„Pirmiausia, Rusijos pajėgos patyrė nesėkmes puolime, antrojo karo dalyje Rytų Ukrainoje. Turėkime omenyje, kad Kremliaus vadovas Putinas desperacijoje. Tai eskalacija yra vienas iš būdų bandyti gąsdinti. Bet nemanau, kad kas nors išsigąs“, – sakė G. Bagdonas.

Jis LNK teigė, jog pratybos Baltarusijoje yra planinės, tai yra karinio mokymų ciklo pabaiga.

„Tai darydavo tradiciškai. Bet iš kitos pusės reikia prisiminti, kad Baltarusijos režimas dalyvauja, netiesiogiai, bet dalyvauja kare prieš Ukrainą. Todėl, kad iš jos teritorijos yra leidžiamos raketos, naikinama civilinė infrastruktūra, logistika gauna aprūpinimą Rusijos pajėgos.

Ir su šitomis pratybomis, kiek man žinoma, pagrindinis Baltarusijos pajėgos telkimas yra Gomelio srityje, kuris yra arčiau Charkivo, ir Bresto srityje, arčiau Lvivo. Ukrainos pajėgas tai priverčia laikyti savo didesnes pajėgas prie šiaurinio nenuspėjamo kaimyno. Tuo padeda Rusijai. Ir Rusija naudoja viską, ką gali, kad eskaluotų situaciją“, – kalbėjo atsargos pulkininkas.

Paklaustas, ar Lietuvoje dėl šių dvejų pratybų: Kaliningrade ir Baltarusijoje, vertėtų sunerimti, atsargos pulkininkas G. Bagdonas teigė, jog tikrai ne.

„Pirma, tiek Lietuvos, tiek NATO šalių žvalgybos stebi situaciją“, – argumentavo LNK pašnekovas.

Vakarų žiniasklaida teigia, kad Ukrainai medžioti Rusijos generolus padeda ir JAV žvalgyba. G, Bagdono teigimu, Rusija dėl to negali nieko padaryti.

„Rusijos pajėgos ir V. Putinas tikrai nekariaus su visomis šalimis, kurios padeda Ukrainai ginti savo teritoriją. Tai yra virš 40 valstybių. Pirmiausia, tikrai nekariaus su NATO, JAV. Jis gali tik gąsdinti, ką ir daro“, – teigė pašnekovas.

Karas Ukrainoje

Su nerimu laukiama pirmadienio – gegužės 9–osios dienos. G. Bagdono teigimu, kol kas nėra matoma galimybių, kad karas Ukrainoje po šios dienos gali tapti dar žiauresnis.

„Nematau, kaip Rusija tai galėtų padaryti. Nes pagrindinis faktorius – karių demoralizacija labai didelė jaučiasi, jie kariauja nebent savo asmeninį karą“, – kalbėjo jis.

Atsargos pulkininkas G. Bagdonas teigė, jog V. Putinas yra spaudžiamas oficialiai skelbti karą Ukrainai ir pradėti vykdyti visuotinę mobilizaciją šalyje.

„Todėl, kad jam reikia pajėgų, resursų, išteklių, ne tik žmonių. Bet prievarta žmonių mobilizuoti negali, kurie atsisako. Taip, verbuoja, verčia, net profesinės karo tarnybos kontraktininkai, kaip skelbiama, atsisako vykti antrą kartą į frontą Ukrainoje. Tai yra didelių problemų pirmiausia surinkti žmonių. Gal dėl tos pačios priežasties Uždniestrėje bando eskaluoti situaciją, kad pritraukti, iš okupuotų šalių, kraštų prievarta veja. O jie yra visiškai neapmokyti“, – LNK kalbėjo atsargos pulkininkas.

Vakarų spaudoje pasigirsta svarstymų, jog rusai Ukrainoje kariauti galėtų ir dar žiauriau. G. Bagdonas teigė, jog kai kuriuos rusus karius nuo to sulaiko suvokimas, kad karas baigsis ne Rusijos naudai.

„Norisi tikėti, kad ne visa vidurinės grandies karininkija įsitraukia į tuos žiaurumus net ir iš pragmatinių sumetimų. Pavyzdžiui, belaisvių apsikeitimo jiems taip pat reikia, susigrąžinti savus. Ir taip pat žino, o galbūt – nujaučia, kad anksčiau ar vėliau karas baigsis Rusijos nenaudai. Ir ateis teisingumo ranka, kuri juos galės pasiekti“, – LNK sakė atsargos pulkininkas G. Bagdonas.

Visą LNK pokalbį su G. Bagdonu žiūrėkite čia: