Apie karo situaciją E. Papečkys kalbėjo pirmadienį „Žinių radijo“ laidoje „Aktualusis interviu“.

„Šiuo metu Ukraina neturi tokių karinių pajėgų, kad galėtų smūgiu prasimušti iki Mariupolio, išvaduoti jo gynėjus ir esančius civilius gyventojus. Taip jau atsitinka, kai miestas yra apsuptas, – nėra kaip jo pasiekti“, – paaiškino karo analitikas.

Jis teigė, kad istorijoje buvo ne vienas atvejis, kai vykę intensyvūs mūšiai tarsi sustoja.

„Nė vieni nepajėgia įgauti reikiamo pranašumo, fronto liniją po truputį stumdo, bando pasiekti taktinių laimėjimų, tačiau realiai nieko padaryti negali. Matome, kad šiandien Rusijos pajėgos yra išsekintos, surinkti pakankamai rezervų, pastiprinimo, kad būtų galima toliau išvystyti puolimą, bandyti apsupti ukrainiečius, prasiveržti giliau, – tokių pajėgų Rusija neturi.

Šiandien Rusijai kas beliko, tai apšaudyti artilerija ir salvinėmis raketinėmis sistemomis keliasdešimt kilometrų nuo fronto linijos, o visa kita jie bando pasiekti raketomis“, – sakė E. Papečkys.

Būtent minėtomis raketomis pastarosiomis dienomis buvo apšaudyta ir Odesa. Tiesa, analitikas atkreipė dėmesį, kad raketų skaičius yra ribotas.

„Jos vieną dieną baigsis karui tęsiantis netgi tokiais tempais. 30 metų Rusija apsimetė, kad gamina raketas, kad kažką daro, pinigai buvo išvagiami, buvo prirašinėjama skaičių ir dabar matome, kad tenka naudoti netgi tas sovietines atsargas, kurios buvo likusios, sukauptos dar Sovietų Sąjungos gyvavimo laikotarpiu“, – komentavo ekspertas.

V. Putinas parado metu

E. Papečkio teigimu, ginkluotės Ukrainai vis dar trūksta, su atkeliavusia technika ukrainiečiai mokosi dirbti.

„Dar nepasiekė ir ta ginkluotė, kuri tvirtai pažadėta ir yra pakeliui, o ta ginkluotė, kuri pristatyta, yra sandėliuose, su ja susipažįsta kariai“, – paaiškino laidos dalyvis.

Taip pat, pasak jo, fronte ginklai senka, tad jų tiekimas Ukrainai sustoti negali.

„Kitas dalykas – formuojami nauji daliniai neturi patyrimo, ir ukrainiečiams nepavyksta sutelkti tokio kumščio, kuriuo galėtų netikėtai kur nors suduoti Rusijai. Nors Rusijos aviacija veikia itin neefektyviai, bet vis dėlto ji veikia, ukrainiečiams sunkoka judėti, daryti kokius nors didesnius manevrus. Vis dėlto Rusijos karo lėktuvai ore beveik nebaudžiami skraido“, – konstatavo analitikas.

Kalbėdamas apie Ukrainos sostinę, jis teigė, kad Kyjivo apsupimas nebegresia, bet miestas kartais apšaudomas raketomis.

„Kada grįžta visos ambasados, tai labai stipri žinutė rusams. Rusija negali taip intensyviai apšaudyti Kyjivo, kuriame tiek daug užsienio diplomatų, nes bet kokiu atveju gali atsitikti skaudi nelaimė, <...> kuri Rusijos vardą dar labiau pablogintų tarptautinės bendrijos akyse“, – teigė E. Papečkys.

Jis pritarė anksčiau skelbtai informacijai, kad Rusija gali paskelbti mobilizaciją gegužės 9 dieną, nes kitaip tiesiog nebegalės tęsti karo ar papildyti savo resursų.

„Tai, ką dabar pasiekė, yra tikrai nepakankama, nes fronte elementariai trūksta pajėgų“, – sakė ekspertas.

Paklaustas, ar Rusija gali užpulti Moldovą, E. Papečkys teigė, kad tai kol kas sunkiai tikėtina, nes separatistinės Padniestrės, kurią okupavę rusai, pajėgos yra labai silpnos, nors Rusija ir gali turėti planą užvaldyti Juodosios jūros pakrantę.

„Toks Moldovos užėmimas būtų natūrali šio plano tąsa, bet kol kas nematau, kad Rusija turėtų galimybę tai įgyvendinti šiandien turimomis pajėgomis Ukrainoje“, – pridūrė E. Papečkys.

Visą „Žinių radijo“ pokalbį su karo analitiku žiūrėkite čia: