Po civilių gyventojų evakuacijos iš „Azovstal“ Mariupolyje Rusijos kariai nesiliauja bandę užimti gamyklą, kurią gina Ukrainos pajėgos.

„Padedamas aviacijos ir artilerijos, priešas ir toliau veržiasi į priekį ir šturmuoja mūsų pozicijas, bet mes ir toliau jį atmušame. Priešinsimės, kol galėsime. Turime problemų dėl amunicijos, maisto, vandens ir vaistų, bet ir toliau priešinamės, laikomės aukštesnio politinio įsakymo „vykdyti gynybą“, kovojame nepaisydami visko“, – kalbėjo Azovo pulko vado pavaduotojas Sviatoslavas Palamaras.

Ukrainos prezidentas tvirtina, kad dėl Mariupolio gynėjų evakavimo iš Rusijos pajėgų apsuptos gamyklos dirba trečiosios šalys. Tarp jų – Izraelis, Turkija ir Šveicarija.

Ukraina yra pasirengusi iškeisti sužeistus Mariupolio gynėjus į karo belaisvius rusus.

„Mes nesiliaujame bandę evakuoti visus savo žmones iš Mariupolio ir „Azovstal“. Dabar vyksta labai sunkios derybos dėl kito evakuacijos misijos etapo – sunkiai sužeistų ir medikų evakavimo. Mes kalbame apie daugybę žmonių. Žinoma, darome viską, kad būtų evakuoti visi kiti – kiekvienas gynėjas. Mes jau įtraukėme į derybas visus pasaulio žmones, kurie gali būti įtakingiausi tarpininkai“, – sakė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Kol rusai apšaudo gamyklą, čečėnų kovotojai Mariupolyje linksminasi. Vaizdo įraše matyti, kaip V raide, kuria ženklinama čečėnų karinė technika, pažymėtas tankas apšaudo daugiabučius, traiško civilių automobilius, gadina miesto infrastruktūrą.

Pasakojo apie patirtus žiaurumus

Per apšaudymą į Šiaurę nuo Charkivo esančiuose Derhačuose žuvo du civiliai. Rusijos pajėgos smogė kultūros centrui, kuriame vietos gyventojai gavo humanitarinę pagalbą.

Taip pat sunaikintas avarinių tarnybų pastatas ir keli gyvenamieji kvartalai.

Vietos gyventojas Oleksandras ruošėsi pusryčiauti, kai buvo atakuotas jo brolio namas.

„Buvau namuose prie garažo. Visi kaip įprastai ruošėsi pusryčiauti. Tada pasigirdo sprogimai, ir aš pargriuvau ant žemės. Atsistojęs pamačiau, kad pas brolį dega ugnis ir rūksta dūmai. Jis šaukė: „Sania, padėk!“

Kai ten nubėgau, brolis gulėjo šioje vietoje, jam buvo nuplėštos abi kojos“, – pasakojo Oleksandras.

Kol kas ragina susilaikyti nuo grįžimo į namus

JAV karo institutas skelbia, kad Ukraina greičiausiai laimėjo mūšį dėl Charkivo. Užimti jį buvo pagrindinis Rusijos tikslas. Miestas buvo smarkiai apšaudomas, todėl žuvo šimtai civilių gyventojų.

Charkivo meras tvirtina, kad pastarąsias penkias dienas miesto atakų nebuvo.

„Džiaugiuosi, kad stumiame okupantus atgal į jų teritoriją. Žinoma, būtų geriau, jei tai jau būtų pasibaigę. Norėčiau grįžti namo, pamatyti savo šeimą, ji dabar yra okupantų užimtoje teritorijoje. Esame nusiteikę kautis“, – kalbėjo Ukrainos karys Ženia.

Ukrainos pajėgos pradėjo kontrpuolimą Charkivo srityje esančio miesto Iziumo kryptimi. Žmonės pamažu grįžta į namus, nors vietos valdžia kol kas ragina neskubėti.

„Priešas užminavo praktiškai visus kiemus, šaligatvius, net vaikų darželius. Vykdomi išminavimo darbai. Raginame žmones klausyti oficialių pareigūnų informacijos ir kol kas susilaikyti nuo grįžimo į namus“, – sakė Charkivo srities valstybinės administracijos pirmininkas Olehas Synehubovas.

Karo dinamika

Vis dėlto dauguma Charkivo srities gyventojų vis dar tūno rūsiuose.

„Labai džiaugiamės, kai atėjo mūsų kariuomenė, taip ilgai laukėme išvadavimo. Tikėjome, kad mūsų Ukrainos pajėgos mus išvaduos ir galėsime gyventi taikoje ir santarvėje su savo vietos valdžia bei tauta. Norime, kad mūsų pajėgos kuo greičiau laimėtų prieš Rusijos užkariautojus“, – sakė vietos gyventoja Alla.

Okupantai apšaudė gyvenvietes Donecko srityje. Sunaikinta daugiau kaip 60 objektų. Rusai bandė apsupti Ukrainos pajėgas Luhansko srityje, tačiau planas žlugo.

Ukrainiečiai sugriovė rusų pontoninius tiltus Doneco upėje. Ukrainos kariuomenė pareiškė, kad per mūšį dėl upės Donbaso regione sunaikino mažiausiai 73 Rusijos tankus ir kitą techniką.

Ukrainos žvalgyba: Putinas serga

Amerika teigia, kad Rusijai Ukrainos Rytuose nepavyko padaryti jokios reikšmingos pažangos.

„Jie demonstruoja labai griežtą pasipriešinimą Donbase ir Pietuose. Jie neleido rusams pasiekti beveik jokių strateginių tikslų. Abi pusės patyrė nuostolių. Abi pusės prarado savo pajėgumų, nesvarbu, ar tai techninė įranga, ar gynybinės sistemos, tai yra karas, todėl mes ir toliau stengiamės užtikrinti, kad Ukraina turėtų reikmenų, sistemų ir ginklų gintis“, – kalbėjo JAV Pentagono atstovas Johnas Kirby.

Ukrainos karinės žvalgybos vadovas pareiškė, kad dauguma kovų šalyje baigsis iki metų pabaigos. Ukrainiečių žiniomis, V. Putinas sunkiai serga.

„Tai sukels Rusijos Federacijos vadovybės pasikeitimą. Šis procesas jau pradėtas, ir jie juda tuo keliu. Galime patvirtinti, kad V. Putinas yra labai prastos psichologinės ir fizinės būklės. Jis labai serga. Vienu metu serga įvairiomis ligomis. Viena iš jų – vėžys“, – sakė Ukrainos karinės žvalgybos vadovas Kyrylo Budanovas.

Ukrainos kariai Kijeve į traukinių vagonus-šaldytuvus krauna žuvusių Rusijos karių kūnus. Susitarimas dėl jų perdavimo vis dar nesudarytas.

„Kai kuriuos kūnus rusai tikriausiai išveža. Jie yra sukūrę pasaką „mes nepaliekame savų“. Jei tai nebūtų pasaka, tai šių kūnų nebūtų. Štai, keli šimtai kūnų šiame šaldytuve yra faktas ir įrodymas, kad jie atsisako savų“, – pasakojo Ukrainos ginkluotųjų pajėgų pulkininkas Volodymyras Lyamzinas.

Ukraina praneša, kad nuo karo pradžios nukovė apie 27 tūkst. rusų karių. O Rusija teigia, kad Ukrainoje žuvo tik per 1 300 rusų kovotojų.

Visą „LNK žinių“ reportažą žiūrėkite čia:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)