„Problema, kurią prašė spręsti ir įsitraukti Europos Sąjungą vidaus reikalų ministras Ukrainos, tai yra išminuotojų problema. Daugiau negu pusė teritorijos Ukrainos šiuo metu yra vienaip ar kitaip tokioje būklėje, kad yra su paliktomis minomis ar sprogmenimis, todėl būtina didinti pajėgumus“, – Žinių radijui ketvirtadienį sakė ministrė.

Pasak jos, su Rusijos invazija kovojanti šalis turi per pusę tūkstančio išminuotojų, tačiau jų nepakanka. Juo labiau, kad reikia skubėti sprogmenis neutralizuoti kuo anksčiau, kol jie dar yra matomi per augmeniją.

„Mes esame vieną išminuotoją siuntę, jis yra kartu su tyrėjais, tyrėjų grupėje, bet ieškome dabar savo galimybių, savo vidinių resursų“, – sakė A. Bilotaitė.

Resursų, pasak jos, ieškoma Vidaus reikalų ministerijos sistemoje, o trečiadienį tai A. Bilotaitė sako aptarusi su krašto apsaugos ministru.

Ji sako su kolegomis planuojanti kreiptis į Europos Tarybai pirmininkaujančią Prancūziją, prašydama koordinuoti išminuotojų siuntimą į Ukrainą per policijos įstaigų tinklą.

„Parengėme bendrą laišką su Latvijos, Estijos ir Lenkijos vidaus reikalų ministrais į Europos Komisiją ir šiuo metu pirmininkaujančią šalį, tai yra Prancūzija, kad būtų koordinuojamas šitas procesas“, – sakė A. Bilotaitė.

„Nėra laiko, nes tie vaizdai, kai yra pristatomi pavyzdžiai, kai rusai palieka gyvenamuosiuose namuose sprogmenis vaikų lovelėse, žaisluose, tiesiog yra baisu“, – kalbėjo ministrė.

Šiuo metu į Ukrainą yra išvykusi Lietuvos pareigūnų grupė, atvykusi tirti galimus karo nusikaltimus.

„Tyrėjų grupė yra tokia, kokios ir prašė Ukraina, tos kompetencijos, kurios yra reikalingos“, – sakė A. Bilotaitė.

Pasak jos, planuojama, kad tyrėjų komandos bus rotuojamos. Tai, pasak ministrės, yra svarbu siekiant surinkti įrodymus ir vėliau įvykdyti teisingumą.

Tokias grupes į Ukrainą yra išsiuntusios trys Baltijos šalys. A. Bilotaitė viliasi, kad tokias komandas atsiųs ir kitos Vakarų šalys.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją