„Tikiuosi nuvykti į saugią vietą“, – pasakojo iš plieno gamyklos „Azovstal“ gamyklos evakuojama moteris.

Kelias saugumo link nulaistytas ašaromis, niekada nežinai – kas okupanto galvoje.

156 Mariupolio gyventojų kelionė į Zaporižią buvo sėkminga, jie net 60 dienų praleido po žeme. Tik ten, giliuose bunkeriuose buvo galima pasislėpti nuo rusų bombų.

„Mums padėjo kariuomenė. Jie mums atnešė maisto, jei to nebūtų darę, mūsų čia nebūtų gyvų“, – pasakojo iš gamyklos evakuotas Volodymyras.

Keturiolikmetis vaikinas slėpėsi „Azovstal“ gamykloje, ten kariuomenės žmonės civilius aprūpina vaistais, maistu ir vandeniu. Taip pat atneša ir generatorių, kad bent jau lemputę aklinoje tamsoje žmonės galėtų įžiebti.

Ši gamykla yra bene vienintelė vieta, kur galima pasislėpti nuo mirtinų rusų kariuomenės apšaudymų.

Paauglio Volodymyro tėvas liko gamykloje.

„Atvykome ten kartu su mama, mus ten atvežė tėtis, jis karys. Jis sakė, kad tai kol kas saugiausia vieta. Saulės nematėme 2 mėnesius, nuolatos sėdėjome bunkeryje“, – kalbėjo jis.

Rusai tęsia plieno gamyklos „Azovstal“ šturmą.

„Mums pavyko pasiekti beveik 3 dienų paliaubas, kad humanitarinis koridorius iš „Azovstal“ veiktų. Dabar Rusijos kariai nesilaiko susitarimų, jie tęsia didžiulius smūgius gamyklai, bando ją šturmuoti“, – pasakojo Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Iš gamyklos pasprukę civiliai sako, kad ten yra daugybė žuvusiųjų ir sužeistųjų.

„Jei atvirai, tam tikru momentu mes tiesiog praradome viltį. Manėme, kad visi mus jau pamiršo ir gyvi iš ten nebeištrūksime. Labai ačiū visiems mūsų kariams, kurie ten liko. Vaikinai, mes su jumis. Esame pasiruošę padaryti bet ką, kad ištrauktume jus iš ten“, – kalbėjo iš gamyklos pasprukusi mergina su vaiku ant rankų.

„Iš jūros, iš sausumos viskas skriejo į gamyklą. Metamos 3 tonas sveriančios bombos. Daug sužeistųjų, daug žuvusiųjų. Ar jie palaidoti? Ne. Jie jų nelaidoja, tai kol kas nėra įmanoma. Visi kūnai sudėti į vieną vietą gamykloje“, – kalbėjo kita evakuota moteris Nadia.

Metalurgijos įmonė "Azovstal“, Mariupolis

„Jūs neįsivaizduojate, kaip tai baisu. Kai sėdi slėptuvėje nuo bombų – šlapiame rūsyje ir grindis nuolat dreba, sienos siūbuoja į šonus. Kaip per du mėnesius vos porą kartų gali išeiti į lauką. Pamatai 15 metrų pločio bombos išmuštą duobę. Naktį eini miegoti, galvodamas, ar atsibusi, ar nebe. Visą laiką prašėme dievo, kad bombos kristų šalia bunkerio, nes jei jos pramuštų skylę ten, kur mes buvome, mūsų jau nebebūtų“, – pasakojo kita moteris.

Derybos dėl civilių evakuacijos iš plieno gamyklos „Azovstal“ yra itin sunkios. Pranešama, kad iš ten besislepiančių civilių sužeisti 500, 200 yra kritinės būklės.

„Negalime ištraukti iš griuvėsių iš karto visų. Reikia dar dienos ar dviejų specialiajai operacijai atlikti. Tačiau dabar baigiame pirmąjį etapą ir pereiname prie antrojo. Nieko nepaliksime, kas gali ir nori pabėgti, suteiksime šansą kiekvienam“, – kalbėjo Laikinai okupuotų teritorijų reintegracijos ministrė Iryna Vareščuk.

Nuo Mariupolio iki Zaporižios – net 26 okupantų kontrolės punktai. Pirmųjų civilių evakuacija iš Mariupolio truko kelias dienas. Iš Mariupolio išvyko daugiau nei 50 autobusų su civiliais.

Tie, kuriems pavyko ištrūkti iš pragaro, dabar bando priprasti prie tylos. Pirmiausia žmonės pamaitinami, jiems duodama visko, ko reikia – nuo apatinių, batų, sauskelnių iki sausų mišinių ir vaikiškų žaislų.

Kai kurie žmonės ketina vykti į vakarus, kiti – likti Ukrainoje.

Ukrainiečių žiniasklaida skelbia, kad Rusijos pajėgos prasiveržė į plieno gamyklos „Azovstal“ gamyklos teritoriją. Dingo ir ryšys su miesto gynėjais.

Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu teigia, kad Mariupolis yra visiškai kontroliuojamas rusų.

Ukraina pareiškė, kad Rusija gegužės 9-ąją planuoja Mariupolyje surengti karinį paradą, esą dėl to dabar skubiai tvarkomi griuvėsiai, gatvės valomos nuo lavonų ir nesprogusių sviedinių.

Pranešama, kad į strategiškai svarbų pietinį Ukrainos uostamiestį atvyko vienas Rusijos prezidento administracijos pareigūnų. Pasirodė ir naujausia informacija apie aukas po rusų atakos prieš Mariupolio teatrą, jame slėpėsi apie tūkstantis civilių. Užsienio žiniasklaida skelbia, kad ten žuvo apie 600 žmonių, ne 300 kaip skelbta anksčiau.

Mariupolis

„Tai buvo galutinis suvokimas, kad jie kariauja ne su kariuomene, o su kiekvienu ukrainiečiu, su kiekvienu gyventoju. Jie atvyko ne užimti miesto, o jį sunaikinti“, – pasakojo Mariupolio gyventoja.

Ukraina ir toliau apšaudoma, Rusija sudavė daug smūgių iš Kaspijos jūros, smogė keliems šalies regionams, įskaitant ir pietinį Lvivo miestą, nukentėjo ir kalnuotas Užkarpatės regionas, kuris ribojasi su Vengrija ir Slovakija. Į jį, esą, taikytasi pirmą kartą.

Manoma, kad ataka buvo nukreipta prieš Ukrainos geležinkelių tinklą, itin svarbų tiekiant ginklus Ukrainos pajėgoms.

„Smarkiai apgadinta viešoji infrastruktūra, išdaužyti langai, sužeisti du žmonės. Okupantai pataikė į tris pastotes, dingo elektros, vandens tiekimas kai kurioms mūsų gydymo įstaigoms“, – kalbėjo Lvivo meras Andrijus Sadovyjus.

Ukrainos valdžia teigia, kad praėjusią savaitę Ukrainos pajėgos atgavo mažiausiai 11 kaimų Charkivo srityje. Antras pagal dydį Ukrainos miestas buvo nuolat puolamas nuo karo pradžios.

Miesto pakraštys panašus į morgą po atviru dangumi, mirusieji čia guli kelias savaites.

„Gyvenome rūsyje du mėnesius, mūsų neišleisdavo. Neturėjome nei valgyti, nei gerti. Vandens nebuvo. Iš šulinio gaudavome nešvarų juodą vandenį, jį gerdavome. Rusai nukreipė į mus ginklus ir atėmė viską – auksą, pinigus. Mūsų namai sudeginti, mums nieko nebeliko“, – pasakojo vietos gyventoja Svetlana.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: