Aukštųjų Šančių kapinėse – draudžiama simbolika: jau imta valyti

Kaip praneša vietoje dirbantis Delfi žurnalistas, kapų prižiūrėtojai spėja, jog draudžiami ženklai atsirado sekmadienį vakare, o juos nupiešti galėjo čia dažnai girtaujantys žmonės. Kapai yra filmuojami vaizdo kameromis, įvykius pirmadienį fiksuoja ir policija.

Kapinėse ant medžių nupieštos Z ir V raidės, tapusios rusų okupantų Ukrainoje simboliu. Pastarųjų ženklų ir Georgijaus juostelės demonstravimą neseniai uždraudė Seimas.

Ant vieno medžio kapinėse atsirado užrašas rusų kalba „Už Donbasą“. Į kapus atvyko daugiau policijos pajėgumų. Delfi žurnalisto žiniomis, draudžiama simbolika gali būti išpiešta keliasdešimtyje vietų.

Neilgai trukus draudžiamus ženklus imta valyti. Visgi kapinių prižiūrėtojai susidūrė su problema: plaunami simboliai nenusivalo, tad darbai buvo sustabdyti bei imta ieškoti kito technologinio sprendimo.

Į kapus atėjęs vienas vyriškis dėvėjo Georgijaus juostelę. Jis sakė nežinojęs, kad šis simbolis draudžiamas bet, kai jam buvo tai pasakyta, juostelę išsisegė.

„Mano tėvas mirė gegužės 8 dieną – prieš Pergalės dieną. Nuo 1940-ųjų metų tarnavo iki 1948-ųjų. Praėjo visą vokiečių ir japonų karą. Jis palaidotas Rusijoje, tai jei užjauti vienam žuvusiam žmogui, užjauti ir kitam“, – žurnalistams sakė senjoras Borisas.

Jis akcentavo, kad kapinėse yra palaidoti įvairių tautybių kariai.

„Kapinės yra kapinės. Ne koks Maidanas. Juostelė man yra svarbi – tai reiškia patrankų ugnies ir juodų dūmų spalvą karo metais. Nieko daugiau“, – paaiškino vyriškis.

Jo teigimu, Georgijaus juostelę galima sureikšminti įvairiai.

„Vienas žmogus gali išgerti taurelę prie bažnyčios, bažnyčioje raudono vyno kažkiek duoda – šaukštelį mažą, o kitas gali pasigerti. Kas kaip aiškina“, – teigė Borisas.

Kitas žurnalistų kalbintas vyras sakė atėjęs pagerbti be žinios dingusio tėvo.

Žmonės renkasi ir Antakalnio kapinėse: nuotaikos dviprasmiškos, sulaikytas Ragelskis

Vilniaus miesto savivaldybė prie įėjimo į Antakalnio kapines, kur gegužės 9 dieną įprastai susirenka nemažai žmonių, pastatė stendus su karo Ukrainoje žiaurumų nuotraukomis.

Popietę kapinėse policija sulaikė pagarsėjusį provokatorių Lauryną Ragelskį. Jis yra aktyvus įvairių protestų ir demonstracijų dalyvis, dažniausiai filmuojantis ir transliuojantis įvykius, kuriuos komentuoja rusų kalba.

Policija L. Ragelskiui paaiškino, kad jis sulaikytas už teisėtų policijos pareigūnų nurodymų nevykdymą. Aktyvistas bandė įrodinėti, kad tenorėjo kažką paklausti ir išsiaiškinti.

Kaip BNS sakė Policijos departamento atstovas spaudai Ramūnas Matonis, L. Ragelskis apsižodžiavo su Rusijos invaziją Ukrainai palaikymą atėjusiu pareikšti humoristu Olegu Šurajevu, kilo konfliktas.

„Toliau nevykdė teisėtų reikalavimų, tai jam greičiausiai bus surašytas protokolas už pareigūnų teisėtų reikalavimų nevykdymą“, – teigė R. Matonis.

Kapinėse nuo pat ryto renkasi gėlėmis, daugiausiai raudonais gvazdikais arba tulpėmis, nešini žmonės. Iš tų, kuriuos pakalbino Delfi, dauguma teigė atėję čia pagerbti savo giminaičių, o tam pasirinkę būtent šią dieną, nes tai jau tapo jiems tradicija.

Šių žmonių nuostatos į karą Ukrainoje išsiskyrė: pasitaikė tokių, kurie atvirai karo nepalaiko, į kapus atėjo ir tokių, kurie griežtai atsisako kalbėti šia tema. Buvo ir burnojančių ant Vakarų.

Prie paminklo, šalia kurio skambėjo sovietinės dainos, stovinčiam nedideliam būreliui jaunų vyrų nepatiko, kad prie Antakalnio kapinių buvo įrengti stendai, liudijantys karo Ukrainoje žiaurumus.

„Kas juos pastatė? Juos pastatė valdžia?“, – klausė vienas jų. – „Man norisi, kad valia būtų objektyvi, kad parodytų pilną vaizdą. Pirmiausia, pastatytų stendus, kaip aštuonerius kentėjo Donbasas. (…) Vieną pusę parodote, o kitos – ne“.

Paklaustas, ką reikia daryti su dabartine situacija, vyras vėl pakartojo Kremliaus žodžius, kad, pirmiausia, reikia nustoti Ukrainai tiekti ginklus.

„Jei norime taikos Ukrainoje, tai reikia nustoti siųsti ginklus. Mano nuomone, tas akivaizdu: kuo daugiau ginklų Ukrainoje, tuo daugiau ten liesis kraujas. Manau, kad ir vaikams tas aišku“, – kalbėjo jis.

Šis vyras save pristato kaip užsienio lietuvį. Informaciją apie įvykius jis teigė sekąs iš „atvirų šaltinių“.

Į kapines, nešinąs gvazdikais, atėjęs garbaus amžiaus vyras sakė minįs Pergalės dieną. Jam ši diena svarbi asmeniškai.

„Mano dėdė ir senelis žuvo“, – sakė ponas Vladas.

Vyras kiekvienais metais ateina pagerbti jų atminimo. Karo Ukrainoje jis nepalaiko, tačiau dėl jo priežasčių vyras turi nevienareikšmę nuomonę.

„Karas yra nonsensas XXI amžiuje. Karo nepalaikome, bet kalti abu klounai. Ir vienas, ir kitas kovoja dėl kvadratinių metrų“, – svarstė ponas Vladas.

Į kapines, stumdama vežimėlį, atėjo ir jauna šeima. Jie atėjo paminėti „išlaisvinimo nuo fašizmo“.

„Atėjome pagerbti. Seneliai kovojo“, – kalbėjo Norbertas ir Violeta.

Karo Ukrainoje jie nepalaiko.

„Karas niekuomet nebuvo teigiama pozicija. Čia yra tik neigiamos emocijos. Nieko gero, kad žūna žmonės. Karininkai yra ne prie ko, čia – valdžia. Tas pats ir Ukrainoje, ir Rusijoje, kariškiai – ne prie ko. Mes ateiname pagerbti žuvusius karius, o ne politiką“, – sakė Norbertas.

Apie karą Ukrainoje kalbėti nenorėjo

Dvi moterys į Antakalnio kapines atėjo su dideliu glėbiu tulpių. Jos atėjo būtent šią dieną, o ne gegužės 8-tą iš įpročio.

„Mes pripratę, kad yra gegužės 9-ta, nors – ir Europa, niekas nesikeičia“, – sakė viena iš jų.

Klausimas apie karą Ukrainoje moteris sunervino, ir, jo sulaukę, jos paspartino žingsnį nueiti nuo žurnalistų.

„Šiandien ne ta diena kalbėti apie karą Ukrainoje. Šiandien visai kitokia diena. Šiandien gegužės 9 diena“, – žurnalistus aprėkė moteris.

Viena kapinėse apsilankiusi moteris sakė, kad ši diena jai ypatingai svarbi, nes be pergalės, pasak moters, nebūtų ir jos pačios.

„Jei nebūtų atėjus rusų kariuomenė, mano tėtis būtų pagautas ir išvežtas“, – teigė ji.

Moteris nenorėjo nusiimti Georgijaus juostelės ir piktinosi, kad sostinės mero patarėjas Karolis Žukauskas atėjo apsivilkęs džemperiu, ant kurio buvo Ukrainos vėliava su užrašu „Puck Futin“.

„Siūlė man jau vienas rusų kalba „užsilenkti“. Atėjau pažiūrėti, įdomu, kiek žmonių. Mačiau vieną Georgijaus juostelę, tai realiai pažeidžia įstatymus. Gal policija dabar nesikiš. Mažai čia tų sovietinių gerbėjų“, – konstatavo jis.

„Bloga vėliava! (...) Kaip čia galima, kažkoks ateina... Būk pirma lietuvis“, – Ukrainos vėliava ant K. Žukausko džemperio piktinosi moteris.

Susirinkusieji prie paminklo kariams dainavo rusiškas dainas.

Citavo popiežių

Kita kalbinta vilnietė sakė ateinanti pagerbti artimųjų atminimo kiekvienais metais. Ji laikė nuotrauką ir savo giminaičių istorijos aprašymą.

„Aš esu anūkė: iš vienos pusės Anos Taras, o iš kitos pusės – Simeono. Mes, sentikiai, esame šeimas sukūrę su įvairių tautybių žmonėmis, kalbančiais rusų kalba. Mano senelis, matote, išėjo 1914 metais į Pirmąjį pasaulinį karą iš Lietuvos ir tarnavo carinėje kavalerijoje. (…) Mes sentikiai. Dėdė, vyriausias Simeono sūnus, išgelbėjo vieną čekę iš konclagerio ir du lietuvaičius iš to paties kaimo“, – sakė ponia Olga.

Paklausta, kaip vertina karą Ukrainoje, moteris atsakė mįslingai.

„Visiems atsakau, kad pagyvenkite nors tris metus vienuolyne. Aš išbuvau dešimt metų. (…) Būdama vienuolyne pradėjau daugiau domėtis, iš kur atsirado katalikybė, nes mano vaikų tėvas – katalikas. Tikriausiai žinote kelintais metais atsirado katalikybė? 1051-1053 metais, pasiskaitykite. Atsakydama į tuos klausimus, visiems sakau: pagyvenkite vienuolyne ir žinosite, ko rusai niekada nedaro. (…) Man patinka popiežiaus žodžiai, kai jis pasakė, kad NATO užtenka ginklais žvanginti“, – kalbėjo ponia Olga.

Ji sakė buvusi vienuolyne Rusijoje, Kaliningrado srityje.

Delfi TV kalbinta gėlių padėjusi moteris sakė esanti iš bombarduojamo Charkivo Ukrainoje. Jos teigimu, švęsti Pergalės dieną visada buvo tradicija. Moteris pasakojo, kad neasocijuoja gegužės 9 dienos su V. Putino režimu, bet neslėpė, kad labai nerimauja dėl karo ir kad jai buvo sunku palikti bombarduojamą Charkivą.

Einančius į kapines pasitiko šūkiai „Slava Ukraini!“

Prie įėjimo į Antakalnio kapines susirinko ir būrelis aktyvistų su Ukrainos simbolika. Jie laikė plakatus su vaizdais iš Antrojo pasaulinio karo Lietuvoje ir dabartinio karo Ukrainoje.

Einančius į kapines žmones aktyvistai pasitiko šūkiais „Slava Ukraini!“.

Baiminamasi provokacijų

Pirmadienį Rusijoje minint vadinamąją Pergalės dieną, Lietuvoje baiminamasi neramumų, galinčių virsti provokacijomis dėl tebesitęsiančios Maskvos invazijos Ukrainoje.

Prasidėjus karui, Lietuvoje buvo uždrausta viešai naudoti Georgijaus juosteles – populiarų ženklą tarp mininčiųjų Pergalės dieną karių kapinėse ar prie Raudonajai armijai skirtų atminimo ženklų.

Šalia jų žada budėti sustiprintos policijos pajėgos, segintiems uždraustas juosteles pareigūnai ketina skirti baudas.

Kaip buvo skelbta anksčiau, tęsiantis karui Ukrainoje, kultūros ministras Simonas Kairys leido savivaldybėms pačioms nuspręsti dėl sovietinių paminklų likimo. Nemaža dalis jų pradėti demontuoti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)