Pamatė atsitiktinai

Kėdainiečiai Galina ir Eugenijus Urbonai bei jų sūnus šeštadienio popietę leido prie Nevėžio upės. Žmonės ilsėjosi, žvejojo.

„Tuomet pamačiau, kad žmogus nušoko nuo tilto, tiesiai į upę. Mes matėme, kad srovė jį neša, jis skęsta.

Mano vyras Eugenijus nedelsdamas šoko į vandenį gelbėti skęstančiojo“, – siaubingas akimirkas prisiminė Galina.

Šeima nesutriko

Kol Galinos vyras plaukė sraunia upe, krante likusi moteris nesutriko ir nepasimetė.

14 val. 40 min. Bendrąjį pagalbos centrą pasiekė jos pranešimas, kad nuo geležinkelio tilto Kėdainiuose į Nevėžį nušoko žmogus, jo gelbėti skuba jos vyras Eugenijus.

Dar bekalbant telefonu Galina informavo, jog vyras skęstantįjį traukia į krantą.

Visos tarnybos

Į nelaimės vietą operatyviai pasiųstos visos specialiosios tarnybos – ugniagesiai gelbėtojai, greitosios medicinos pagalbos medikai ir policijos pareigūnai.

„Ugniagesiai atvažiavo pirmi, labai greitai sureagavo, labai greitai atvyko.

Mano vyras jau buvo ištempęs skendusią moterį į krantą. Iš pradžių ji buvo be sąmonės, tačiau jis su sūnumi ją apvertė ir netrukus moteris atsigavo“, – pasakojo moteris.

Suskubo padėti

Į nelaimės vietą atskubėję ugniagesiai nukentėjusiajai uždėjo kaklo įtvarą, užkėlė ant neštuvų ir įkėlė į greitosios medicinos pagalbos automobilį.

Moteris nedelsiant išvežta į ligoninę, kur jai suteikta skubi medicininė ir psichologinė pagalba.

Beje, atsigavusi moteris pasakė, kad nebenori gyventi, kad turi daug problemų, kurios susikrovė į krūvą.

Moteris sakė, jog ant tilto ji laukė traukinio, norėjo po juo palįsti, tačiau nesulaukusi nušoko nuo tilto.

Žygdarbio nesureikšmina

Pats moterį išgelbėjęs E. Urbonas savo poelgio nesureikšmina, tačiau prasitaria, jog krante tądien buvo ir daugiau žvejų, tačiau į pagalbą suskubo tik jis vienas.

„Kad išgelbėčiau moterį man teko perplaukti į kitą upės krantą. Džiaugiuosi, kad tuo metu buvau ten ir galėjau padėti.

Svarbiausia yra žmogiškumas. Svarbiausia, kad moteris gyva. Norėtųsi sužinoti, kokia jos sveikata, labai gaila žmogaus“, – kalbėjo Eugenijus.

Ir dar vienas

Beje, tądien specialiosios tarnybos skubėjo gelbėti ir dar vieno žmogaus. 16 val. 42 min. gautas pranešimas, kad Kėdainiuose, Žemaitės gatvėje, atsisėdęs ant lango rėmo vyras grasina nušokti iš 3 aukšto, yra pas draugą svečiuose, o draugas išėjęs paliko jį užrakintą.

Atskubėję ugniagesiai automobilinėmis kopėčiomis vyrą nukėlė iš trečio aukšto ir perdavė medikams.

Pagalba yra

Visuomenės sveikatos specialistai sako, kad paprastai žmonės bando nusižudyti, norėdami nuslopinti nepakeliamą emocinį skausmą, kuris gali atsirasti dėl įvairių priežasčių.

Dažnai tai būna pagalbos šauksmas. Žmogus, bandantis nusižudyti, dažniausiai būna tiek prislėgtas, kad nesupranta, jog yra ir kitų pasirinkimų: mes galime padėti sustabdyti tragediją, stengdamiesi suprasti, kaip jie jaučiasi, padėdami jiems ieškoti kitų galimų pasirinkimų.

Savižudžiai dažniausiai jaučiasi siaubingai izoliuoti, dėl savo kančių jie nesugeba pagalvoti apie žmones, į kuriuos galėtų kreiptis, taip dar labiau padidindami izoliaciją.

Absoliučia dauguma atvejų, savižudis pasirinktų kitą kelią, jei taip baisiai nekentėtų ir galėtų vertinti veiksmus objektyviai.

Dauguma savižudžių duoda įspėjamuosius ženklus tikėdamiesi, kad jie bus išgelbėti, nes jų noras yra baigti emocines kančias, o ne mirti.

Tad jei pastebite savo artimoje aplinkoje žmogų, kuriam reikia pagalbos – pasiūlykite ją. Jei jums reikia pagalbos – kreipkitės į specialistus. Pagalba visuomet yra.

pagalba