„Britų karių buvimas Lietuvoje ir Jungtinės Karalystės lyderystė Baltijos regione yra itin svarbus atgrasymo veiksnys, todėl mes sveikiname suintensyvėjusią veiklą su Jungtine Karalyste: į Lietuvą atvyko ir su Lietuvos kariais bendradarbiauja britų žvalgybos ir stebėjimo grupė, įvairiose pratybose dalyvauja britų kariai su sraigtasparniais, šalyje dislokuota Jungtinių ekspedicinių pajėgų vadavietė“, – sakė viceministras M. Abukevičius.

„Dėl karo Ukrainoje saugumo situacija tapo itin sudėtinga, todėl JEF vadavietės dislokavimas Lietuvoje vyksta pačiu laiku“, – pažymėjo viceministras.

Jungtinė Karalystė, reaguodama į situaciją Ukrainoje ir Lietuvos bei Latvijos prašymą ir siekiant didinti JEF įsitraukimą į Baltijos regioną ir sąveiką su NATO, gegužės 2-31 dienomis Baltijos šalyse dislokuoja Nuolatinę jungtinių pajėgų vadavietę (angl. The Standing Joint Force HQ, SJFHQ) ir įsteigia tris tarpusavyje veikiančius jos elementus – po vieną Lietuvoje ir Latvijoje, o trečiąjį – savo nuolatinėje bazėje Nortvude, JK. Prireikus, kaip pažymima Krašto apsaugos ministerijos pranešime, tai leistų greitai reaguoti į iškilusias grėsmes ir bendrai planuoti procedūras, vieningai atsakyti į hibridinius veiksmus Baltijos jūros regione, Tolimojoje Šiaurėje ir Šiaurės Atlanto regione.

10-ies Europos šalių koalicijos operacijoje dalyvaus per 200 karinio personalo, tarp kurių – kibernetikos, kosmoso ir informacinių operacijų specialistai.

Jungtinės ekspedicinės pajėgos yra brigados dydžio aukštos parengties tarptautinis kovinis vienetas. Jį sudaro dešimties Šiaurės Europos šalių partnerių – Danijos, Estijos, JK, Latvijos, Lietuvos, Nyderlandų, Norvegijos, Švedijos, Suomijos ir Islandijos – skiriami jūrų, oro, sausumos pajėgumai.

Šios pajėgos visų pirma yra skirtos greitojo reagavimo operacijoms, vykdomoms po Europos Sąjungos, NATO ar Jungtinių Tautų vėliava. Jų padaliniai, kaip teigia KAM, galėtų būti panaudojami ir NATO 5 straipsnio operacijoms.

Viena iš pagrindinių JEF veiklos formų – dalyvavimas bendrose JEF pratybose ir operacijose.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją