„Manau, kad šis projektas yra labai svarbi dalis siekiant pagerinti mūsų situaciją ir didinti mūsų nepriklausomybę nuo Rusijos energetinių išteklių tiekimo“, – ketvirtadienį Lietuvos ir Lenkijos dujotiekio GIPL atidarymo ceremonijoje Širvintų rajone, Jauniūnų dujų kompresorinėje stotyje, teigė G. Nausėda.

Prezidentas aiškina, kad dujotiekio tarp Lietuvos ir Lenkijos įrengimas yra tik problemos sprendimo dalis, siekiant užtikrinti visą regioną dujomis, neperkant jų iš Rusijos. Anot jo, šalyse reikalingi suskystinų gamtinių dujų (SGD) terminalai, kokie yra Klaipėdoje ir Svinouiscyje.

„Turime dujų saugyklą Inčukalnyje, ir tai labai svarbu, kad tuo pačiu turime galimybę importuoti iš kitų šalių, išskyrus Rusiją. Be to, turime sukurti jungtis, kurios yra labai svarbios kuriant bendrą veikiančių dujų rinką“, – sakė šalies vadovas.

G. Nausėda tvirtino, kad šiuo metu apie SGD terminalą svarsto ne tik Estija, tačiau ir Latvija. Jo teigimu, viskas dabar yra šalių rankose ir Baltijos šalių bei Lenkijos regionas yra pasirengęs rodyti pavyzdį kitoms Europos šalims, kaip atsiriboti nuo rusiškų energetinių išteklių priklausomybės.

„Turime labai stiprų rėmėją, tai Europos Komisija, labai dėkoju jai už įsitraukimą į šį projektą ir nekantriai laukiu, kol bus tęsiamas darbas įgyvendinant elektros energijos sinchronizavimo projektą“, – sakė prezidentas.

„Šiuo projektu bus užbaigtas mūsų didžiulis darbas, kuris sustabdys Rusijos manipuliaciją bei šantažą Europos šalims, – pridėjo jis.

ELTA primena, kad gegužės 1 d., 12.40 val., kaip ir buvo numatyta, pradėjo veikti Lietuvą ir Lenkiją jungiantis dujotiekis GIPL. Sekmadienį naująja dujų jungtimi perduoti pirmieji fiziniai ir komerciniai dujų srautai.

508 km ilgio GIPL dujotiekiu sujungus Lietuvą ir Lenkiją, faktiškai išplečiama Europos dujų rinka, integruojant Baltijos šalis ir Suomiją. Šis žingsnis dar labiau sustiprina regiono energetinę nepriklausomybę bei padidina Klaipėdos SGD terminalo panaudojimo galimybes.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją