Delfi publikaciją galite rasti čia.

Miškininkai ant ežero kranto pasistatė gyvenamąjį namą

Vaikštinėjančių Balsio ežero pakrante akys tikriausiai ne kartą yra užkliuvusios už medinės sodybos, stovinčios ant paties ežero kranto.

Registrų centro duomenimis, šis pastatų kompleksas priklauso valstybės valdomai įmonei Valstybinių miškų urėdija. Šį statinių kompleksą sudaro trys statiniai: gyvenamasis namas su administracinėmis patalpomis ir du ūkiniai pastatai.

Delfi nuvyko į vietą ir apžiūrėjo šiuos Žaliųjų ežerų kraštovaizdžio draustinyje esančius pastatus.
Apžiūrėjus teritoriją matyti, kad du iš jų atnaujinti dar sąlyginai neseniai. Taip pat ne taip seniai aptverta ir tvora.

Vis dėlto matyti, kad teritorija apleista, neprižiūrima ir tikrai nėra kasdien joje lankomasi. Be to, panašu, kad joje kažkada nuolat gyventa. Tai išduoda gyvenamajam namui būdinga infrastruktūra: šiltnamis, šuns būda ir kt.

Registrų centre matyti, kad Gulbinų gatvėje esantis sklypas yra 0,1303 ha dydžio. Jį pagal sudarytą panaudos sutartį valdo Valstybinių miškų urėdija. Šios sutarties terminas – 34 metai. Taigi, sklypas pagal pasirašytą sutartį urėdijai dar turėtų priklausyti iki 2048 m. rugpjūčio mėnesio pabaigos.

Taip pat Registrų cente pažymima, kad vienas urėdijai priklausantis ūkio pastatas yra už sklypo ribų. Delfi užfiksavo, kad jo būklė yra pati prasčiausia. Dokumentuose nurodoma, kad jis pastatytas 1940 metais. Remonto šis statinys tikriausiai nėra matęs. Nekilnojamojo turto registro išraše pažymėta, kad statinys yra fiziškai pažeistas.

Tačiau kiti du statiniai yra žymiai geresnės būklės. Gyvenamasis namas su administracinėmis patalpomis pradėtas statyti 2007, o pabaigtas 2008 metais. Kaip nurodyta Registrų centre, jo pagrindinė naudojimo paskirtis – gyvenamoji (vieno buto pastatai). Name yra įdiegtas vietinis centrinis šildymas ir vietinis vandentiekis. Pastato plotas – 137.77 kv. m. Gyvenamasis plotas – 78.20 kv.m., verslo plotas – 30.78 kv. m. Taip pat nurodoma, kad šiame name iš viso yra 3 kambariai.

Na ir likęs statinys – ūkio pastatas. 2017 metais jis baigtas rekonstruoti. Jo bendrasis plotas – 112.49 kv. m.

Galiausiai nurodoma, kad teritoriją juosianti tvora įrengta 2014 metais.

Jei šie auksinėje vietoje esantys pastatai būtų perduoti Turto bankui ir aukciono būdu būtų parduoti, valstybė už juos galėtų gauti nemenkos naudos. Tačiau urėdijos atstovė Sandra Trinkūnaitė-Rimkienė Delfi teigė, kad valstybės valdoma įmonė neketina atsisakyti regioniniame parke esančių pastatų: „VMU neplanuoja šių statinių perduoti Turto bankui.“

S. Gentvilas: pastatai Balsio ežero pakrantėje bus perduoti Turto bankui

Po Delfi žurnalisto Tomo Janonio publikacijos Aplinkos ministerija išplatino pranešimą spaudai, kuriame teigė, kad Valstybinių miškų urėdijai (VMU) priklausantį statinių kompleksą Verkių regioninio parko teritorijoje, Gulbinų gatvėje, planuojama perduoti Turto bankui. Pastatų atsisakoma, kadangi jie nėra būtini įstaigos funkcijoms atlikti.
Simonas Gentvilas

Gyvenamasis namas su administracinėmis patalpomis 2007-2008 m. pastatytas tuo metu veikusios Generalinės miškų urėdijos. Po miškų reformos jos funkcijas perėmus Valstybinių miškų urėdijai, ji tapo šių statinių valdytoja. Kurį laiką čia veikė Verkių girininkija, o šiuo metu laikomi įrankiai ir miško inventorius.

„Šie pastatai ant ežero kranto nėra būtini ūkinėms urėdijos reikmėms, todėl bus perduoti Turto bankui. Nuo 2014 m., kai buvo atnaujinamas ūkinis pastatas, į juos lėšos nebuvo investuojamos. Taip pat atkreipiu dėmesį, kad Valstybinių miškų urėdija yra viena iš įstaigų, kuri Turto bankui perdavė daugiausiai nekilnojamojo turto. Jo sąrašai nuolat peržiūrimi ir nereikalingų pastatų atsisakoma“, – situaciją komentavo aplinkos ministras S. Gentvilas.

Praėjusiais metais VMU Turto bankui perdavė 116 nekilnojamojo turto objektų, kurie nebūtini įstaigos funkcijoms vykdyti. Šiuo metu jau pradėtos procedūros dėl 137 nekilnojamojo turto objektų perdavimo 2022 m.

Per 2021 m. Vyriausybė pritarė, kad Turto bankui būtų perduoti 52 VMU valdomi valstybei priklausantys pastatai, kurių bendras plotas sudarė 3,8 tūkst. kv. metrų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją