Didžiausias ekonominis nuosmukis nuo Čečėnijos karo 1994-aisiais, kai Rusija dar siekė tapti kapitalistine valstybe. Tokias prognozes skelbia pati Rusijos Vyriausybė.

Ekonomistai sako, kad Rusijos ekonomika tampa panaši į Irano, šalies, kuriai buvo pritaikytos sankcijos dėl branduolinės programos.

„Bet irgi Iranas nėra taip izoliuotas, kaip bus Rusija. Rusijai gresia totalinė izoliacija“, – sakė Vilniaus universiteto docentas Algirdas Bartkus.

Į Vakarų žiniasklaidą pateko Rusijos ekonomikos ir finansų ministerijos prognozės. Jose patys Rusijos pareigūnai sako, kad dėl sankcijų Rusijos ekonomika gali susitraukti 12 procentų. Toks nuosmukis iš esmės nubrauktų paskutinio dešimtmečio šalies ekonominius laimėjimus.

Propaganda aiškina kitaip

Oficialiai Rusija aiškina, kad sankcijos jos nepalietė arba daro labai menką žalą.

„Pasaulio bankas jau prieš keletą savaičių paskelbė vertinimus, kad Rusijos ekonomika šiemet gali smukti kiek daugiau negu dešimt procentų. Manau, kad tai yra gana konservatyvūs vertinimai“, – kalbėjo Vilniaus universiteto Tarptaunių santykių ir politikos mokslų instituto Jean Monnet Chair profesorius Ramūnas Vilpišauskas.

Didžiausią smūgį ekonomikai suduotų naftos embargas ir Europos atsiribojimas nuo rusiškų dujų. Būtent energetinis embargas bus numatytas šeštajame Europos Sąjungos (ES) pakete.

„Jeigu tas viskas įvyktų, iš tiesų mes pamatytume po dviejų – trijų mėnesių stipriai apsunkintą Rusijos verslo ir pramonės darbą. Dalis įmonių užsidarytų vien dėl to, kad neturėtų žaliavos, kad neturėtų galimybės atsiskaityti“, – sakė Pramonininkų konfederacijos viceprezidentas Arūnas Laurinaitis.

Perspektyvoje – nuosmukis

Tačiau esą ir be šeštojo sankcijų paketo Rusija patirs didelį nuosmukį.

„Jau yra iki dabar ir pačių Vakarų įmonių, investuotojų savarankiški sprendimai trauktis iš Rusijos, matant, kas vyksta Ukrainoje. Tas turi ilgalaikį reikšmingą neigiamą poveikį Rusijos ekonomikos perspektyvoms“, – įvertino R. Vilpišauskas.

Pramonininkų konfederacijos viceprezidentas svarstė, kad, jeigu situacija užtruktų ilgiau negu iki šių metų pabaigos, prognozė būtų blogesnė negu 1994 metais.

Kad Rusija jau dabar patiria didžiulis ekonominius nuosmukius rodo ir viešai prieinama statistika. Visoje Rusijoje balandį registruota beveik 80 proc. mažiau automobilių.

„Vartojimas krenta žaibišku greičiu. Rusijos verslo apklausos rodo, kad ekonomika jau ir dabar yra pakankamai gilioje recesijoje, ir krenta tokiu pačiu tempu kaip ir kovido pradžioje, kai dėl karantino ji buvo visiškai sustabdyta“, – komentavo ekonomistas Aleksandras Izgorodinas.

Trūkstamų prekių įsivežti taps sudėtinga

Ekonomistai prognozuoja, kad netrukus ir automobilių pasigaminti Rusija paprasčiausiai nesugebės. Atsivežti trūkstamų prekių iš užsienio taps sudėtinga arba beveik neįmanoma.

Net ir iš artimesnius ryšius su Rusija palaikančios Kinijos, mat ši komplektuojančias detales gauna iš Europos. O jos tiekimo komponentų neva Kinija nerizikuos prarasti.

„Gyventojai susidurs su tuo, kad, jei, pavyzdžiui, reikės buitinės technikos arba dar kažko naujo, jie jos negaus, arba gaus nekokybišką rusišką techniką. Naują suremontuoti bus sunku“, – aiškino ekonomistas A. Bartkus.

Manoma, kad bent maisto Rusijai nepritrūks.

„Tikrai nereikia projektuoti, kad ten bus badas, arba, kad vitrinos parduotuvėse atrodys kaip Šiaurės Korėjoje“, – sakė A. Bartkus.

Prognozuojama, kad didelį smūgį Rusijos ekonomikai suduos augantis nedarbas. Neturėdami užsakymų prekybinikai nereikalaus darbo jėgos, o gyventojai bus priversti dirbti tuos darbus, kuriuos kurį laiką dirbo atvykėliai iš Vidurio Azijos šalių.

„Rusija nueina tokiu keliu, kuris yra lėtas, palaipsnis, bet pastebimas šalies mirimas“, – įvertino A. Bartkus.

Visą LNK Žinių reportažą galima žiūrėti čia: