Sviatlana Cichanouskaja, kurią Vakarai laiko 2020 metų Baltarusijos prezidento rinkimų tikrąja laimėtoja, per kelionę į Vašingtoną pasikalbėjo su JAV valstybės sekretoriumi Entoniu Blinkenu ir kitais aukšto rango amerikiečių pareigūnais bei įstatymų leidėjais.

„Buvau patikinta visišku palaikymu Baltarusijos demokratiniam judėjimui“, – ji sakė Valstybės departamento korespondentų asociacijai.

„Taip pat kalbėjomės apie baltarusių žurnalistų ir aktyvistų aprūpinimą įranga ir technologijomis“, – pridūrė S. Cichanouskaja.

Ji sakė aptarusi būdus apeiti režimo dezinformaciją, įskaitant priverstinių prisipažinimų transliacijas.

S. Cichanouskajos patarėjas Franakas Viačorka sakė, kad prodemokratinės jėgos taip pat kalbėjosi su JAV technologijų įmonėmis, kaip Baltarusija galėtų būti apsaugota nuo tapimo „Rusijos žiniasklaidos ekosistema“, kuri yra griežtai cenzūruojama.

A. Lukašenka, vis labiau besikliaujantis Maskvos parama malšindamas bet kokį nepaklusnumą po 2020 metų rinkimų, yra vienas pagrindinių Rusijos prezidento Vladimiro Putino karinės invazijos į Ukrainą tarptautinių rėmėjų.

S. Cichanouskaja sakė, pasidalijusi su JAV pareigūnais įrodymais apie A. Lukašenkos paramą šiam karui, taip pat įmonių ir šalių, padedančių apeiti Vakarų sankcijas Minsko režimui, sąrašus.

„Kalbėjomės, kaip sankcijos galėtų tapti veiksmingesnės, užkamšyti išliekančias landas, įšaldyti Lukašenkos aktyvus ir blokuoti pinigus, duodamus jam TVF (Tarptautinio valiutos fondo)", – aiškino opozicijos lyderė.

S. Cichanouskaja gyrė Baltarusijos gyventojų priešinimąsi, kad jų šalies teritorija nebūtų naudojamasi karui Ukrainoje. Ji sakė, kad buvo sugadinta apie 80 geležinkelių, naudotų gabenti Rusijos karinei technikai ir atsargoms.

Valstybės departamento pranešime sakoma, kad valstybės sekretoriaus pavaduotoja Wendy Sherman (Vendi Šerman), pirmininkavusi susitikimui, kuriame dalyvavo A. Blinkenas, „pabrėžė Jungtinių Valstijų tvirtą paramą Baltarusijos žmonių demokratijos siekiams“.

S. Cichanouskaja, šiuo metu gyvenanti Lietuvoje, į Vašingtoną atvyko pagerbti velionės buvusios valstybės sekretorės Madeleine Albright (Madlen Olbrait).

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)