Ketvirtadienį Seimo priimtoms Žmonių palaikų laidojimo įstatymo pataisomis leista kremuotus palaikus laidoti ne tik dedant juos į kapavietę kapinėse arba į nišą kolumbariume ar išbarstant pelenus kapinių kremuotų palaikų barstymo lauke, bet ir išbarstyti pelenus ne arčiau kaip 5 km nuo kranto Baltijos jūroje, upėse.

Anot A. Gedvilienės, kadangi nuomonių šiuo klausimu buvo įvairių, konservatorių frakcijoje buvo sutarta šiuo klausimu nesutarti.

„Vieni pritaria ir palaiko pelenų barstymą reglamentuotose vietose, kiti tuo tarpu susilaiko arba pasisako prieš“, – LNK Žinioms sakė ji.

Pasak politikės, pagal įstatymą, barstyti pelenus paplūdimiuose, urbanizuotose teritorijose draudžiama.

„Nesant reglamentavimo, žmonės darydavo, kaip jiems patinka. Tai ant Olando kepurės kažkada buvo supiltas kauburėlis žmogaus pelenų, tai dar kažkur. Turi būti orus reguliavimas, kad žmonės, kurie nori atsisveikinti kitaip su mirusiuoju, savo mylėtu žmogumi, turėtų tą galimybę ir darytų tai legaliai“, – LNK teigė Seimo narė.

Bažnyčia sako, kad reikia pabrėžti žmogaus individualumą, kad turi būti tam tikros vietos ir tam tikri būdai, kaip žmogus turėtų būti palaidotas.

A. Gedvilienė tikino negalinti pasakyti, kad ji nepritaria Bažnyčios pozicijai.

„Mes tiesiog įsiklausome į visuomenę, o visuomenėje yra visokių nuomonių, yra tikrai daug norinčių pasilaidoti kitaip, kad jų pelenai būtų išbarstyti vienur ar kitur“, – patikino ji.

Komiteto pirmininkės teigimu, Europoje yra įvairių praktikų: yra galimybė urnas laikyti namuose, barstyti jūroje, upėse, pakrantėse, kalnuose, miškuose, tad Lietuva nieko naujo neišrado. Jos teigimu, pernai Aplinkos ministerija atliko apklausą, kurioje daug žmonių pasisakė už tai, kad pelenų barstymas būtų legalizuotas.

Aistė Gedvilienė

Tam prieštaraujantys parlamentarai, pasak jos, rėmėsi vyskupų pozicija, tačiau balsai Seime pasiskirstė taip, kad daugiau palaikė kitokią nuomonę.

A. Gedvilienė pabrėžė, kad barstant pelenus turi būti rodoma visokeriopa pagarba ne tik mirusiems, bet ir gyviesiems.

„Jiems neturėtų būti trikdomas poilsio laikas, tas yra apibrėžta įstatyme“, – pridūrė ji.

Kaip visa tai žadama užtikrinti? Seimo narė teigė tikinti žmonių sąmoningumu.

„Kad neprieis pliaže ir neišbarstys pelenų. Kadangi iki šiol pasitaikydavo tokių atvejų, kada žmonės išbarstydavo pelenus ne tam skirtose, pavyzdžiui, turistų lankomose vietose. Vadinasi, yra poreikis reguliuoti šį klausimą ir Seimas to ėmėsi“, – teigė ji.

Visą LNK Žinių pokalbį su A. Gedviliene žiūrėkite čia: