Pagrindiniai Kongreso akcentai – atidarymo renginys LR Seime bei pasaulinio garso kantoriaus iš JAV prof. Joseph Malovany koncertas Vilniaus choralinėje sinagogoje, koncertinis vakaras „Pasimatymas su Vilne“ dalyvaus ir čia gyvenusių ir kūrusių žydų atminimą pagerbs žymūs Lietuvos muzikai ir teatralai, teigiama pranešime spaudai.

Penktojo Pasaulinio Litvakų Kongreso oficialia globėja tapo LR Seimo Pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen. Seimo pirmininkė teigia: „Šis Litvakų Kongresas vyksta siautėjant agresijai Ukrainoje, kai karo karštinė krečia visą regioną, kuris reikšmingas ir Lietuvai, istorinei bei šiandieninei, ir visam jidiš kultūros pasauliui. Aklo žiaurumo, prievartos akivaizdoje svarbu nuolat akcentuoti žmoniškumą, atjautą, amžinąsias dvasines vertybes, iš kurių visada sėmėsi jėgos ilgametė litvakų tradicija. Tai ypač aktualu dabar, kai Europos rytuose vėl kelia galvą agresyvus, imperinis antisemitizmas, kraipantis istorinius faktus ir manipuliuojantis žmonių jausmais. Turime tam pasipriešinti!“

„Pasaulinis Litvakų Kongresas Vilniuje siunčia žinią visam pasauliui, kad žydiškumas Lietuvoje turi ne tik praeitį. Šiomis dienomis mes kviečiame atviram pokalbiui apie litvakų kultūros ateitį ir kaip svarbu ją perduoti mūsų vaikų bei anūkų kartoms. Esu tikra, kad ir Lietuvos valstybė yra suinteresuota, kad visi pasaulio litvakai savo gimtojoje protėvių žemėje jaustųsi kaip namuose“ – teigė Faina Kukliansky.

Litvakų pavelde ypatingą vietą užima kulinarinis paveldas, todėl gegužės 23-26 dienomis Vilniuje, Pylimo g. 4, įsikūrusi „Beigelių krautuvėlė“ kviečia Pasaulinio Litvakų Kongreso dalyvius, visus vilniečius bei miesto svečius apsilankyti bei paragauti išskirtinių litvakiškų patiekalų. „Esu įsitikinusi, kad daugelį apsilankiusiųjų nustebins artimi litvakų bei lietuvių istorinių virtuvių saitai. Tai tik darsyk parodo, kad šimtmečius gyvenome bei savo buitį kūrėme greta vieni kitų. Juk bendraudami bei dalindamiesi maistu bei receptais kuriame artimus bei nuoširdžius bendruomenių tarpusavio ryšius, kurių paneigti neįmanoma“ – pabrėžė LŽB pirmininkė Faina Kukliansky.

Visą aktualią informaciją apie Penktojo Pasaulinio Litvakų Kongreso programą galite rasti puslapyje Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės Facebook paskyroje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją