Anot jų, Charkive ukrainiečiai ir toliau metodiškai, po gabaliuką, atsikovoja savo teritoriją: išlaisvintas Pytomniko kaimas į šiaurę nuo Charkivo, o galbūt – ir Ternovos kaimas, esantis keli kilometrai iki sienos.

„Svarbu pastebėti, kad taikoma savotiška taktika – jei vienoje vietoje pavyko kontrataka, čia įsitvirtinama, tuomet kitą kartą smūgiuojama kitoje vietoje. Taip agresoriui kuriamas netikėtumo efektas, ištampant skyles gynyboje bandančias kamšyti pajėgas“, – pažymi karybos žinovai.

Jie – ne be ironijos – klausia, kaip į tai reaguoja rusų pajėgos, gal permeta papildomus vienetus į Charkivo sektorių, ar esamomis pajėgomis pereina į tvirtą gynybą? O gal jie visomis išgalėmis su artilerija ir aviacija bando sustabdyti puolančius ukrainiečius? Ir patys atsako – nieko panašaus.

„Jie iš Charkivo permeta pajėgas į kitus sektorius, tame tarpe galimai net į Popasną. Tai yra, iš tų Charkivo sektoriuje buvusių 5 bataliono taktinių grupių (BTG), kurių jau turbūt yra mažiau, nupjaunama dalis pajėgų ir metamos į visiškai kitus šiaurinio flango kampus.

„Genialu!“, – ironizuoja ekspertai.

Jie neatmeta, kad agresorius jau nebesitiki išlaikyti šiaurinės Charkivo sektoriaus dalies – „Locked N’ Loaded“ anksčiau rašė, kad taktine ir operacine prasme ši dalis jiems jau ne itin daug turi vertės ir jie bandys gynybos liniją laikyti ties Doneco upe – kitaip sakant, mėgins neleisti ukrainiečiams užimti Vovčiansko.

„Tiesa, pasirodė informacija apie ukrainiečių suaktyvėjimą link Čkalovskės ir Ševčenkovės, greičiausiai siekiama artėti prie Kupiansko, viduryje Izyumo sektoriaus esančio orkų tiekimo taško. Orkai ukrainiečius kol kas laiko artilerijos ugnimi, tačiau tendencijos jiems ne kokios“, – vertina jie.

Pasak ekspertų, jei Kupianskas taps pasiekiamas ukrainiečiams, galimas orkų atsitraukimas link Vovčiansko ir šios gyvenvietės gynyba jiems nebepadės – okupantų tiekimas Iziumo link vis vien bus sutrikdytas.

Irpinė

Anot jų, Rusijos pajėgos paskelbė apie Iziumo sektoriuje esančios Velyka Komyšuvakhos užėmimą. Atrodo, kad miestelis ėjo iš rankų į rankas.

„Šią informaciją reikia tikslinti, nes nėra iki galo aišku. Jeigu tai tiesa: orkai keliais kilometrais išplėtė savo placdarmą palei Doneco upę. Antra – jie gali bandyti nuo Velyka Komyšuvakhos keliu pulti į pietus link Barvinkovės. Tiesa, kuo baigiasi orkų puolamosios operacijos keliais, mes jau matėme daug kartų“, – pastebi karo ekspertai.

Anot jų, tuo pačiu neužėmus ukrainiečių kontroliuojamo ir gynybai patogaus ruožo Karnaukhivka – Dmytrivka – Virnopilja, puolimas Barvinkovės link būtu labai komplikuotas.

„Nebent orkai puls dar vakariau, pavyzdžiui, per Chervona Polianą, tačiau vėl išlįstų iš placdarmo ribų, kas reiškia neapsaugotus flangus, ypač iš vakarų. Kitais žodžiais, eitų tuo pačiu jiems nepasiteisinusiu keliu kaip ir prieš tai puldami į pietus nuo Bražkivkos“, – teigia jie.

Rado kaip siųsti pastiprinimą

Severodonecko sektoriuje, anot jų, ir toliau verda mūšiai aplink Bilohorivką: rusai nesustodami bando persikelti per Doneco upę, ukrainiečių artilerija juos lygina su žeme.

„Viešoje erdvėje pateiktose nuotraukose suskaičiavome, kad prie perkėlos sunaikintos technikos skaičius atitinka bent vienos kuopos taktinės grupės dydį. Tad neatmestina, kad bendras čia puolančiųjų orkų kiekis – ne mažiau kuopos, o gal net visa BTG yra čia – dalis sunaikinta, dalis kaunasi“, – rašo jie.

Tuo pačiu ekspertams nepanašu, kad jau persikėlusių į pietinį krantą apie 80 rusų karių pasipriešinimas palaužtas, tad galima daryti išvadą, kad agresorius visgi rado nedidelę landą čia siųsti pastiprinimą ir resursus.

„Locked N’ Loaded“ teigimu, ukrainiečiai toliau laiko pozicijas Rubižnė – Severodoneckas.

Okupantai vis nepavargsta bandyti perskelti šį ruožą ir įsiveržti į Vojevodivką, tačiau ir toliau jiems nesiseka.

Rusų pajėgos, anot jų, puola Toškivką ir Orikhovę, norėdami sudaryti sąlygas iš pietų pulti Lisičianską – kol kas visos agresoriaus atakos atmuštos.

Nuo Popasnos rusai puola Bakhmuto link. Svarbu paminėti, kad Popasnos sektorius – tai sumažinta padėties prie Iziumo versija.

Okupantai, užėmę miestelį, įsirėžė į ukrainiečių gynybą, tačiau šios grupuotės placdarmas nėra toks, kad užtikrintų pakankamą pajėgų pralaidumą Bakhmuto puolimui, o flangai yra itin silpni ir ukrainiečiams teoriškai įmanoma „nukirsti“ Popasnos iškyšulį.

„Būtent todėl orkai atakuoja Zolotę ir Katerynivką, esančias į šiaurės rytus nuo Popasnos, norėdami sutvirtinti šios grupuotės flangus bei išplėsti placdarmą“, – mano jie.

„Locked N’ Loaded“ rašo, kad per praėjusią parą rusų aviacija Mariupolio „AzovStal“ gamyklą atakavo 38 kartus.

„Dengiami tankų tiesioginės ugnies ir artilerijos netiesioginės ugnies orkai šturmuoja objektą, ukrainiečiai ginasi“, – rašo jie.

Zaporožės sektoriuje agresorius ir toliau bando pulti Huliajpolę, tačiau rezultatų ir toliau nematyti.

„Tuo pačiu nematome ir ukrainiečių veiksmų prie Polohų. Gali būti jie tikisi, kad orkai labiau įklimps prie Huliajpolės, tuomet kontratakuos. O gal proaktyviems veiksmams ukrainiečiai elementariai neturi čia pajėgų“, – svarsto karybos žinovai.

Pietų kryptyje, anot jų, ukrainiečiai atmušė kelias rusų atakas Mykolajivo link, abi pusės stiprina savo gynybines pozicijas, vyksta artilerijos dvikovos.

„Orkai toliau raketomis atakuoja Odesą ir jau apdaužytą tiltą per Dnistrovskyj Limaną, esantį į pietus nuo Padniestrės“, – pabrėžia jie.

„Locked N’ Loaded“ rašo, kad agresorius atakuoja Limano kryptimi, tuo pačiu neatsisako pastangų apeiti vakarinį flangą.

„Tiesa, ukrainiečiai sėkmingai ginasi“, – pabrėžia jie.

Centre rusų kariuomenė toliau intensyviai, tačiau nesėkmingai atakuoja Avdijivkos ruožą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją