„Vilnius pirmasis Lietuvoje atsikratė sovietinės politinės ideologijos paminkluose. Ne tik Lenino nuėmimą 1991 m. turiu galvoje. Kaip ir buvau žadėjęs, vos tapęs meru, 2015 metais inicijavau Žaliojo tilto skulptūrų nukėlimą – tai apsivalymas nuo karinės ir kolūkietiškos ideologijos. Tada atėjo laikas ir sovietiniams rašytojams propagandistams – pernai nukėlėme P. Cvirkos paminklą“, – priminė Vilniaus miesto meras R. Šimašius.

Jo teigimu, tai buvo matomiausi sovietiniai reliktai, kurių mieste jau nelikus.

„Todėl, prasidėjus fašistuojančios rusijos karui prieš Ukrainą, mums nereikėjo strimgalviais nukėlinėti paminklų – viešąją erdvę išvalėme jau anksčiau“, – tikino jis.

R. Šimašiaus teigimu, dabar atėjo eilė jautresnei ir sudėtingesnei temai – sovietinėms kapinėms.

„Inventorizavome, ką turime, radome vienintelį akis rėžiantį sovietinį baiboką – Antakalnio kapinėse esančioje sovietinių kapų dalyje stovi šešios granitinės skulptūros, viena iš jų dar ir su šautuvėliu. Pasitikrinome – kol kas šis skulptūrų ansamblis Lietuvoje saugomas kaip kultūros paveldas kartu su greta esančiais kapais sovietų kariams. Kapų antkapių, žinoma, neliesime, tačiau skulptūrų ansamblio pašalinimą inicijuosiu – po jomis niekas nepalaidotas, o sovietų įprotis kapines paversti ideologijos stabų memorialais yra atgrasus.

Šiam apsišvarinimo veiksmui reikia skulptūrų atskyrimo paveldo registre nuo antkapių dalies – dėl to jau kreipėmės į Kultūros paveldo departamentą. Jei leidimą gausime, tuomet Grūto parkas galės pasipildyti šešiomis naujomis sovietinėmis granitinėmis skulptūromis. Paskutinėmis iš Vilniaus“, – socialiniame tinkle rašė Vilniaus miesto meras.

Jis teigė, jog bus priimti ir atskiri sprendimai.

„Beje, jei apsilankysite Antakalnio kapinių sovietinių kapų dalyje, pasijusite tarsi alternatyvioje realybėje – okupantų kariai ten vadinami didvyriais ir partizanais.

Įprasta daugelio šalių praktika – tokių antkapių neliesti. Neliesime ir mes, bet tam, kad istorinis vaizdas būtų objektyvus, kaip tik dabar įrenginėjame informacinį stendą, kuris ir vilniečiams, ir turistams leis suprasti, kokie ir kieno čia kapai“, – rašė Vilniaus miesto meras R. Šimašius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)