„Šiandien mes, Baltijos šalių ir Lenkijos vidaus reikalų ministrai, savo akimis pamatėme Rusijos vykdomus karo nusikaltimus Ukrainoje. Mes padėsime juos tirti ir įrodyti – Ukrainos tyrėjams talkins jungtinė ekspertų grupė iš Lietuvos. Atliepdama aktualiausius Ukrainos poreikius Lietuva yra pasirengusi ir toliau padėti Ukrainai visomis įmanomomis priemonėmis – tai karo nusikaltimų tyrimas, rusų karių užminuotų vietų išminavimas, sužeistų Ukrainos karių ir teisėsaugos pareigūnų reabilitacija, taip pat praktinė pagalba ukrainiečiams, laikinai gyvenantiems Lietuvoje“, – pabrėžė ministrė.

Ministrė A. Bilotaitė taip pat atkreipė dėmesį į būtinybę stiprinti šalių teisėsaugos bendradarbiavimą ir operatyviau keistis informacija dėl prekybos žmonėmis. Į Lietuvą plūstelėjus dideliam karo iš Ukrainos pabėgėlių srautui, buvo pastebėtos pirmosios galimos prekybos žmonėmis apraiškos. Reaguojant į tai, ministrės pavedimu sustiprintas ne tik ukrainiečių registracijos centrų, bet ir socialinių tinklų bei ukrainiečių apgyvendinimo vietų bei pervežėjų stebėsena bei patikra. A. Bilotaitės teigimu, Vidaus reikalų ministerija yra pasirengusi priimti Ukrainos ryšių palaikymo pareigūną, kuris koordinuotų savalaikį bendradarbiavimą tarp Ukrainos ir Lietuvos vidaus reikalų ministerijų ir teisėsaugos institucijų.

Susitikime aptarta ir per karą nukentėjusių teisėsaugos pareigūnų reabilitacija Lietuvoje. Pasak ministrės, 200 Ukrainos pareigūnų galės būti priimti reabilitacijai, dalis jų – sanatorijoje „Pušynas“ Palangoje.

Ministrai taip pat susitarė dėl Ukrainoje išduotų vairuotojo pažymėjimų pripažinimo Lietuvoje. Lietuva pripažins ukrainietiškus vairuotojo pažymėjimus, taip pat ir pasibaigusio galiojimo – jais Ukrainos piliečiai galės naudotis, kol gyvens Lietuvoje ir gaus laikinąją apsaugą. Susitikime aptartas ir įsipareigojimas baigti derybas dėl tarpvyriausybinio susitarimo, kuris leistų vairuotojo pažymėjimą pasikeisti be vairavimo egzaminų.

Vyriausybė taip pat šią savaitę pritarė Vidaus reikalų ministerijos parengtam įstatymo ,,Dėl užsieniečių teisinės padėties“ pakeitimo projektui, kuriuo siūloma skubiai lengvinti užsieniečių įdarbinimo tvarką.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją