Prokuratūra pateikė reikalavimų

Delfi tyrimą apie milijonierių kvartalą galite rasti čia.

Kaip rašė Delfi, šis kvartalas įsikūrė Verkių regioniniame parke, Gulbino ežero pakrantėje. Oficialiai statybos leidimai išduoti viešo naudojimo poilsio paskirties statiniams, bet iš tiesų tai tapo uždaru turtuolių kvartalu, į kurį draudžiama patekti.

Specialiųjų tyrimų tarnyba ir prokurorai, atlikę tyrimą, konstatavo kad įmonei UAB „Gulbinų turizmas“ be aukciono išnuomotas galbūt per didelis valstybinės žemės sklypas rekreacinėje teritorijoje.

Taip pat prokuratūra ir STT nurodė, kad anksčiau dalyje aptvertos teritorijos buvo miško žemė, tačiau Valstybinė miškų tarnyba savo sprendimu nutarė mišką iš dokumentų pašalinti ir taip visuomenei buvo užkirstas kelias patekti į šią teritoriją. Prokuratūra ir STT reikalauja mišką kuo greičiau į dokumentus sugrąžinti. Tai padarius visuomenė vėl galės patekti į ežero pakrantės mišką.

Taip pat teisėsaugai įtarimų kelia tai, kad statiniai uždaroje teritorijoje galbūt naudojami ne pagal paskirtį.

Trečiadienį visi šie klausimai buvo aptarti Seimo Antikorupcijos komisijoje. Jos pirmininkas Algirdas Stončaitis piktinosi, kad tokia situacija susidarė Verkių regioniniame parke.

„Valstybės rekreacines žemes atiduoti užtenka iš principo 3-4 mėnesių, o kad vykdyti prokurorų pavedimą neužtenka kelių metų. 30 metų buvo miškas. Staiga jis tapo ne mišku, nors tas pats miškas. (...) Faktiškai užvaldytas valstybės turtas. Negi nėra galiojančių instrumentų, kad kažkokiais žymiai trumpesniais terminais valstybė galėtų atsikovoti savo interesus?“ – klausė A. Stončaitis.

STT Korupcijos prevencijos valdybos Korupcijos rizikos skyriaus viršininkas Domantas Lukauskas teigė, kad STT turimomis žiniomis, 2022 05 06 Nacionalinė žemės tarnyba inicijavo procesus vienašališkam valstybinės žemės nuomos sutarčių nutraukimui. Taip pat, anot jo, 2022 04 21 NŽT Vilniaus miesto skyrius kreipėsi į Valstybinę miškų tarnybą dėl žemės sklypo kadastro duomenų atnaujinimo.
Algirdas Stončaitis

STT vadovo pavaduotoja Rūta Kazilūnaitė taip pat įvertino situaciją regioniniame parke. Ji teigė, kad situaciją galima įvertinti labai aiškiai ir paprastai: situacija kritiška.

„Be abejo, pačią situaciją mes vertiname kritiškai, dėl ko buvo galimai neproporcingai didelio ploto sklypai suteikti šių pastatų eksploatavimui. Mes vertiname visa tai kritiškai. Ir trukmė, kiek visa tai trunka... Mūsų buvo ne vienas kartotinis raštas institucijoms, skatinantis atkreipti į šią situaciją dėmesį ir ne formaliai, o iš tiesų imtis apčiuopiamų veiksmų, kurie pakeistų tiek statusą tos teritorijos, tiek ir realią padėtį ant žemės. Galimai neskaidrių sprendimų padariniai šalinami pakankamai ilgą laiko tarpą“, - kalbėjo STT vadovo pavaduotoja.

Generalinės prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus vyriausioji prokurorė Deimantė Nikitinienė taip pat teigė, kad jau įvykdytas prokuroro reikalavimas nutraukti valstybinės žemės nuomos sutartį.

„Labai pritariu komisijos pirmininkui, kad ši situacija yra skandalinga. Mums, prokurorams, kyla tas pats klausimas, ar valstybė yra įgali su tokiais atvejais susitvarkyti. Naujausiais duomenimis, pagal prokuroro reikalavimą, valstybinės žemės nuomos sutartis yra nutraukta. Nutraukta, nes buvo nustatyti tam tikri pažeidimai tiek dėl ploto, tiek dėl žemės sklypo naudojimo pagal paskirtį, tiek pagal tai, kad statiniai jau nepriklauso nuomininkui UAB „Gulbinų turizmas“. NŽT yra įspėjusi, kad sutartis bus nutraukta nuo liepos mėnesio.

(...) Problema čia, kad prieš kažkiek metų atgal tam tikri veikėjai pasitvarkė taip, kad rekreacinėje teritorijoje pastatyti statiniai buvo įforminti kaip poilsio paskirties. Rekreacinė paskirtis yra tai, kad statiniai skirti tik poilsiui. Žmonės apsiformina statinius kaip poilsio paskirties, puikiai ten turbūt gyvena. Iš viešosios erdvės akivaizdu, kad ten yra gyvenamųjų namų kvartalas. NŽT yra įvykdžiusi prokuroro reikalavimus ir nuomos sutartį yra nutraukusi. Tokia, kokia ji buvo, daugiau nebebus. Bus sudaroma nauja“, - informavo prokurorė.
Rūta Kaziliūnaitė

Vilniaus apygardos prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorė Dalia Kindurė dėstė, kad buvo atliktas tyrimas ir tada buvo surašytas nutarimas reikalauti institucijų veikti.

„Gauti duomenys, kad NŽT Vilniaus miesto skyrius bendrovei yra išsiuntęs pranešimą su perspėjimu nutraukti nuomos sutartį. Šiuo atveju manome, kad NŽT pagrįstai ir savalaikiai vykdo prokuroro nutarimą ir imasi veiksmų valstybinės žemės naudojimo srityje“, - dėstė D. Kindurė.

Taip pat ji pirštu bedė į Vilniaus miesto savivaldybę. Esą ji šiuo atveju parodė išskirtinį abejingumą.

„Paantrinčiau Generalinės prokuratūros prokurorei, kad šiuo atveju susidūrėme su kitos institucijos nepakankamu bendradarbiavimu. Būtent su Vilniaus miesto savivaldybės administracijos pasyvumu šioje situacijoje. Neaktyvumas susijęs su statinių naudojimu ne pagal paskirtį. Savivaldybė turėtų imtis poilsio namų intensyvesnės kontrolės“, - sakė prokurorė.

Nacionalinės Žemės tarnybos atstovas Ruslanas Golubovas Delfi patvirtino, kad sklypo nuomininkams UAB „Gulbinų turizmas“ iš tiesų išsiųstas įspėjimas dėl sutarties nutraukimo: „2022-05-06 NŽT Vilniaus m. skyrius raštu informavo UAB „Gulbinų turizmas“, kad vadovaujantis teisės aktų reikalavimais valstybinės žemės nuomos sutartis bus nutraukta nuo 2022-07-08.“

Delfi kreipėsi Registrų centre nurodytais UAB „Gulbinų turizmas“ kontaktais, tačiau su įmone susisiekti nepavyko. Jei įmonė pateiks atsakymus į jai pateiktus klausimus, tekstą papildysime.

Pastatų savininkai

Delfi jau rašė, kam priklauso statiniai šiame sklype.

2020 m. Registrų centrui pateiktame UAB „Gulbinų turizmas“ (sklypo nuomininkas) neeilinio visuotinio akcininkų susirinkimo protokole nurodyta, kad įmonė iš viso turi 13 akcininkų. Visi jie valdo po 7,7 proc. akcijų. Beveik visų jų korespondencijos adresas nurodytas Didžiųjų Gulbinų gatvės skirtinguose namuose. Registrų centro duomenimis, šios įmonės direktorius yra Sigitas Kubilius.

Susipažinkime su šios įmonės akcininkais, kurie yra turtingi Lietuvos verslininkai. Dalis jų patenka į Delfi sudarytą turtingiausių verslininkų sąrašą.

Pirmasis akcininkas – UAB „Neries investicijos“, atstovaujamas Nerijaus Dagilio. Registrų centro duomenimis, UAB „Neries investicijos“ nuo 2010 m. vadovauja N. Dagilis. Jis yra vienintelis šios įmonės akcininkas. Be to, N. Dagilis yra „NI plėtra“ vadovas, Delfi sudarytame 2019 m. turtingiausių Lietuvos verslininkų sąraše jis užima 188 vietą, valdo 10 mln. Eur.

Toliau akcininkų sąraše rikiuojasi Kęstutis Martinkėnas - UAB „Modus grupė" stebėtojų tarybos narys, „BLF holding" akcininkas.

Turtingiausių žmonių sąraše jis užima 16 vietą, valdo 125 mln. Eur.

Trečia sąraše – Ina Railienė. Ji yra buvusi UAB „Andrejara" vadovė. I. Railienės sutuoktinis – Lietuvoje gerai žinomas verslininkas Mindaugas Raila. 2019 m. Delfi sudarytame turtingiausių Lietuvos verslininkų sąraše jis užima antrą vietą ir valdo 907 mln. eurų.

„Verslininko M. Railos įmonė „ME investicija“, kuri valdo transporto paslaugų grupę „Girteka“, yra antroji vertingiausia Lietuvos įmonė po „Vilniaus prekybos“. Finansų analitikai ją įvertino milijardu eurų.

Tad nenuostabu, kad 90 proc. šios įmonės akcijų valdantis M. Raila yra antrasis turtingiausias lietuvis. „ME investicija“ taip pat yra įsigijusi ekologinio ūkininkavimo įmonės „Auga Group“ akcijų“, - yra rašęs Delfi.

Kitas UAB „Gulbinų turizmas“ akcininkas – Saulius Butkus. Turtingiausių verslininkų sąraše jis užima 45 vietą ir valdo 68 mln. eurų. Tame pačiame sąraše nurodoma, kad jis susijęs su „Santiex“, „Sun Invest“, „NI plėtra“. Pavyzdžiui, jis yra UAB „Sun Invest" generalinis direktorius ir akcininkas.

Penktas akcininkų sąraše – Alvydas Banys. Turtingiausių verslininkų sąraše jis užima 79 vietą. Su „Invalda INVL“ grupe, „LJB Investments“ susijęs verslininkas valdo 42 mln. eurų.

Kita įmonės akcininkė – Ivona Liachovič. Apie ją viešojoje erdvėje informacijos nėra pateikta. Registrų centro Juridinių asmenų registre duomenų apie šią moterį rasti taip pat nepavyko. Tačiau šaltinių duomenimis, ji yra verslininko Edvardo Liachovičiaus sutuoktinė. Registrų centro duomenimis, jis yra UAB „Girteka Holding“, UAB „Girteka cargo“, UAB „Girteka fleet“, UAB „Girteka logistics“ vadovas. Taip pat UAB „Me investicija“ valdybos narys ir UAB „AmberCap“ akcininkas.
Delfi kreipėsi su klausimais į E. Liachovičiaus valdomą įmonę prašant patvirtinti arba paneigti faktą, kad I. Liachovič yra jo sutuoktinė, tačiau atsakymų į klausimus negavome.

O štai akcininkė Živilė Garbaravičienė yra buvusi UAB „SC Baltic Media“ ir UAB „Baltic brothers group" valdybos narė. Kaip rašė žiniasklaida, ji priklauso vadinamai vienai įtakingiausių Kauno šeimų. Ji verslininko Jono Garbaravičiaus žmona, pastarasis yra buvusio Seimo nario Ramūno Garbaravičiaus sūnus.

Kitas įmonės akcininkas yra Tomas Kučinskas. Jis yra Lietuvos plaukimo federacijos vadovas, UAB „Parket Trade" valdybos narys, UAB „Provestum“ vadovas ir akcininkas, UAB „Biseris“ valdybos narys.

Toliau sąraše – Vilius Kavaliauskas. Jis yra UAB „Charter Jets“ valdybos narys, UAB „Enercom Capital" vadovas, „Lewben Holdings" vadovas, UAB „Strategy Labs" valdybos narys.

Tatjana Novikova yra dar viena įmonės akcininkė. Registrų centro duomenimis, ji yra T. Novikovos personalinės įmonės „Akvanautas“ savininkė.

Dar vienas akcininkas – Gedeminas Giniotis. 2019 m. Delfi sudarytame turtingiausių Lietuvos verslininkų sąraše jis su savo valdomais 50 mln. eurų užima 64 vietą. Šiame sąraše jis siejamas su „GG Investment“ ir „Concretus grupė“.

Kitas akcininkas – Igor Matsanyuk. Registrų centro duomenimis, jis yra UAB „IM Baltics" vadovas ir akcininkas. Dokumentuose nurodyti tokie įmonės tikslai: investicinė, startuolių, konsultacinė ir vystymo veikla. Įdomu tai, kad vadovo gyvenamoji vieta nurodyta būtent Gulbinų kvartale, viename iš jame stovinčių namų.

Paskutinė įmonės akcininkė – Vilma Janulevičienė. Registrų centro duomenimis, ji yra VšĮ „Mažieji svajotojai" vadovė. Jos gyvenamoji vieta taip pat nurodyta viename iš Gulbinų kvartale stovinčių namų.

Čia yra svarbi detalė, nes Gulbinų kvartale stovintys namai pagal galiojančią teisę negali būti skirti pastoviam gyvenimui. Jie skirti poilsiui ir jie turėtų būti nuomojami visiems norintiems.

Kita įdomi detalė – nemaža dalis Gulbinų kvartalo gyventojų yra meno mylėtojai. Štai VšĮ „Vilniaus miesto opera" vadyboje yra net keli UAB „Gulbinų turizmo“ akcininkai. Tai – N. Dagilis, Ž. Garbaravičienės sutuoktinis J. Garbaravičius, V. Kavaliauskas, T. Kučinskas.

O štai T. Kučinskas kartu su Dalia Ibelhauptaite ir Vilniaus miesto savivaldybe yra šios VšĮ dalininkas.

Registrų centro Nekilnojamojo turto registre radome tokius šiame sklype esančių pastatų savininkus: UAB „Neries investicijos“, Vilma Janulevičienė, Tomas Kučinskas ir Lina Buterlevičiūtė Kučinskienė. Šios pavardės nėra aukščiau minėtame įmonės akcininkų sąraše. Registrų centro duomenimis, ši moteris yra Mstislavo Rostropovičiaus labdaros ir paramos fondas „Pagalba Lietuvos vaikams“ valdybos narė.

Tęskime toliau. Kiti pastatų savininkai yra Živilė Garbaravičienė, Igor Matsanyuk, Vilius Kavaliauskas, Daiva Banienė (Delfi sudarytame turtingiausių verslininkų sąraše ji užima 260 vietą, siejama įmonėmis „Invalda INVL“, „LJB Investments“) ir Alvydas Banys, Saulius Butkus, Ivona Liachovič, Valerija Giniotienė ir Gediminas Giniotis, Kęstutis Martinkėnas ir Jolanta Martinkėnienė (UAB „Modus grupė“ stebėtojų tarybos narė), Ina Railienė ir Tatjana Novikova.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)