Užtat parko prieigose budintys pareigūnai atidžiai stebėjo, kad kapines lankantys asmenys nesegėtų draudžiamos atributikos – vadinamųjų Georgijaus juostelių ar kitų simbolių, pateisinančių Rusijos Federacijos militaristines ambicijas.

Įvairiaspalvių gėlių puokštėmis nešini klaipėdiečiai prie paminklinės kompozicijos sovietų kariams rinkosi nuo sekmadienio gegužės 8 d. Tačiau ir gegužės 9-osios rytą nenutrūko lankytojų srautas. Žmonės nešė gėles, kai kurie žegnojosi, kai kurie uždegdavo žvakelę, daugelis fotografavosi atminčiai. Kadangi oficialaus renginio nevyko, tai paminklo lankytojai ilgai neužsibūdavo. Išeinančiuosius keitė kiti.

Šiuo metu Klaipėdoje vyksta diskusija dėl sovietinę atmintį įamžinančių paminklų likimo.

„Tiek metų stovėjo ir niekam netrukdė. Negi ekonomika atsigaus, jei paminklą nugriausime?“ – rusiškai piktinosi Nikolajus. Vyriškis teigė čia ateinantis kasmet. Taip jis pagerbia dėdės ir kitų kritusių kare atminimą, pabendrauja su pažįstamais.

Kitas rusakalbis vyriškis taip pat siūlė nesuplakti į vieną krūvą dabartinės politikos ir žuvusiųjų atminimo. „Aš nepritariu Georgijaus juostelių uždraudimui. Taip pat nepritariu ir karui Ukrainoje“, - rusiškai „Delfi“ sakė vyriškis, Lietuvoje gyvenantis ne vieną dešimtmetį, tačiau lietuviškai esą nemokantis.

Dvi moteriškė piktinosi, kad tokiomis kalbomis drumsčiama mirusiųjų ramybė. Tačiau paaiškinus, kad kapų niekas nelikviduos, tačiau planuojama nukelti metalinę raudonarmiečių kompoziciją, jos lengviau atsiduso: „Ai, tai šitą tegu griauna. Gal Lietuva metalo pritrūko? Nugriovusi gal likviduos trūkumą?“

Užtat su ruse žmona prieš ketverius metus į Lietuvą gyventi iš Chabarovsko, kuriame praleido 40 metų, grįžęs Zenonas teigė priešingai: „Tą paminklą reikėjo nugriauti prieš dvidešimt metų ir viską sulyginti“.

Jo žmona rusė tam pritarė ir teigė, kad Primorės krašte ir Chabarovske buvo ištremta daug ukrainiečių, o dabar jų palikuonys siunčiami kariauti į Ukrainą Rusijos pusėje. „Tai nežmoniška“, - piktinosi moteris, teigianti, kad intensyviai besimokanti lietuvių kalbos.

Klaipėdos apskrities vyriausiojo komisariato Viešosios tvarkos tarnybos viršininkas Darius Petraitis sakė, kad iki 12 val. incidentų neužfiksuota. „Leidimo renginiui nėra išduota. Skulptūrų parke budi 25 pareigūnai. Jei pamatome asmenį, kuris turi neleistinus simbolius, su juo pasišnekame ir įspėjame“, - sakė D. Petraitis.

Vis tik smulkių incidentų neišvengta. Iš pradžių prie kapinių atėjo vyriškis pečius apsisiautęs Ukrainos vėliava. Kadangi žmonių buvo nedaug, tai ir didelio rezonanso šiuo savo poelgiu nesukėlė.

Po pusvalandžio Sovietų ir Afganistano karo veteranas Viktoras Ožerelejevas gėlių prie skulptūrinės kompozicijos atnešė vilkėdamas sovietų desantininko uniformą apkabinėtą medaliais ir segėdamas, žinoma, Georgijaus juostelę. Tiesa, eidamas pro policijos pareigūnus, jis iki kaklo užsisagstė civilinę striukę, kurią atsisegė tik dėdamas gėles. Žurnalistų paprašytas pakomentuoti savo poelgį jis teigė viešai juostelės nedemonstruojąs. Užtat netrukus žiniasklaidą užpuolė agresyvūs rusakalbiai, kurie ragino žurnalistus nešdintis ir „neįvedinėti savo įstatymų“.

Netrukus kilo didelis triukšmas ir rusakalbiai ėmė šaukti, kad „Šalin provokatorius!“ Šis šūksnis buvo skirtas trims vyriškiams, kurie atėjo vilkėdami marškinėliais, ant kurių buvo parašytas šūkis „Slava Ukraine“, o kitoje pusėje palinkėjimas rusų kariniam laivui originalo kalba. Būtent originalo kalba užkliuvo vienai moteriškei, kuri gėdino vyriškius, esą jie nederamai elgiasi, kad demonstruoja keiksmažodžius. Kita moteriškė šaukė, kad „Slava reichu!“, tuo, matyt, norėdama pasakyti, kad Ukrainą valdo nacistai. Vis tik vyriškiai situacijos ilgiau nekaitino ir pasišalino.

Gali būti, kad šiemet paskutinė galimybė nusifotografuoti prie memorialo, kadangi Klaipėdos miesto savivaldybės mero potvarkiu yra sudaryta ekspertų darbo grupė, kuri iki gegužės 10 d. turi pateikti miesto vadovams išvadas dėl Antrojo pasaulinio karo Sovietų Sąjungos karių palaidojimo vietos desovietizacijos. Gali būti, kad artėjama prie galutinio verdikto demontuoti memorialinę kompoziciją Skulptūrų parke.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)