„Dokumentai išsiųsti Rusijos užsienio reikalų ministerijai pagal Hagos tarptautinę konvenciją. Prašoma vieną egzempliorių pagal Hagos konvenciją perduoti M. Gorbačiovui,“ – BNS pirmadienį sakė teismo atstovas Aurimas Žukauskas.

Keturių per Sausio įvykius žuvusiųjų – Vido Maciulevičiaus, Algimanto Petro Kavoliuko, Virginijaus Druskio, Apolinaro Juozo Povilaičio – artimųjų vardu Vilniaus teismui yra pateiktas civilinis ieškinys dėl M. Gorbačiovo atsakomybės už 1991 metų sausio įvykius.

Ieškovams kovą įvykdžius teismo nurodymą į rusų kalbą išversti atsakovui dokumentus, teismas priėmė ieškinį ir nusprendė išsiųsti dokumentus M. Gorbačiovui.

Atsakovas turi būti informuotas apie bylą ir pateikti savo atsiliepimą. Bylos teismo posėdis kol kas nėra paskirtas.

Civilinis ieškinys pateiktas šešių artimųjų netekusių asmenų vardu.

Šiuo ieškiniu siekiama, kad M. Gorbačiovas, kaip aukščiausias pareigas užėmęs SSRS asmuo, sulauktų atsakomybės už Sausio 13-osios žudynes.

Ieškovai teigia teismui pateikę įrodymus, pagrindžiančius, kad tuometinis SSRS prezidentas M. Gorbačiovas 1991 metų sausio 11–13 dienomis būdamas vyriausiuoju SSRS ginkluotųjų pajėgų vadu turėjo kariuomenės kontrolę, tačiau nesiėmė priemonių užkirsti kelią agresijai, tai yra nesustabdė tarptautinio nusikaltimo vykdymo.

1991 metų sausio 13-osios naktį Sovietų Sąjungos kariniams daliniams šturmuojant Vilniaus televizijos bokštą bei Radijo ir televizijos komiteto pastatą žuvo 14 žmonių.

Sovietai karine jėga mėgino nuversti teisėtą Lietuvos valdžią, 1990-ųjų kovo 11 dieną paskelbusią šalies nepriklausomybę nuo Sovietų Sąjungos.

Dėl nusikaltimų žmoniškumui ir karo nusikaltimų Sausio 13-osios byloje nuteisti 67 buvusių sovietų karių ir karininkų. Tarp jų yra ir dabar jau miręs buvęs sovietų gynybos ministras Dmitrijus Jazovas.

Dauguma kaltinamųjų šioje byloje nuteisti už akių, nes Rusija ir Baltarusija atsisakė juos išduoti.

M. Gorbačiovas teisiamas nebuvo, byloje jį nesėkmingai mėginta apklausti kaip liudytoją.

Viešai skelbta, kad 91 metų buvęs Sovietų Sąjungos prezidentas dabar gyvena name Maskvos priemiestyje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)