Sąlygų ukrainiečių kontrpuolimui šiuo metu nėra

Istorikas Kęstutis Kilinskas laidoje teigė, jog tam tikra rezervacija Ukrainos atžvilgiu vakaruose buvo, o kai kur – ir toliau išlieka.

„Tam tikras vakarų rezervuotumas karo pradžioje, mano galva, buvo. Ir mes jeigu stebėtume kai kurias vakarų valstybes, jis išlieka iki šių dienų. Sakyčiau, kad tas mitas, jog (ukrainiečiai nemokės naudotis moderniais vakarų ginklais, aut. p.) labiau atspindi tą poziciją. Kitas labai svarbus dalykas, kuris keitė vakarų poziciją – kad ukrainiečiai ginasi sėkmingai. Ir prie jų sėkmės gana stipriai prisideda būtent vakarų ginklų tiekimas“, – laidoje sakė istorikas.

Jis kartu kalbėjo, jog greta ginklų labai didelė pagalba yra ir žvalgybinė informacija, kuri, panašu, buvo teikiama dar prieš karą.

K. Kilinskas teigė, jog modernūs ginklai yra trečdalis sėkmės.

„Pirmoji mintis – motyvacija priešintis. Manau, kad šioje vietoje Ukrainos visuomenėje problemų nėra, to netrūksta. Čia gal net yra pasitarnavusi sovietinė militarizacija. Antras dalykas – ginklai. Ir trečiasis – kariavimas idėjomis, kur tie ginklai ir yra naudojami.

Antras ir trečias aspektas yra susiję. Ir nauja ginkluotė įgalina keisti taktiką. Ir jeigu mes kalbame apie Rusijos kariavimo idėją, tai vakarai paskutinius 30–40 metų, aiškiai sukdami technologinio pranašumo kryptimi ir vystė technologijas, tam, kad galėtų sulaikyti didelę Rusijos karių masę. Tai yra labai svarbus, Ukrainai žaidimą keičiantis aspektas“, – laidoje „Info diena su Rimvydu Valatka“ tikino istorikas K. Kilinskas.

Jis teigė, jog kol kas negali svarstyti scenarijaus, kad Ukrainos pajėgos pareitų į kontrpuolimą.

„Šiuo metu tokio varianto nesvarstyčiau, nes kol kas jai nėra naudinga pereiti į kontrpuolimą. Ir man atrodo, kad nėra pasiektas tinkamas jėgų balansas. Kitas dalykas – geografinėje plotmėje labai daug pajėgų yra susispaudę sąlyginai mažame ruože.

Ir tai reiškia, kad Ukrainai tektų pereiti į gana sudėtinga, vos ne kaktomuša vykstantį kontrpuolimą. Tai Ukrainai tektų pulti maždaug tokiu formatu, kokiu dabar puola Rusija ir tai yra turbūt pats blogiausias variantas. (…) Bet jokiu atveju nesakau, kad ateityje taip negali būti ateityje“, – savo įžvalgomis laidoje dalijosi K. Kilinskas.

Laidos pašnekovas istorikas K. Kilinskas teigė, jog Ukrainos pajėgos ginasi sėkmingai, sekina priešininką.

„Bet ar yra pakankamos sąlygos kontrpuolimui šiam momentui, dvejočiau“, – tikino jis.

Nustebinę karo aspektai

Istorikas K. Kilinskas laidoje vardijo ir jį šiame Rusijos sukeltame kare Ukrainoje labiausiai nustebinusius faktus.

„Pirmiausia – pirmoji karo diena man atrodė kaip intervencija į Čekoslovakiją, ar Vengriją. Panašu, kad tą ir buvo mėginta padaryti, bet tą dar reikėtų gerai išstudijuoti. Tada antras momentas, kuris pasireiškė iš negatyvosios pusės Rusijai – labai prastas Rusijos kariuomenės pasirengimas.

Tiek taktiniame lygmenyje, tiek ir tuose pačiuose propagandiniuose vaizdo įrašuose, kurie tiražuojami Rusijos pusėje. Toliau dalykas, kuris stebina – tam tikras informacinis vakuumas – yra labai daug informacinių diskursų, labai daug kalbama apie karą.

Bet patys mūšio laukai informacine prasme yra labai gerai kontroliuojami. Ir čia kyla gana daug iššūkių visuomenės informavimo prasme. Mes gauname labiau informacinius diskursus, nei tikrą mūšio tikrovę“, – LNK laidoje „Info diena su Rimvydu Valatka“ sakė istorikas K. Kilinskas.

„Gintis pirmiausia turime patys“

Karo anatomiją nagrinėjantis rašytojas Giedrius Petkevičius laidoje svarstė – kaip greičiau karo metu mokomasi naudotis nauja technika.

„Pirmiausia klausimas – kas mokosi ja operuoti. Manyčiau, kad šauktinis ar mobilizuotas kariškis gali išmokti tam tikrų elementų, taktikos, naudotis lengvaisiais šaulio ginklais. Tačiau jį išmokyti naudotis vienokia ar kitokia sunkiąją ginkluote, bus pakankamai sunku. Ir jeigu kalbėsime ne apie kiekybę, o kokybę – užtruks panašiai tiek, kiek taikos metu, na, šiek tiek trumpiau“, – sakė laidos pašnekovas.

O kalbėdamas apie Ukrainos karius, kurie naujausia technika naudotis mokosi vakarų šalių teritorijose, G. Petkevičius teigė, jog pažengę kariai maždaug 3 mėnesių bazinį kursą pereina per 7–11 dienų.

„Skirtumas yra akivaizdus“, – kalbėjo jis.

Laidos pašnekovas G. Petkevičius tikino, jog pirmosios karo dienomis niekas net negalėjo pagalvoti apie tokią modernią ginkluotę Ukrainoje, ruošiamus ukrainiečių kariškius.

Rašytojas G. Petkevičius teigė, jog Rusijos sukeltas karas Ukrainoje įtvirtino kai kurias pozicijas.

„Šis karas mums padėjo suvokti, tiems, kas dar nesuvokė iki tol, kad gintis pirmiausia turime patys. Nedeklaratyviai, net ne 2 procentais nuo BVP, o gintis modernia ir augančia kariuomene“, – aiškino G. Petkevičius.

Visą LNK laidą „Info diena su Rimvydu Valatka“ žiūrėkite čia: