Pastarąjį savaitgalį pagražinta sovietinė simbolika privertė aiktelėti ne vieną, skelbia LNK žinios.

Dar visai neseniai Širvintų mieste II Pasaulinio karo karių kapinėse esantis obeliskas su sovietine simbolika atrodė apleistas, o vėliau simboliai ėmė ir pradingo.

„Radau tuos simbolius, tą žvaigždę. Ir tas kūjis ir pjautuvas apačioje, žvaigždės fone, jie buvo išmontuoti. Maniau, kad yra dalinis, kompromisinis sprendimas – obelisko nenuverčiame, bet ženklą nuimame“, – LNK sakė Širvintų tarybos narys Virginijus Sarpauskas.

Anksčiau Širvintų rajono merės Živilės Pinskuvienės dukrai priklausantis laikraštis ramino – žvaigždė buvo apipilta dažais, todėl ją nuėmė, kad nuvalytų, tada jie bus grąžinti atgal. Tik niekas dažais aptaškyto paminklo nematė, nuotraukų irgi.

„Ar nuotraukas, įdomu, kas turi? Jeigu tai buvo pažeidimas, ar jis užfiksuotas tinkamu būdu“, – klausimą kėlė tarybos narys V. Sarpauskas.

Pirmadienį Širvintų rajono merė Ž. Pinskuvienė sako, kad ženklai buvo nuimti dėl geopolitinių sumetimų.

„Mano iniciatyva buvo nuimta rusiška simbolika. Po to, tikriausiai, ką visiems beaiškinčiau, šito sprendimo niekas nesupras. Ir paaiškinti žmonėms paprasčiausiai neįmanoma. Nes tai, kas buvo padaryta, tai buvo žiauru“, – kalbėjo rajono merė.

Raudona spalva perdažyta žvaigždė buvo užkelta atgal ant obelisko, o apačioje atgal pritvirtintas šviežiai nudažytas aukso spalvos ženklas.

Merė Ž. Pinskuvienė tikina, jog tai klaida.

„Šita žvaigždė niekada raudona nebuvo. Tai buvo padarytas žingsnis žmonių, mums jau aišku, kas tai padarė, yra ir pasiaiškinimai. Žmonės galbūt nesuprato užduoties, galbūt persistengė“, – LNK aiškino Ž. Pinskuvienė.

Nuėmus simbolius savivaldybė kreipėsi į Kultūros paveldo departamentą, kad šis išaiškintų, ką su nuimtais simboliais daryti.

„Kadangi šis objektas įtrauktas būtent į šį sąrašą, mes saviveiklos daryti negalime. Koks būtų jų sprendimas, galbūt nereikėtų visai jų pakabinti atgal. Atsakymo iki šios dienos mes neturime“, – sakė ji.

Tačiau balandžio 28 dieną, per tarybos posėdį merė apie departamento raštą dėl sovietinių simbolių net nekalbėjo.

„Jį sutvarkys ir atstatys atgal. Dar neatstatė šiandien?“ – posėdyje klausė ji.

Dabar merė tikina, kad ženklai buvo uždėti atgal, nes darbuotojai nuėmę simbolius išsigando policijos.

„Su policija pati kalbėjau. Ir pasakiau, kad tai yra nuimta, saugiai stalčiuje padėta. Neįvyko čia kažkoks vandalizmo atvejis, ar kažkas“, – kalbėjo Ž. Pinskuvienė.

Pasak Ž. Pinskuvienės, neva išsigandę policijos darbininkai simbolius grąžino atgal. O perdažė, nes buvo likę raudonų dažų nuo traktoriaus. Sekmadienio pavakare raudona žvaigždė buvo nuimta.

Kaip vyko simbolių kilnojimas, greičiausiai užfiksavo medyje paslėpta medžiotojų vaizdo kamera.

„Merė ketvirtadienį posėdžio metu tarybos nariams pasakė, kad tai, kas vyksta kapinėse, viskas yra matoma. Tai reiškia, kad įrašai, kaip suprantu, yra. Juos tereikia atsukti ir pažiūrėti“, – kalbėjo V. Sarpauskas.

Širvintų rajono merė Ž. Pinskuvienė apie kameras žino, bet sako, kad ten ją įkėlė ne savivaldybė.

„Tas žmogus, mes spėjame, kuris pakabino ten kamerą, būtent jis svaidėsi sekmadienį žodžiais, kad visi, kas ateis į šias kapines, bus atiduoti saugumui. Tai yra kiršinami žmonės“, – kalbėjo Ž. Pinskuvienė.

Bet kas yra tas minėtas žmogus, merė nesako.

„Jeigu galima, aš nekomentuosiu“, – sakė ji.

Kultūros ministro Simono Kairio sprendimu, savivaldybės pačios gali spręsti kaip elgtis su sovietiniais paminklais. Tačiau Širvintų rajonas savo sprendimų nežada, sako, kad lauks Vyriausybės nurodymo, kaip elgtis.

Panašios pozicijos laikosi ir Druskininkai. Meras Ričardas Malinauskas sako, kad rajone yra sovietų karių kapinės. Ir apie jų likimą dar tik žada diskutuoti. Taip pat miestas turi ir Petro Cvirkos, Liudo Giros vardu pavadintų gatvių.

„Pirmiausia tą norėtume išgirsti iš pačių gyventojų. Tas bus daroma gal net šią savaitę, kad gyventojai pareikštų nuomonę, kurie gyvena būtent tose gatvėse, kokį pavadinimą jie norėtų, rinktųsi, kokį siūlytų“, – LNK sakė Druskininkų meras R. Malinauskas.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: