Vladimiro Putino aviacija numetė bombą ant mokyklos Luhansko srities kaime. Griuvėsiais užversta iki 60 žmonių – tiek, būgštaujama, žuvo. Sprogimas išmušė duobę iki pat rūsio.

Pasak Luhansko srities vadovo, kad jei kas ir išgyveno, po nuolaužomis rūsyje vilties beveik nėra. Temperatūra ten beprotiška.

„Turint omenyje, kad tai aviacinė bomba, o ne šiaip koks artilerijos sviedinys, tai sprogus buvo beprotiška temperatūra. Ugniagesiai stengsis kuo greičiau sutvarkyti nuolaužas, mažai tikėtina, kad ten kas nors išgyveno“, – kalbėjo Luhansko srities administracijos vadovas Serhijus Haidai.

O prie Azovo jūros esančio strateginio Mariupolio uostamiesčio rusams net artėjant gegužės 9-ajai niekaip nepavyksta galutinai užimti ir įteikti pergalingai, kaip dovanos, karą pradėjusiam V. Putinui.

Plieno gamyklos „Azovstal“ paskutinio bastiono gynėjai – Ukrainos „Azovo“ pulkas – nepalaužiamas, jie rengiasi galutiniam mūšiui su rusų pajėgomis. Prisidengdami tylos režimu, okupantai žvalgosi naujų vietų, iš kur galėtų sustiprinti pozicijas šturmuoti, net gal ir iš jūros pusės.

Vis dar nėra aišku, kas bus su maždaug 2 tūkstančiais „Azovstal“ objekto požemiuose gynybą palaikančių karių – tebekovojančių ir sužeistų. Pastarųjų gali būti keli šimtai. Kariai ne kartą pareiškė, kad nepasiduos.

„Mes nesame toje situacijoje, kad meluotume ir mūsiškiai niekada to nedarė. Kol būsime gyvi, kovosime, kad išvytume rusų okupantus ir evakuotume sužeistuosius“, – išplatintame vaizdo įraše kalbėjo „Azovo“ pulko vado pavaduotojas Sviatoslavas Palamaras.

Šeštadienį pavyko iš pramonės zonos bunkerių, padedant Jungtinėms Tautoms (JT) ir Raudonajam Kryžiui, evakuoti paskutinius civilius: moteris, vaikus senjorus.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sako, kad tai nėra evakuacijos pabaiga. Jis žada siekti, kad iš gamyklos būtų išgabenti ir sužeisti kariai bei medikai.

„Pavyko išgelbėti per 300 žmonių – moterų, vaikų. Išvežėme civilius iš „Azovstal“ ir dabar ruošiamės 2 evakuacijos etapui – evakuoti sužeistuosius ir medikus. Žinoma, jei visi laikysis susitarimų, nebus melo. Mes stengsimės evakuoti savo kariškius, visus didvyrius, kurie gina Mariupolį. Tai labai sunku, bet būtina“, – sakė Ukrainos vadovas.

O Gyvačių saloje, kur ukrainiečiai legendine fraze drąsiai pasiuntė rusų karo laivą, Ukrainos pajėgos vieną po kito naikina rusų katerius, buvo smogta ir rusų sraigtasparniui su desantininkų būriu. Orlaivis, tikėtina, atskrido į salą padėti rusams, sužeistiems per atakas dar šeštadienį.

Kremliaus kariai aršiausiai dabar puola Donbaso regioną, kur Rusijos remiami separatistai apsišaukėliškas respublikas ginklu kūrė nuo 2014 metų. Rusų aviacija ir artilerija čia talžo viską.

„Čia miegojo mano vaikai su žmona, man trūksta žodžių, baisu, šokas“, – žurnalistams pasakojo Bachmuto gyventojas Vasilijus, vaikščiodamas po sugriautą savo namą.

Šis karas pasiglemžė mažiausiai 225 ukrainiečių vaikų gyvybes.

„Jiems reikia tik žemių, be mūsų“, – kalbėjo viena ukrainietė.

Gyventojai verkia, nes neteko visko, – iš namų teliko tik plikos sienos, žuvo ir kaimynai.

Rusija tęsia smūgius ir šiaurėje, prie Charkivo. Pietuose prie Odesos šeštadienį atskriejus čia kelioms sparnuotosioms raketoms, užsiliepsnojo sandėliai, baldų įmonė, net oro uostas.

„Šiuo metu informacijos apie aukas nėra, bet tiksliname ją. Dar dvi raketos pataikė į jau pažeisto Odesos oro uosto kilimo ir tūpimo taką“, – teigė Ukrainos pietų gynybos pajėgų atstovė Natalia Humeniuk.

Į Ukrainos sostinę atvykęs Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas pažadėjo Ukrainai padėti gydyti karo sužeistuosius. Bet pripažino, kad neturi svarbiausio vaisto.

„Yra vienas vaistas, kurio negalime pristatyti Ukrainai, kurio šaliai reikia labiau nei bet ko kito, tai – taika. Mes ir toliau raginame Rusiją stabdyti šį karą“, – sakė jis.

Rusijos invazija tęsiasi jau beveik 3 mėnesį ir nors Rusija, Ukrainos skaičiavimu, neteko virš 25 tūkstančių savo pajėgų, kasdien karo puolimui palaikyti reikia bent 900 milijonų dolerių. Bet, pasak JAV Centrinės žvalgybos agentūros vadovo, V. Putinas mano negalintis sau leisti pralaimėti šio karo ir jį intensyvina, nors nepanašu, kad panaudos branduolinį ginklą.

V. Putinas imperinių ambicijų neatsisako – atsigabeno priešlėktuvinių raketinių sistemų į Krymo šiaurę, taip rodo palydovinės nuotraukos.

Netoli Iziumo Ukrainos pajėgos priešo technikos sprogimais rodo, kas lauks okupantų.

Okupuotose žemėse rusai vaikus verčia nešioti Georgijaus juosteles ir mokytis eilėraščių apie karą.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: