Rusijai pradėjus karą Ukrainoje, Lietuvos ir Lenkijos tarpusavio parama ir bendras pasiruošimas atgrasymui ir gynybai yra ypač svarbus. Mes Rusiją laikome ilgalaike grėsme Vakarams ir sutariame, kad turime kartu dirbti tiek dvišaliai, tiek NATO ir ES formatuose, kad būtų priimtas reikiamas atsakas Rusijos grėsmei atremti. Privalome sutelkti jėgas kartu siekiant bendrų tikslų“, – teigė A. Anušauskas.

A. Anušauskas ir M. Blaszczakas sutarė vieningai reikalauti Rusijos vadovybės atsakomybės prieš pasaulį už invaziją į Ukrainą, diskutavo NATO ir ES darbotvarkės klausimais, karinio mobilumo tema. Ministrai aptarė ir artėjantį NATO viršūnių susitikimą Madride bei būtinybę stiprinti NATO rytinio pakraščio gynybą realiais koviniais pajėgumais, remiantis priešakinės gynybos konceptu.

„Kaip regiono valstybės, turinčios sieną su Rusija, turime bendrą tikslą – pradėti naują NATO adaptacijos etapą. Artėjančiame viršūnių susitikime tikimės esminių sprendimų dėl NATO Rytinės dalies gynybos sustiprinimo, įskaitant dėl NATO priešakinių pajėgų kovinių grupių batalionų padidinimo iki brigados dydžio vienetų, patikimos oro ir priešraketinės gynybos Baltijos valstybėse užtikrinimo“, – sakė A. Anušauskas.

Krašto apsaugos ministrai įtvirtino šalių glaudesnio bendradarbiavimo sritis ateityje – sutarta dar glaudžiau bendradarbiauti kibernetinio saugumo srityje įsteigiant tam skirtą darbo grupę. Ministrai pabrėžė ir JAV karinio buvimo regione svarbą. Taip pat sutarta toliau glaudžiai bendradarbiauti teikiant paramą Ukrainai ir tam išnaudoti turimus dvišalio bendradarbiavimo instrumentus.

„Vertiname Lenkijos lyderystę ir pastangas koordinuojant paramą Ukrainai. Siekiame dirbti kartu su Lenkija teikiant visokeriopą paramą ir toliau ieškome būdų sustiprinti Ukrainos kariuomenę. Planuojame papildomai perduoti Lietuvoje gaminamų antidronų ir termovizualinių stebėjimo įrenginių“, – sakė A. Anušauskas.

Ministrai taip pat pasveikino Suomijos ir Švedijos apsisprendimą siekti narystės NATO.

Lietuvos ir Lenkijos krašto apsaugos ministrų taryba nuo 2020 metų rengiama, siekiant įgyvendinti bendrą Lietuvos ir Lenkijos prezidentų deklaraciją dėl partnerystės saugumo srityje, kuri buvo paskelbta 2019 m. vasario 21 d. Deklaracijoje sutarta bendromis jėgomis siekti regiono gynybai kertinių tikslų dvišaliu, NATO ir ES pagrindu.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)