„Gegužė kol kas šaltoka. Ir kaip rodė ankstesni požymiai tai tas atšilimas atsiras tik į antrą mėnesio pusę, jo galą turbūt“, – sakė jis.

L. Klimka dėmesį atkreipė į ateinantį savaitgalį ir ragino stebėti jo orus.

„Pavyzdžiui, šį savaitgalį Stanislovas, arba kaip kaime vadina cibulinis Stanislovas. Tą dieną žmonės žiūrėdavo, ypatingai tie, kurie bites laiko, koks oras. Ir nuo to priklausys, kiek bitelės prineš į avilius medaus. Tokia diena šiek tiek atspindi ir vasaros pobūdį.

Kad bitės prineštų medaus, tai vasara turi būti tokia subalansuota – šilumos ir gražaus oro, šiek tiek drėgmės, kad nebūtų sausros. Todėl ta diena atidaus stebėjimo reikalaujanti būdavo“, – apie gamtos ženklus Delfi kalbėjo etnologas.

Būsimos vasaros prognozę jau pateikė gegutės.

„Reikia žiūrėti, kada gegutės pradėjo kukuoti miške. Jeigu ji pradeda kukuoti, kai medžiai dar nesusprogę, tai metai bus nelengvi derliaus prasme – kažko trūks, ar drėgmės, ar sausros per daug bus. Sakydavo, kad tai blogas ženklas“, – teigė L. Klimka.

O jeigu gegutė užkukuoja jau sulapojus miško medžiams – „tai viskas bus gerai ir sėkmingai“.

„Rodo gegutė, kad taip sau metai bus derliui ir ūkininkams. Vasara tokia nelabai miela (laukia, aut. p.). žinoma, tų dienų visada būna ir geresnių ir blogesnių. Kaip ta patarlė sako, kad Lietuvoje blogo oro nėra, tik blogas apsirengimas“, – gamtos ženklus Delfi aiškino etnologas.

Dar dvi svarbios dienos – Šeštinės ir Sekminės. Šeštinės šiemet gegužės 26 dieną, Sekminės – birželio 7 dieną.

„Šeštinės ir Sekminės yra daugiau su ūkio darbais susijusios šventės, kaip terminai. Iki Šeštinių reikia viską pasėti, o Sekminės – žalumos šventė, viskas žaliuoja ir vešliai nuteikia žmones. Žiūrėdavo – jeigu oras per Sekmines gražus, tai rugiai gerai žydės ir derlius bus geras“, – kalbėjo etnologas.

Libertas Klimka

Jis teigė, jog visi gamtos ženklai – reikšmingi.

„Žmonės žiūrėdavo ir kaip skruzdelės savo lizdus žolėse susisuka, tos pievų skruzdelės – ar aukštai, ar giliai žemėje. Nuo to priklauso – ar bus drėgna, ar sausa vasara. Paskui paukščiai lizdus kurioje pusėje medžių susisuko – ar pietinėje, ar šiaurinėje.

Tai irgi požymis, kokios vasaros reikia laukti. Daugybė tokių smulkių dalykų. Paskui – kaip sprogsta medžiai, kas pirmas, ar alksnis, ar beržas. Jeigu alksnis – vasara drėgna, jeigu beržas – vasara ganėtinai sausa“, – pasakojo jis.

L. Klimka teigė, jog pagal šiuos ženklus žmonės rinkdavo vietas pasėliams dirvą, kuri yra geresnė.

„Jeigu vasara drėgna, tai bulvių sodinti žemai, tai blogai, bulvės paskęs, taip sakydavo. Tada jau geriau ant kalniuko kur“, – Delfi sakė etnologas L. Klimka.

Naujausia prognozė

Artimiausiomis dienomis orai šils, tačiau didės ir lietaus tikimybė.

Gegužės 5–os naktį be kritulių. Vėjas pietryčių, pietų, 4–9 m/s. Temperatūra 1–6 laipsniai šilumos, ore vietomis, dirvos paviršiuje daug kur šalnos 0–5 laipsniai šalčio. Dieną kai kur vakariniuose rajonuose trumpas, nedidelis lietus. Vėjas pietinių krypčių, 6–11 m/s. Temperatūra 13–18 laipsnių šilumos.

Gegužės 6 d. daug kur trumpas lietus, dieną vietomis su perkūnija. Vėjas naktį pietų, dieną besikeičiančios krypties, 4–9 m/s. Temperatūra naktį 2–7 laipsniai šilumos, dirvos paviršiuje kai kur šalnos 0–3 laipsniai šalčio, dieną 15–20, vietomis 12–14 laipsnių šilumos.

Vilniuje pražydo sakuros

Gegužės 7–os naktį daug kur, dieną vietomis trumpai palis. Vėjas naktį silpnas, dieną vakarų, pietvakarių, 6–11 m/s. Temperatūra naktį 4–9 laipsniai šilumos, dieną 15–20, pajūryje 11–14 laipsnių šilumos.

Gegužės 8–os naktį daug kur, dieną vietomis trumpas lietus. Vėjas naktį pietvakarių, pereinantis į šiaurės vakarų, šiaurės, 4–9 m/s, dieną šiaurinių krypčių, 6–11 m/s. Temperatūra naktį 3–8, dieną 12–17 laipsnių šilumos.

Gegužės 9 d. žymesnių kritulių nenumatoma. Vėjas naktį šiaurinių krypčių, dieną šiaurės vakarų, 6–11 m/s. Temperatūra naktį 1–6 laipsniai šilumos, dirvos paviršiuje kai kur šalnos 0–5 laipsniai šalčio, dieną 10–15 laipsnių šilumos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją