Jungtinės Amerikos Valstijos supranta, kad jei nesustabdysime Rusijos Ukrainoje – kitos gali būti NATO valstybės, tai yra ir Baltijos valstybės. Todėl JAV ir sąjungininkų pajėgų buvimas Lietuvoje išlieka pagrindiniu saugumo ir gynybos garantu Baltijos šalių regione“, – pranešime teigė ministras.

Jis Vašingtone susitiko su JAV oro pajėgų sekretoriumi Franku Kendelliu, karinio laivyno pajėgų sekretoriumi Carlos Del Toro ir sausumos pajėgų sekretore Christine Wormuth.

Susitikimų metu ministras padėkojo JAV už priimamus sprendimus, stiprinančius Lietuvos saugumą, atsiųstą papildomą pastiprinimą į Lietuvą ir kitas Baltijos valstybes.

„Siekiame, kad JAV pajėgos ir pajėgumai būtų rotuojami šalyje nuolatos. Tai – mūsų pagrindinis prioritetas. JAV parama reikšmingai prisideda prie esamų ir trūkstamų pajėgumų vystymo, leidžia mums gerinti pasirengimą, stiprinti regiono gynybą ir, žinoma, atgrasymą“, – pabrėžė krašto apsaugos ministras.

JAV karinių pajėgų sekretoriai dėkojo Lietuvai už teikiamą reikšmingą karinę paramą Ukrainai ir lyderystę šiame procese, kuomet pirmoji Lietuvos Ukrainai išsiųsta karinė parama pasiekė ją dar karui neprasidėjus. Taip pat padėkojo už JAV karių priėmimą, sąlygų ir infrastruktūros gerinimą.

Ministras taip pat susitiko su Senato ginkluotų pajėgų komiteto pirmininku, senatoriumi Jacku Reedu. A. Anušauskas susitikimo metu akcentavo JAV skiriamos finansinės paramos Baltijos valstybėms svarbą ir būtinybę ją įtvirtinti teisės aktuose.

Pasak ministro, teisės akto, įtvirtinančio ilgalaikę finansinę JAV paramą Baltijos valstybėms priėmimas sustiprintų JAV santykius su Baltijos valstybėmis, gynybinius pajėgumus ir tuo pačiu atgrasytų Rusiją nuo iliuzijų perkelti karą į NATO teritoriją.