Rusijos kariuomenė toliau talžo Ukrainą tolimojo nuotolio raketomis, kurias leidžia iš Krymo, ar iš laivų Juodojoje jūroje, ar iš bombonešių, kurie net neįskrenda į Ukrainos oro erdvę, kad jų nenumuštų Ukrainos priešlėktuvinė gynyba.

Dar karinės cenzūros ukrainiečiai visais būdais vengia rodyti, kur pataikė viršgarsinės rusų raketos, bet praėjusią parą Odesoje rusai susprogdino prekybos centrą ir prekių sandėlį.

Ukrainiečiai įtaria, kad dažnėjantis rusų pataikymai į civilinius objektus, neturinčius karinės reikšmės, rodo, kad V. Putino generolai pradėjo labai taupyti modernesnes ir tikslesnes raketas.

„Esame objekte, į kurį pataikė Rusijos raketa. Iš viso į Odesą buvo paleistos 7 raketos. Tai buvo įmonė, kur vyko gamyba ir vienas žmogus žuvo, 5 patyrė vidutinio sunkumo sužalojimus. Ši įmonė neturi nieko bendro su karine infrastruktūra ir kariniais objektais. Jokių amunicijos sandėlių čia nėra ir niekada nebuvo. Štai taip rusiškasis pasaulis pasveikino Odesą su gegužės 9–ąją“, – tarp nuolaužų pasakojo Odesos meras Gennadyj Truchanov.

Laimei, Europos Tarybos vadovui Šarliui Mišeliui, kuris pirmadienį lankėsi Odesoje, nenukentėjo, nors slėptuvėje teko pabūti.

Antradienį Ukrainoje apsilankė Vokietijos užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock, kuri lankėsi ir Bučoje.

„Labai aiškiai suprantu, kad šiomis aukomis galėjome būti ir mes. Buča yra Kyjivo priemiestis, kaip miestas prie Berlyno. Matai vaikų žaidimų aikšteles, prekybos centrus, matai kaip žmonės eina į darbą. Ir tada visai šalia pamatai nusikaltimo pėdsakus, pavyzdžiui, bombą, pataikiusią tiesiai į prekybos centrą“, – sakė Vokietijos užsienio reikalų ministrė.

Ji teigė, jog visų šaltakraujiškai nužudytų aukų atminimas turi būti įamžintas, o tai padarę – patraukti atsakomybėn.

Tuo metu padėtis rytų Ukrainoje išlieka labai įtempta.

Rusija toliau bombarduoja Mariupolio gynėjus, kurie yra apgulti „Azovstal“ gamykloje. Ukrainiečių teigimu, ten tebėra apie tūkstantis vyrų, tarp jų – šimtai sužeistųjų, kuriems būtina evakuacija.

Kituose Donbaso frontuose Ukrainos pajėgos, bandančios atremti rusų puolimą, užfiksavo, kad per paskutinę parą rusai paleido į šias teritorijas 6 sparnuotąsias raketas, kurios buvo pagamintos dar 7 dešimtmetyje, kurias Sovietų sąjungai gamino kovai su JAV lėktuvnešiais.

Kadangi jos turėjo būti ginkluotos atominėmis bombomis, jų pataikymo tikslumas – keli šimtai metrų.

Kita vertus, rusai Donbase naudoja išdegintos žemės taktiką – ir nepaisydami ukrainiečių pasipriešinimo, nors ir lėtai, bet juda Donecko ir Luhansko sričių administracinių sienų link.

Būtent šių sričių užgrobimas, o rusai jau tvirtina, kad neva pasiekė Luhansko srities ribas, taip pat ir teritorijų pietuose, aneksija laikomi naujausiu V. Putino karo Ukrainoje tikslu.

Nors visiškai nėra aišku, ar jam pavyks to pasiekti. Nes Ukraina vis daugiau gauna modernesnių ir galingesnių ginklų.

„Rusija šio karo nelaimėjo, ji pradeda jį pralaimėti. Padėtis rodo, kad jis susiduria su labai didelėmis problemomis. Net ir įvertinus vis labiau ribotus jos tikslus, kuriuos ji išsikėlė Ukrainos rytuose“, – kalbėjo buvęs Jungtinės Karalystės ambasadorius Baltarusijoje Nigel Gould Davies.

Beje, JAV prezidentas Joe Bidenas per savo atstovę spaudai Jen Psaki perdavė, kad JAV kariškiai neteikia informacijos ukrainiečiams apie į frontą atvykstančius rusų generolus, kurie tiek daug jau ten žuvo.

Kita vertus, JAV išreiškė rimtą susirūpinimą dėl ukrainiečių, greičiausiai per prievartą išvežtų iš okupuotų Donbaso teritorijų į Rusijos gilumą. Pačių ukrainiečių teigimu, tokių žmonių – jau daugiau kaip milijonas. Tarp jų daug ir vaikų.

O Rusijos valdžia dabar skubiai keičia įstatymus, siekdama palengvinti jų įvaikinimą.

Šį procesą gali sustabdyti tik pačių ukrainiečių karinė pergalė, taip pat ir Donbase. O jie stengiasi tai daryti.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: