Juodosios jūros uostas Odesa patyrė Rusijos raketų ataką.

„Nuo sprogimo sugriuvo sienos, viskas aptemo, visur dulkės ir dūmai, buvo sunku kvėpuoti“, – pasakojo ataką patyrusi ukrainietė.

Apšaudyti infrastruktūros objektai, raketos pataikė į bažnyčią ir bendrabutį.

„Nuo raketos smūgio į Odesos sritį buvo apgriautas gyvenamasis namas. Per smūgį pastate buvo 5 žmonės, žuvo penkiolikos metų vaikas, dar viena nepilnametė mergina nuvežta į ligoninę, jai medikai teikia pagalbą“, – pasakojo Ukrainos pietų gynybos atstovė Nataly Gumenyuk.

„Neturiu tam žodžių, berniukas žuvo. Jis taip uoliai mokėsi, laikė egzaminą internetu, rūsyje, taip jaudinosi, kad mokytoja jam kažką pasakė, jog jis nepasiliko paskirtu laiku“, – pasakodama apie netektį ašarų nesulaikė moteris.

Per ataką trys žmonės išgyveno, nes buvo rūsyje.

„Žuvo berniukas, raketos skeveldros sužalojo mergaitę. Kas tai? Už ką? Kokį pavojų rusams kėlė šie žmonės ir gyvenamasis namas? Štai kaip jie kariauja. Donbaso rajone sugriauta gimnazija, kurią pastatė belgai, ji išliko per abu pasaulinius karus, bet tapo didele grėsme moderniai Rusijai. Nuo karo pradžios žuvo jau 220 vaikų“, – klausimus vėliau kėlė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Rusija smogė strateginę reikšmę turinčiam tiltui į vakarus nuo Odesos. Sunaikinus jį neliktų galimybės siųsti ginklus ir kitus krovinius iš kaimyninės Rumunijos.

„Raketa paleista ir į tą tiltą per Dniestro žiotis. Nors po dviejų ankstesnių raketų smūgių jis nebebuvo naudojamas. Ir rusai bandė tai užbaigti. Galbūt tikslas yra atkirsti mūsų pietines regiono dalis nuo pagrindinės dalies. Tai vyksta įtampos Uždniestrėje kūrimo fone. Taip pat yra provokacijų – kaltinimų Ukrainai. Mūsų ginkluotosioms pajėgoms buvo duotas nurodymas, kaip reaguoti į galimas provokacijas iš Uždniestrės“, – kalbėjo Odesos karinės administracijos štabo viršininkas Serhijus Bračukas.

Prie Mariupolio esančioje plieno gamykloje „Azovstal“ vis dar yra įstrigę mažiausiai 200 civilių.

Jungtinės Tautos (JT) ir Raudonasis Kryžius šiuo metu bando atnaujinti žmonių evakuaciją iš šio objekto. Savaitgalį pavyko evakuoti apie 100 civilių.
Pirmadienį planai evakuoti žmones sužlugo.

Iš viso Mariupolio mieste yra įstrigę apie 100 tūkst. gyventojų.

Ukrainiečiai praneša, kad netoli Berdiansko apie 2 tūkstančiai civilių laukia evakuacijos, kurią okupantai blokuoja.

„Matome, kad rusai ir toliau atakuoja Mariupolį iš oro. Mūšiai Mariupolyje nebaigti – sprendžiant iš to, ką matome, jie ir toliau jį bombarduoja. Matėme tam tikrų požymių, kad jie perkelia dalį savo sausumos pajėgų iš Mariupolio, tai yra pastangos pradėti judėti į šiaurę, į Donbasą“, – sakė Pentagono atstovas spaudai Johnas Kirby.

Vakarų pareigūnai tvirtina, kad Rusijos diktatorius Vladimiras Putinas gegužės 9-ąją, Rusijoje švenčiamą kaip pergalės dieną, oficialiai paskelbs karą Ukrainai. Iki šiol jis primygtinai reikalavo tai vadinti specialiąją karine operacija, uždrausdamas tokius žodžius kaip „invazija“, „karas“.

JAV turi žinių, kad artimiausiu metu Rusija turi planų aneksuoti dvi rytines Ukrainos sritis, kuriose dabar vyksta pagrindiniai kovos veiksmai, Maskvai nepavykus nuversti Kyjivo Vyriausybės. Ir čia turėtų būti paskelbti referendumai.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: