Taip interviu „Delfi“ teigia buvęs ES karinio štabo žvalgybos direktorius, atsargos pulkininkas, Rytų Europos studijų centro (RESC) asocijuotas analitikas Gintaras Bagdonas.

„Nenuveiktų darbų, užtikrinant karinį mobilumą (o tai – lemiamas faktorius šiuolaikiniame kare), yra kalbant ir apie oro uostus, ir jūrų uostą, ir geležinkelius. <…>. Kai matome Zokniuose neasfaltuotą taką prie pat čekų naikintuvų dislokacijos, o lėktuvai laikomi palapinėse…

Beje, ar mes manome, kad mums užteks tik keturių naikintuvų, ar vis dėlto jų reikėtų daugiau? Jei norime pereiti iš oro policijos į oro gynybą, tai greičiausiai reikėtų visos eskadrilės. Mažiausiai – vienos eskadrilės. Vadinasi, laukia tikrai daug darbų“, – svarsto „Delfi“ pašnekovas.

Atsargos pulkininko teigimu, Lietuvos pastangas stiprinti gynybą po 2014 m. prasidėjusio Rusijos imperializmo etapo galima įvertinti tik penkiais balais iš dešimties.

Bagdonas teigia nemanąs, jog Rusijos diktatorius Vladimiras Putinas Ukrainoje ryšis panaudoti taktinį branduolinį ginklą:

„Manau, tikrai nereikėtų bijoti branduolinio ginklo panaudojimo. Putinas tam nesiryš, nes tai labai padidintų grėsmę jo paties režimui ir Rusijos integralumui.

Ir nebus taip, kad Putinas pats vienas spaus raudoną mygtuką: jis turės duoti komandą, kuri praeis ilgą sprendimų priėmimo grandinę. Ta grandinė taktinio branduolinio ginklo panaudojimo atveju yra daug ilgesnė nei sprendžiant dėl strateginio branduolinio ginklo panaudojimo – į ją būtų įtraukti ir divizijos vado lygio karininkai.“

Senąją Europą su tokiais politikais kaip Emanuelis Macronas priešakyje Bagdonas kaltina bailumu, korupcija ir polinės lyderystės stoka. Atsakydamas į klausimą apie delsimą esmingiau padėti kariaujančiai Ukrainai, atsargos pulkininkas teigia:

„Apgailėtina, kad Vakarų šalių ir ypač senosios Europos lyderės… Nors gal net nevadinčiau jų lyderėmis, nes jos pademonstravo lyderystės stoką. Taigi, senosios Europos šalys pademonstravo politinį bailumą ir neadekvatų situacijos vertinimą.

Lyginant su praėjusio amžiaus ketvirtuoju dešimtmečiu, istorija kartojasi. Prisiminkime Neville’io Chamberlaino vaidmenį Miuncheno suokalbyje. Kažkuria prasme tai kartojasi.

Nepamirškime ir apie didžiulę Rusijos įtaką Vakarų šalyse. Drįsčiau teigti, kad Vakarų pasaulis yra delikačiai, įmantriai korumpuotas. Tai liečia ir energetikos sektorių, ir politinio elito priklausomybę nuo pramonininkų.“

RESC analitiko nuomone, vasaros antroje pusėje Ukraina gali pradėti sėkmingą kontrpuolimą ir jau rudenį pasiekti lūžio tašką kare su Rusija.

„Sakyčiau, ukrainiečiai gali būti pasiruošę kontrpuolimui vasaros antroje pusėje. Kalbame būtent apie didelį kontrpuolimą, o ne kontratakas. Į tokio kontrpuolimo galimybę greitesniu laiku žiūriu rezervuotai, nes, Ukrainai norint parengti didesnį rezervą (kalbama apie keturias brigadas), tam prireiks daugiau nei kelių savaičių. Manau, reikės bent kelių mėnesių. Galbūt – trijų mėnesių“, – sako „Delfi“ pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)