V. Putino sveikatą turi realaus pagrindo.

„Nes išskyrus tą Ukrainos žvalgybos vadovo pranešimą, visi kiti pranešimai – gandų lygis. Jais iš viso nesiūlyčiau tikėti, nes jie leidžiami specialiai. Bet ir Ukrainos žvalgybos vadovo pareiškimą irgi galima kvestionuoti – nes tai juk informacinio karo dalis. Aš jokiu būdu nesakau, kad tai nėra tiesa, tiesiog sakau, kad tokią informaciją reikia vertinti pakankamai kritiškai“, – sakė M. Laurinavičius.

Jis Delfi laidoje „Iš esmės“ teigė, jog patikrinti informacijos apie V. Putino sveikatos būklę nėra įmanoma.

„Daug svarbiau už tai, ar jis serga – ar neserga, ar liga yra tiek pavojinga, kad jis būtų jam nedaug gyventi yra kitas dalykas, daug svarbesnis. Panašu, kad keli skirtingi šaltiniai praneša apie tokį įsitikinimą pakankamai aukštuose elito sluoksniuose. Jeigu Rusijos elito ir saugumo tarnybas, jeigu jie įsitikinę tuo ir tai yra tiesa, tai jei net V. Putinas nesirgtų, tai būtų labai svarbi informacija.

Nes tai yra ženklas elitui, kad šis etapas baigiasi. Ir jiems reikia ieškoti mažų mažiausiai atsitraukimo kelių iš tos situacijos, kur jie yra. O tuo pačiu – ir naujo darinio režimo kūrimui“, – kalbėjo rytų politikos ekspertas.

Vladimiras Putinas

Europos Parlamento narys Andrius Kubilius laidoje taip pat sutiko, jog neturint konkrečių medikų išvadų apie Rusijos vadovo V. Putino sveikatą, telieka atsirinkti patikimus informacijos šaltinius.

„Tie taškai susijungia į tokį vaizdą, kad V. Putinas ir jo aplinka ieško būdų – kaip mažiausiai gėdingai ieškoti taikos sutarties, ugnies nutraukimo sutarties ir sukelti kiek galimą didesnį tarptautinį spaudimą Ukrainai, kad Kremliui pavyktų ištrūkti iš ten, kur jie patys įklimpo“, – kitu galimu įvykių scenarijumi laidoje dalijosi europarlamentaras A. Kubilius.

Jis „Iš esmės“ laidoje sakė, kad Kremlius, kuris, anot A. Kubiliaus, anksčiau labai sėkmingai kurdavo mačo V. Putino įvaizdį, dabar keičiasi.

„Dabar sąmoningai keičiamas vaizdas, koks jis yra pasiligojęs. Pasižiūrėkite, kaip tas daroma – atkreipkime dėmesį į gegužės 9–osios paradą, kai jis sėdėjo su antklode ant kelių. (…) Man atrodo, kad sąmoningai yra siunčiami tokie signalai, kad jau jis toks yra. Ir tas sutampa su tuo, ką mes matome vakarų lyderių tarpe – Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas skelbia, kad nereikia žeminti V. Putino“, – savo įžvalgomis laidoje dalijosi A. Kubilius.

Politikas A. Kubilius teigė tikintis, jog V. Putino kaip nusilpusio politiko įvaizdis yra kuriamas sąmoningai. Galbūt norint tai panaudoti spaudžiant Ukrainą pasiekti taikos.

Rytų politikos ekspertas M. Laurinavičius teigė, jog A. Kubiliaus pateiktą versiją vertina kiek skeptiškai.

„Pirmiausia todėl, kad nematau jokių požymių, kad Rusija pati bandytų tartis – nėra šiuo metu, skirtingai nei šio karo pradžioje. (…) Bet jokio Rusijos noro tartis su Ukraina šiuo metu nėra. Ką aš matau – Rusija perėjo į visiškai priešingą karo strategiją. Ne greitojo karo, kuris jiems akivaizdžiai nepavyko ir šį karo etapą jie akivaizdžiai pralaimėjo. Ir dabar jie perėjo į Ukrainos sekinimo strategiją. Anot JAV žvalgybos, šis karas turėtų tęsti ir Maskva yra pasiruošusi jį tęsti pakankamai ilgą laiką“, – sakė laidos „Iš esmės“ pašnekovas M. Laurinavičius.

Jis dar kartą pabrėžė, jog nemato jokių atsitraukimo signalų.

„Atvirkščiai – visa tai, kas yra daroma, (…) jokio noro tartis, ar noro nutraukti šį karą iš Kremliaus pusės aš tikrai nematau. Tokią A. Kubiliaus versiją vertinu skeptiškai“, – sakė M. Laurinavičius.

Visą Delfi laidą „Iš esmės“ žiūrėkite nuo 17 valandos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)