„Vadinasi, jis taptų stipresnis nei yra dabar. Ko gero, tai atitiktų lūkesčius daugumos Lietuvos gyventojų, kurie merą renka kaip savivaldybės lyderį – tiek moralinį, tiek kaip politiką, priimantį sprendimus ir juos įgyvendinantį.

Perėmęs daugelį administracijos direktoriaus funkcijų, meras taptų stipresnis, o jo atsakomybė – didesnė. Toks modelis atitiktų tiesioginių merų rinkimų esmę, kai savivaldybės gyventojai savo pasitikėjimą skiria politikui, iš kurio vėliau tikisi konkrečių rezultatų“, – pažymi M. Sinkevičius.

Eltai jis pridūrė, kad svarbu yra ir užtikrinti, kad savivaldybės darbo netrukdytų „beprasmiai politiniai žaidimai“.

„O tam reikalingas profesionalus mero ir savivaldybės tarybos santykis ir bendradarbiavimas. Šis santykis turėtų remtis ne politinių raumenų matavimu, o bendru darbu kuriant gyventojams kokybiškas viešąsias paslaugas ir infrastruktūrą“, – tvirtina Jonavos meras.

M. Sinkevičius laikosi nuomonės, kad meras, net ir nebūdamas tarybos nariu, turėtų pirmininkauti jos posėdžiams, sudaryti darbotvarkes ir pasirašyti sprendimus. Jo žodžiais, prireikus – ir vetuoti sprendimus, jei jie neatitinka savivaldybės strategijos, prioritetų ar finansinių galimybių ir įsipareigojimų.

Antradienį darbo grupei vadovavęs Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Stasys Šedbaras ketina pateikti Seimui naujos redakcijos Vietos savivaldos įstatymo projektą ir jį lydinčius dokumentus.

Projektu siūloma nustatyti, kad savivaldybės taryba būtų atstovaujamoji institucija, o savivaldybės meras – savivaldybės vadovas, turintis vietos valdžios ir viešojo administravimo teises ir pareigas, t. y. vykdomoji institucija, primena ELTA.

Be kita ko, savivaldybės meras planuotų savivaldybės tarybos veiklą, nustatytų ir sudarytų savivaldybės tarybos posėdžių darbotvarkes ir teiktų savivaldybės tarybos sprendimų projektus, šauktų savivaldybės tarybos posėdžius ir jiems pirmininkautų, pasirašytų savivaldybės tarybos sprendimus ir posėdžių, kuriems pirmininkavo, protokolus.

Tačiau meras neturėtų balsavimo teisės savivaldybės tarybos posėdžiuose sprendžiamiems klausimams. Merui nustatoma teisė nepasirašyti savivaldybės tarybos priimtų sprendimų ir juos motyvuotai grąžinti pakartotiniam nagrinėjimui. Tokiu atveju savivaldybės taryba galėtų arba pritarti mero motyvuotam grąžinimui, arba patvirtinti pirminį priimtą sprendimą, kurį meras turėtų teisę skųsti Vyriausybės atstovui.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją