Apie tai P. Kuzmickienė kalbėjo trečiadienį „Žinių radijo“ laidoje „Aktualusis interviu“. Ji pasakojo

kalbėjusi su Ukrainos žmogaus teisių pareigūnė Liudmila Denisova, kuri sakė, kad iki dabar iš šalies yra ištremta virš milijono gyventojų, tarp kurių – apie 200 tūkst. vaikų ir keli tūkstančiai našlaičių vaikų.

„Man atrodo, kad tai dramatiškai dideli skaičiai, net sunku protu suvokti, kaip šiais laikais toks skaičius gali būti“, – sakė Seimo narė.

Ji atkreipė dėmesį, kad ukrainiečių trėmimas vis dėlto prasidėjo anksčiau – panašu, kad maždaug vasario viduryje.

„Jie mato, kad tam buvo rengtasi iš anksto, numatant vietas, geografiją, į kur ir kaip bus vežama, pasirengtos specialios instrukcijos. Tose instrukcijose yra propagandinis tekstas, ką jiems sakyti, kokia tai operacija, kaip jie turi jaustis ir taip toliau. Ruoštasi prievartiniam tapatybės ištrynimui, prievartiniam nutautinimui, rengiamos specialios programos“, – pasakojo P. Kuzmickienė.

Parlamentarės teigimu, ukrainiečiai visais kanalais prašo padėti stabdyti šią nusikalstamą rusų okupantų veiklą ir buria tarptautinę komisiją dėl ištremtų žmonių sugrąžinimo.

Paulė Kuzmickienė

„Mes patys kaip Laisvės kovų ir valstybės istorinės atminties komisija parengėme kreipimąsi, (…) kuriuo kreipėmės į įvairias Europos institucijas, sakydami, kad turime išnaudoti visas galimas priemones, kurios leistų stabdyti gyventojų trėmimą, galvoti apie jų grąžinimą ir bandyti išspręsti šį klausimą“, – sakė P. Kuzmickienė.

Politikė sakė, kad kreipimasis buvo nusiųstas ir popiežiui.

„Geriausias sustabdymo būdas būtų laimėtas karas, Rusija, išvaryta iš Ukrainos ir tuo būtų galima problemą spręsti iš esmės, bet yra kaip yra – to taip greit ir nepadarysi. Man atrodo, kad visos priemonės yra geros“, – teigė Seimo narė.

Ji šį nusikaltimą įvardijo kaip antžmogišką ir akcentavo, kad būtina išnaudoti visas diplomatines priemones. Taip pat – kalbėti apie Raudonojo kryžiaus galimybes.

„Matyt yra tam tikras noras užvaldyti žmonių protus ir pavergti“, – sakė P. Kuzmickienė.

Visą „Žinių radijo“ pokalbį su parlamentare klausykite čia: