„Mes matome situaciją, kai niekas nekreipia dėmesio valdžioje į tą susitarimą, kurį partijų vadovai pasirašėme dėl švietimo. Tiesiog sprendimai dėl tinklo optimizavimo, vadinamojo mokyklų uždarymo regionuose vyksta, savivaldybės, kurios yra steigėjai tų mokyklų, yra paliktos be galimybės ir teisės spręsti, nes iš tikrųjų pinigai, kurie skiriami švietimo sistemai, ateina iš nacionalinio biudžeto“, – „Žinių radijui“ teigė R. Karbauskis.

LVŽS pirmininkas tikina, kad dėl Tūkstantmečio mokyklų programos ministerijai yra keliami klausimai, tačiau, pasak jo, aiškių atsakymų iš ministerijos nėra.

„Ir šioje situacijoje, aišku, mes bandome šnekėti ir sakyti, kad taip negalima daryti. Ir ta vadinamoji Tūkstantmečio (mokyklų – ELTA) programa mums atrodo, kad yra kažkoks pinigų plovimo variantas ir mes nesuprantame, kas tai yra ir mums niekas nesugeba paaiškinti, kas tai yra“, – sakė politikas.

Todėl, R. Karbauskis tikina, kad reaguojant į labai keistus ministerijos sprendimus dėl mokyklų tinklo pertvarkos „valstiečiai“ atvirai kalba apie pasitraukimą iš švietimo susitarimo.

„Sprendimai dėl profesinių mokyklų, dėl mokyklų tinklo yra labai keisti, dėl to mes labai atvirai šnekame, kad mes pasitrauksime iš susitarimo ir nebelieka prasmės pasirašinėti kitų susitarimų, jeigu jų nėra laikomasi“, – pabrėžė „valstiečių“ lyderis.

ELTA primena, kad pirmadienį Nacionalinio susitarimo dėl švietimo politikos darbo grupė aptarė pastaruoju metu opozicijos kritikos sulaukiantį švietimo susitarimą. Nors po susitikimo švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė teigė besivilianti su opozicija rasti susitarimą ir sėkmingai įgyvendinti užsibrėžtus tikslus, opozicija galimybės trauktis iš susitarimo vis dar neatmeta.

Šių mokslo metų pradžioje, rugsėjo 1-ąją, politinių partijų vadovai Seime pasirašė Nacionalinį švietimo susitarimą, numatantį švietimo politikos tikslus iki 2030 metų.