Jis teigė, jog pagal savivaldybės dydį, joje gyvenančių ukrainiečių skaičiai yra dideli.

„Šią dieną Druskininkuose yra virš 600 asmenų, 177 yra vaikai. 156 lanko mokyklą, 21 lanko darželį. Pagal mūsų savivaldybės dydį, tai yra dideli skaičiai. Šiandien tos vietos, kurios yra pritaikytos, paruoštos, kaip ir užpildytos.

Bet su papildomomis pastangomis, savivaldybės taryba prieš gerą mėnesį yra priėmusi sprendimą dėl formavimo dar dviejų komplektų – apie 40 vaikų mes dar galėtume priimti į mokyklas, darant tam tikras rokiruotes dėl patalpų, pastato“, – „Info dienai“ sakė Druskininkų meras R. Malinauskas.

Pašnekovas džiaugėsi, jog savivaldybei pavyko rasti dar vietos menų mokykloje.

„Šią dieną ukrainiečių vaikai mokosi atskiroje mokykloje. Ten iš Ukrainos atvykusios 6 mokytojos dėsto pamokas, o integracija jaunimo vyksta popamokinėje veikloje – būreliuose. Šiai dienai tenkiname visus poreikius. Jeigu labai pasispaudus, galėsime dar šiek tiek padidinti šių paslaugų tiekimą“, – kalbėjo jis.

Jo teigimu, į savivaldybę atvykę ukrainiečiai įsidarbinimo klausimų sprendimas – įvairus.

„Situacija yra įvairių, vieni ieško darbo, kiti – ne. Vieni padirbėję restorano virtuvėje po pusvalandžio pareiškia, kad geriau gauti pašalpą, nedirbti. Tai situacijų yra įvairių. Tie, kurie nori rasti darbą, jie šiandien tą darbą randa ir dirba.

Manau, kad geranoriškumo reikia ir iš jų pusės, norėti to darbo. Šiuo metu Užimtumo tarnyboje yra užregistruota pakankamai nemažai papildomų darbo vietų – aukštos kvalifikacijos, žemesnės kvalifikacijos. (…) Kol kas darbo vietų yra pakankamai“, – pasakojo R. Malinauskas.

Lenkijos-Ukrainos pasienis

Praėjusią savaitę pranešta, kad Palangos savivaldybėje apgyvendinti ukrainiečiai artėjant vasaros sezonui raginami ieškotis naujos gyvenamosios vietos.

R. Malinauskas teigė, jog tokios problemos Druskininkų savivaldybėje kol kas nebuvo.

„Mūsų savivaldybėje dauguma ukrainiečių nuomojasi privatų būstą. Ir dar kol kas tokios kaip problemos – kad būtų keliama į gatvę, nerastų, kur gyventi nėra“, – teigė R. Malinauskas.

Jis centrinę valdžią ragino pasitikėti savivaldybėmis.

„Jeigu yra skiriamos lėšos mokinio krepšeliui, leisti turėti savivaldybėms galimybę tas lėšas perskirstyti ir mokinio aplinkai. Nes visa tai kainuoja iš savivaldybės biudžeto. Taip pat kalbant apie apie socialines išmokas – pačios savivaldybės galėtų lengviau spręsti ir skirti lėšas, kurios yra reikalingiausios tuo metu. Nes laukti teisės aktų...“, – kalbėjo Druskininkų meras.

Visą LNK pokalbį su R. Malinausku žiūrėkite čia: