Būtent juos padėjo išvesti tarpininkais iš JT ir Raudonojo Kryžiaus.

„Mes čia du mėnesius“, – sakė jauna mama, ant rankų laikanti kūdikį.

Kita moteris teigė, jog maistas buvo besibaigiantis.

„Vaikai visą laiką norėjo valgyti, suprantate, suaugę gali pakentėti“, – sakė iš gamyklos teritorijos išvykstanti ukrainietė.

Ir po daugiau nei du mėnesius trunkančių įnirtingų rusų apšaudymų ir pastangų visiškai užimti strateginį Mariupolio uostą, Rusijos kariuomenės vadai pagaliau sutiko paskelbti trumpalaikes paliaubas, kad iš „Azovstal“ gamyklos galėtų išeiti bent jau civiliai.

„Šiandien pirmą kartą per visas karo dienas pradėjo veikti šis gyvybiškai svarbus žaliasis koridorius. Pirmą kartą rajone buvo dvi paliaubų dienos, buvo evakuota daugiau nei 100 civilių: moterys ir vaikai, kurie gelbėjosi nuo gamykloje. Atsižvelgiant į visą proceso sudėtingumą, pirmieji evakuotieji į Zaporižę atvyks rytoj ryte, duok dieve, kad tai pavyktų. Ten su jais susitiks mūsų komanda. Tikiuosi, kad rytoj bus sudarytos visos būtinos sąlygos tęsti Mariupolio gyventojų evakuaciją“, – šiuos įvykius įvertino Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Rusai nuvežė iš apgultos gamyklos išleistus vaikus ir moteris į vieną iš savo pabėgėlių stovyklų okupuotoje Donecko srityje. Iš ten jie turėtų keliauti į ukrainiečių kontroliuojamą Zaporižės srities dalį, bet tai ilgas kelias per Berdianską ir kitus okupuotus miestus.

Ukrainos valdžios atstovai nekomentuoja derybų su rusais detalių, bet tikisi, kad šis procesas nenutrūks.

„Žinoma, kitas operacijos etapas – išvesti visus kitus. Ten dar liko daug žmonių ir yra daug problemų. Tai buvo pirmosios paliaubos dėl „Azovstal“ gamyklos, kurios tęsiasi jau dvi dienas. Tikimės ir toliau dirbti su tarptautinėmis institucijomis ir sudaryti galimybę evakuoti visus iš šios gamyklos“, – kalbėjo „Tautos tarno“ partijos pirmininkas Davyd Arachamia.

Savo ruožtu, „Azovstal“ gamykloje besiginančio garsiojo Azovo pulko vado pavaduotojas konstatuoja, kad padėtis tokia į tvirtovę panašiame pramoniniame komplekse iš esmės neleidžia nė vienai pusei pasiekti persilaužimo, nes tam reikėtų paaukoti labai daug kareivių.

„Tikiuosi, kad evakuacija tęsis. Tikiuosi, kad mūsų Vyriausybė ir trečiosios šalys: JT ir Raudonasis kryžius stengsis evakuoti visus civilius. Ne tik iš gamyklos, bet apskritai iš Mariupolio. Taip pat tikiuosi, kad pavyks išvežti visus sužeistuosius ir žuvusiuosius, evakuoti visus čia esančius mūsų karius“, – kalbėjo Azovo pulko vado pavaduotojas Sviatoslav Palamar.

Rusai toliau reikalauja, kad Azovo kovotojai pasiduotų ir kol kas viešai nekomentuoja, ar jie leistų išvežti bent jau sužeistus karius ir žuvusiųjų karių kūnus.

Kituose Rusijos karo Ukrainoje frontuose rimtesnių poslinkių nėra. Rusai toliau daužo Ukrainos ūkį tolimojo nuotolio raketomis, pavyzdžiui susprogdino grūdų sandėlį Dniepropetrovsko rajone. Laimei, žmonės ten nenukentėjo.

O bandydami užimti visą Donecko sritį, rusų kariškiai plėšikauja tiesiog valstybiniu mastu. Nufilmuota, kaip iš šalies išvežami pavogti kombainai ir traktoriai.

Kita vertus, ne visas rusams taip sekasi. Ankstyvą pirmadienio rytą Ukrainos pajėgos pastebėjo jūroje už Odesos du rusų žvalgybinius katerius ir pasiuntė prieš juos ginkluotą bepilotį, toli rusų pajėgos nenuplaukė. Tokie kateriai gali plukdyti apie 20 karių.

Problemų Kremliaus režimui, o tiksliau jo santykiams su iki šiol gana nuosaikios politikos Rusijos atžvilgiu besilaikančio Izraelio problemų pridarė neįtikėtinai įžūlūs Rusijos užsienio reikalų ministro Sergejaus Lavrovo komentarai.

Juose jis sulygino Ukrainos prezidentą V. Zelenskį – žydą su Adolfu Hitleriu. Izraelio užsienio reikalų ministras pavadino tokias S. Lavrovo kalbas skandalingomis ir neatleistinomis.

„Mes jau seniai girdėjome iš išmintingos žydų tautos, kuri sako, kad patys aršiausi antisemitai dažniausiai žydai“, – sakė S. Lavrovas.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: