„Tie krūviai, kuriuos mini žiniasklaidoje pašto vadovybė, pradėjo kristi dar praėjusių metų pabaigoje. Mūsų susitikimuose su vadovybe šią temą visada liesdavome, o tie sprendimai atėjo šiais metais“, – ketvirtadienį „Žinių radijo“ laidoje „Aktualusis interviu“ sakė R. Dvaržeckytė.

Dar viena priežastis, pasak jos, yra procesų optimizavimas – dalis darbuotojų dirbs didesniu darbo krūviu ir pradės dirbti mobiliais paštininkais, kurie atokesnių vietovių ir rajonų gyventojus lanko automobiliais.

Visgi didesnė dalis atleidimu, R. Dvaržeckytės teigimu, susijusi su kritusiais darbo kiekiais.

„Pagrindas yra siuntų. Kiek kalbamės su profesinių sąjungų nariais, kurie dirba pašte, siuntų, gaunamų iš Kinijos, kiekiai būdavo labai dideli. Praėjusiais metais šiek tiek sumažėjo, o drastiškai krito rudenį. Patys darbuotojai kalba apie tai, kad labai sumažėjo to darbo“, – pasakojo pašnekovė.

Ji priminė, kad tuo metu kaip tik vyko konflikto tarp Lietuvos ir Kinijos dėl ryšių su Taivanu įkarštis.

„Ar tai susiję, ar ne, pasakyti negaliu, bet sutapo, kad tuo metu sumažėjo siuntų. Tiksliau pasakytų pašto vadovybė, bet kiek atsimenu ir diskusijų, tai ten turbūt krito apie 80 proc.“, – sakė R. Dvaržeckytė.

Ji svarstė, kad politiniai sprendimai mažiau galėjo paliesti privatų užsienio kapitalo verslą, kuris užsiima siuntomis.

„IŠ Kinijos ateinančio pašto mažėjimas, bet nereiškia, kad Lietuvoje siunčiamų prekių sumažėjo. To darbo yra. 600 nėra visas paštas ir viso pašto darbuotojai – labai daug darbuotojų vis dar liks dirbti ir turės darbą“, – paaiškino profesinės sąjungos vadovė.

Iš viso, pasak jos, Lietuvos pašte dirba apie 4 tūkst. darbuotojų.

„Labiausiai pasijaučia ten, kur tiesiogiai dirba su siuntomis darbuotojai – klientų aptarnavimo specialistai, laiškininkai, skirstytojai, bet kadangi apimtys mažėja, yra mažėjimas ir administracijos padaliniuose, kur sumažėjo darbo“, – pasakojo R. Dvaržeckytė.

Jos duomenimis, atleidimai vyksta ir miestuose, ir regionuose.

„Kaip turi paštas pasikeisti? Kaip profsąjungietei – visų pirma, gerėti darbo sąlygos. Jos gerėja, bet norėtųsi greičiau. Darbo priemonės, darbo laiko organizavimas, o svarbiausia – apmokėjimas. Jis priklauso nuo lygių, daug yra sistemų, nedaug didesnis nuo minimalaus. Labai arti. Kiekvieno minimalaus atlyginimo didinimas yra geras krestelėjimas paštui peržiūrėti atlyginimus“, – sakė profsąjungos vadovė.

R. Dvaržeckytė pasakojo, kad pašto darbuotojai šiais laikais dirba su išmaniosiomis technologijomis, yra mobilių darbuotojų, kurie teikia įvairias pašto paslaugas.

Visą pokalbį su R. Dvaržeckyte klausykite čia: