Medininkų pasienio kontrolės punkte driekiasi automobilių eilės. Dar kelias dienas į Baltarusiją galima vykti be jokių vizų, skelbia LNK žinios.

„Eilės didesnės, dabar gal pusvalandį laukiu“, – sakė vienas vyras, keliaujantis į Baltarusiją darbo tiklais.

Lietuvos piliečiai neslepia, kad būtent dėl paskelbto bevizio režimo ir traukia į Baltarusiją.

„Aš, matote, daug metų dirbu Baltarusijoje, dabar, kai ta pandemija buvo, paskui jau ta situacija, tai dvejus metus nebuvau. Ir dabar važiuoju aplankyti savo buvusių partnerių, kolegų į Minską, naudojantis proga, kad yra bevizis režimas“, – pasakojo kitas į šalį traukiantis lietuvis.

Kita moteris teigė, jog vyksta pas gimines – pas savo tėtį ir mamą.

„Jie gyvena Baltarusijoje, tai dabar atostogų turiu ir noriu aplankyti. Nes paskutinį kartą ten buvau tik prieš metus“, – LNK sakė moteris.

O kai kas 170 kilometrų iki Minsko važiuoja tik tam, kad sutaupytų.

„Statau dantų implantus, man reikia labai daug, o Lietuvoje – labai brangu. Minske apie 3–5 kartus pigiau. Baltarusijoje implantas pilnai kainuoja 300 eurų, pas mus iki 1500 eurų nueina, juk yra skirtumas“, – atviravo vyras.

Kitas irgi sutiko, kad bus proga pataupyti – užsuks į degalinę.

„O toliau ten jau žiūrėsime, kokia ten situacija, kažkokio tikslo neturiu apsipirkti“, – kalbėjo kitas.

Lietuviams ir latviams atvykti be vizų į Baltarusiją leista mėnesiui – nuo balandžio 15–osios iki gegužės 15–osios dienos.

Iki penktadienio per pasienyje veikiančius kontrolės punktus į Baltarusiją išvyko 24 tūkstančiai Lietuvos piliečių, kiek mažiau sugrįžo. Pavyzdžiui, Baltarusijos piliečių į Lietuvą atvyko 34 tūkstančiai.

„Medininkų pasienio kontrolės punkte srautas yra padidėjęs apie 30 procentų, jeigu lyginame laikotarpius nuo balandžio 1–osios iki balandžio 15–osios dienos, kai dar nebuvo įvestas bevizis režimas ir po įvesto bevizio režimo“, – pasakojo Padvarionių pasienio užkardos vadas Sigitas Valainis.

Nuo Vilniaus stoties iki Minsko stoties – kelis kartus per dieną kursuoja ir tarpmiestiniai autobusai.

„Oi, dabar visi važiuoja. Daugiausia baltarusiai“, – kalbėjo vieno tarpmiestinio autobuso vairuotojas.

Kad pasienio punkte eilėse stovi kur kas daugiau baltarusių nei lietuvių, įsitikino ir LNK žinios. Štai autobuse iš Baltarusijos į Lietuvą laisvų vietų nėra. Vienas iš autobusų veža tiesiai į Vilniaus oro uostą, iš kurio Šengeno vizą turintiems baltarusiams ir rusams pasiekiama visa Europa.

„Paskutiniu metu labai daug žmonių važiuoja. Pilni, pilni autobusai važiuoja į Lietuvą“, – pasakojo autobuso vairuotojas iš Baltarusijos.

„Atostogos, turistaujame. Pirmiausia – į Vilnių, tada į Stokholmą“, – apie kelionės į Lietuvą planus pasakojo viena baltarusė.

Jos draugas džiaugėsi, jog nuo gegužės pirmosios panaikinus koronaviruso suvaržymus ir tapo paprasčiau.

„Panaikinus Vyriausybės nutarimą dėl valstybės lygio ekstremalios situacijos paskelbimo ženklesnis trečiųjų šalių piliečių vykimas į Lietuvos Respubliką“, – sakė pasienietis S. Valainis.

Baltarusijai paskelbus bevizį režimą Valstybės saugumo departamentas (VSD) perspėja lietuvius ten nevykti. Mat Baltarusijos žvalgybos tarnybos gali bandyti užverbuoti atvykstančius lietuvius, ar panaudoti juos propagandai.

Tačiau lietuviai, net ir baimindamiesi vis vien ten vyksta.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: