Maksimali visų su politiko bendrove per daugiau kaip metus sudarytų sutarčių vertė siekia daugiau kaip 188 tūkst. eurų.

Kai kuriais atvejais viešieji pirkimai laimėti ne po vieną kartą – pavyzdžiui, savivaldybės įmonė „Jonavos vandenys“ paslaugas iš socialdemokrato bendrovės jau pirko keturis kartus. Tris kartus vietos tarybos nario įmonę rinkosi Jonavos vaikų darželis „Bitutė“.

Tačiau prieš tai politiko bendrovė sugebėjo užsitikrinti beveik pusę šimto tūkstančių eurų siekiančią Europos Sąjungos (ES) paramą, o jos paraišką viename iš etapų vertino Jonavos rajono savivaldybės Vietos veiklos grupės (VVG) valdyba, kuriai priklauso ir pats E. Andrejevas.

Šioje sėkmės istorijoje šmėkšteli ir E. Andrejevo bendražygių iš Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) veidai.

Pavyko gauti paramą

Vienas Jonavos rajono savivaldybės VVG valdybos darbų yra vertinti vietos verslininkų, pretenduojančių į ES paramą, paraiškas.

Pernai vasarį Jonavos VVG patvirtino 26-ojo kvietimo teikti paraiškas paramai gauti dokumentaciją – balsą už tai atidavė ir valdybos nariu esantis E. Andrejevas.

Kiek daugiau nei po dviejų savaičių jis įsteigė įmonę „Menstata“ ir tapo vieninteliu jos akcininku bei direktoriumi.

Šviežiai įsteigta įmonė spėjo VVG pateikti paraišką ir balandžio 12 dieną, E. Andrejevui nedalyvaujant, grupės valdyba patvirtino „Menstatos“ projektą „Verslo pradžia panaudojant vietos išteklius“ ir perdavė jį kitam vertinimo etapui.

Galiausiai Nacionalinė mokėjimo agentūra (NMA) nusprendė „Menstatai“ skirti 46,5 tūkstančių eurų paramą.

Galutinį sprendimą dėl paramos priėmė NMA

Tai, kad galutinį sprendimą dėl paramos priėmė ne veiklos grupės valdyba, o NMA, Delfi pabrėžė ir VVG atstovas spaudai Julius Paulikas.

„Į NMA posėdį medžiaga atkeliauja iš VVG, kuri būna atlikusi vertinimą ir patvirtinusi kolegialiame organe – valdyboje“, – teigė jis.

Tačiau nors valdyboje E. Andrejevas už savo paties įmonės projektą nebalsavo, balsą už kolegos sėkmę atidavė jo partijos kolegė socialdemokratų partijoje ir rajono savivaldybės taryboje Vijolė Šadauskienė.

Delfi paklausta, ar nebūtų buvę geriau nusišalinti, V. Šadauskienė aiškino, kad VVG valdybos nariai, o taip pat ir ji, yra „socialiai aktyvūs žmonės, todėl visiškai išvengti bet kokių socialinių ryšių yra labai sunku, kartais net neįmanoma“.

Ji teigė, kad jeigu posėdžiuose nebūtų priimami sprendimai, grėstų netekti paramos projektams, be to, anot jos, visi atitinkantys kriterijus projektai turi būti tvirtinami. Politikė taip pat pabrėžė, kad galutinį sprendimą priima NMA.

NMA: parama dar neišmokėta

Agentūros atstovė spaudai Vaiva Kovaliūnienė Delfi sakė, kad skirti paramą nusprendė NMA Atrankos komitetas, tačiau ji dar nėra išmokėta.

Anot jos, pagal sudarytą paramos sutartį su NMA, „Menstata“ paramos prašymą pateiks tik 2023 metais.

„Jį projekto vykdytojas gali pateikti ir anksčiau, nei sutartyje numatytas pateikimo terminas. Taigi, šiuo metu atsakyti, kada bus priimtas sprendimas dėl mokėjimo prašyme deklaruojamų išlaidų tinkamumo finansuoti, neturime galimybės“ – teigė ji.

Ėmė sektis viešuosiuose pirkimuose

Netrukus po įsteigimo prasidėjo „Menstatos“ sėkmės istorija Jonavos rajono savivaldybės įmonių ir įstaigų viešuosiuose pirkimuose.

Asociatyvioji nuotr.

Vasario pabaigoje įsteigtos įmonės vadovas jau balandį pasirašė pirmąją sutartį – Jonavos lopšelis-darželis „Pakalnutė“ iš įmonės už 5,7 tūkst. eurų įsigijo tvoros įrengimo darbus.

Darželio atstovai Delfi teigė, kad kadangi suma nedidelė, vykdyta neskelbiama tiekėjų apklausa – paklausus tris pasirinktas įmones du pasiūlymai atmesti dėl per didelės kainos.

„Menstata“ pasiūlymas atitiko Jonavos vaikų lopšelio darželio „Pakalnutė“ poreikius ir kainą“, – aiškino jie.

Dar vienas partietis

Centrinio viešųjų pirkimų portalo duomenimis, paskutinis „Menstatos“ laimėtas viešasis pirkimas – 11,5 tūkst. eurų vertės pastato apdailos darbų sutartis su Jonavos rajono savivaldybės įmone „Jonavos paslaugos“.

Tai ne vienintelė jųdviejų sutartis – dar vieną 9,7 tūkst. eurų „Jonavos paslaugų“ pirkimą E. Andrejevo įmonė laimėjo pernai lapkritį.

Įdomu yra tai, kad šiai komunalinių paslaugų bendrovei vadovauja Edmundas Mulokas – dar vienas E. Andrejevo partijos kolega. E. Mulokas yra LSDP Jonavos skyriaus pirmininko pavaduotojas, o pats E. Andrejevas – skyriaus atsakingasis sekretorius.

E. Mulokas Delfi aiškino negirdėjęs apie partiečio laimėtą pirkimą, o ir šiaip nežinojęs, kam priklauso įmonė „Menstata“.

„Net neatsimenu, atvirai kalbant, bet ten labai smulkūs, iki manęs net neprieina tokie, jeigu už tūkstantį eurų kas nors ką nors daro“, – sakė jis ir pridūrė, kad konkursų „Jonavos paslaugos“ skelbia šimtus.

„Visi vieni kitus pažįsta, kas partiniai, kas nepartiniai – visi Jonavoje vieni kitus pažįsta, tai taip žiūrint čia niekas nieko negalėtų pirkti“, – klausiamas apie partinę priklausomybę, kalbėjo pašnekovas.

„Jonavoje mažų darbų konkursus laimi jonaviečiai, nes iš toliau niekas nevažiuos“, – paaiškino jis.

Kai pirkimo suma neviršija 10 tūkst. be PVM, prekes ir paslaugas galima įsigyti paprastesniu – neskelbiamos apklausos – keliu.

Tai yra pirkimo būdas, kai perkančioji organizacija kreipiasi į konkrečius tiekėjus, kviesdama pateikti pasiūlymus.

Abi „Menstatos“ sutartys su „Jonavos paslaugomis“ patenka į šią kategoriją.

Įdomu tai, kad dalis kitų savivaldybės įmonių ir įstaigų, pirkusių paslaugas iš „Menstatos“ naudojo šį būdą, nors visai šviežiai įkurta įmonė turėjo būti mažai kam žinoma.

Neprivalo gilintis, kas savininkas

Pernai birželį E. Andrejevo įmonė laimėjo lopšelio darželio „Žilvitis“ pirkimą. Už 29,8 tūkst. eurų „Menstata“ darželiui atliko vidaus patalpų remontą.

Darželio atstovai pripažino, kad pirkimas buvo suskaidytas į aštuonias dalis – tai yra, sienų apdaila, plytelių klojimas ir kiti darbai pirkti atskirai. Tai leido pasirinkti neskelbtinos apklausos būdą.

„Menstata“ nugalėjo visose aštuoniose dalyse.

„Perkančioji organizacija laimėtoją skelbia vadovaudamasi Aprašo 21.3.7.2 punktu, o ne pagal tai kas yra rangovo direktorius ar savininkas“, – atsakydama į Delfi klausimus nurodė darželio administracija. – Pažymime, kad perkančioji organizacija pasirinkdama tiekėją neprivalo gilintis kas yra rangovo direktorius ar savininkas, tokia informacija nėra nurodoma ir rangovų, tiekėjų ar teikėjų siunčiamuose pasiūlymuose bendradarbiauti. Viešųjų pirkimų įstatyme yra aiškiai nurodyta, kuriais atvejais perkančioji organizacija privalo nurodyti kvalifikacijos reikalavimus rangovui“.

Apdaila

Dar vienas Jonavos lopšelis-darželis „Bitutė“ su „Menstata“ sudarė tris sutartis, kurių kiekviena neviršija 10 tūkst. eurų.

Pernai gegužę pasirašytos dvi sutartys: dėl beveik 5,3 tūkst. vertės parengimo remontui, griovimo, valymo ir elektros montavimo, o po 8 dienų – dėl grindų ir sienų remonto už 9,8 tūkst. eurų. Liepos mėnesį už 6,8 tūkst. eurų darželis iš „Menstatos“ pirko pastato statybos darbus.

„Pirkimai atlikti vadovaujantis įstaigos mažos vertės pirkimų organizavimo ir vykdymo tvarkos aprašu, kuris neprieštarauja viešųjų pirkimų tarnybos direktoriaus įsakymu patvirtinto mažos vertės pirkimų tvarkos aprašo nuostatoms“, – lakoniškai į Delfi klausimus atsakė darželio atstovai.

„Menstatą“ pasirinko tris kartus

Jonavos tarybos nario bendrovė pasirašė keturias sutartis su rajono savivaldybės įmone „Jonavos vandenys“.

Balandį savivaldybės įmonė iš „Menstatos“ už 11,9 tūkst. eurų pirko Užusalių kaimo nuotekų valymo įrenginių remonto darbus, gegužę – segmentinės tvoros už 34 tūkst. įrengimą, rugsėjį – buitinių nuotekų Ruklos miestelyje įrengimą už 10,2 tūkst. eurų, lapkritį pasirašyta 53,2 tūkst. eurų vertės sutartis dėl nuotekų tinklų statybos.

„Jonavos vandenų“ direktorius Romas Keliauskas teigė, kad pirkimai buvo laimėti vadovaujantis Viešųjų pirkimų įstatymu.

Paklaustas apie bendravimą su E. Andrejevu, jis sakė bendraujantis su visais rajono tarybos nariais.

„Būna ir pasitarimai, būna ir komitetai. Ne išimtis ir jis“, – teigė „Jonavos vandenų“ vadovas.

Tačiau savivaldybės įmonės vadovas patikino, kad tarybos narys niekuomet neprašė išskirtinių sąlygų: „Nelabai čia ką prispausi – kokiu čia būdu galima tą spaudimą daryti, nežinau“.

„Yra viešieji pirkimai, kriterijus – kaina, yra sutartiniai įsipareigojimai, pagal sutartį – grafikai. Jei nepadaro, tai – delspinigiai. Šiai dienai neturime nusiskundimų“, – apie „Menstatos“ darbų kokybę kalbėjo jis.

Andrejevas: mano įmonės paslaugų greičiau vengiama

Atsakydamas į Delfi klausimus E. Andrejevas teigė, kad tik įkūręs įmonę šį faktą iškart paviešino savo viešųjų ir privačių interesų deklaracijoje.

„Nebuvo nei slepiama, nei delsiama“, – pažymėjo jis.

Socialdemokratas pabrėžė, kad balsavimas VVG dėl kvietimo teikti paraiškas paramai gauti buvo priimtas anksčiau, nei buvo įkurta įmonė.

„O pateikus paraišką nei vertinimo procese, nei sprendimuose susijusiuose su paraiška aš nedalyvavau“, – pabrėžė jis.

Politikas pridūrė nežinantis, kaip mažos, kelių darbuotojų, statybos įmonės veiklos pradžią įsivaizduoja Delfi žurnalistė ar skaitytojai, bet jam atrodo suprantama, kad įsikūrus Jonavoje veiklos ir darbo pirmiausia ir ieškoma vietoje, o ne Šiauliuose ar Klaipėdoje.

„Taip, pavyko sėkmingai atlikti darbus keliose biudžetinėse įstaigose. Ar būdamas viešu asmeniu – politiku turėčiau nedirbti savo gimtajame mieste ar juo labiau nedalyvauti viešojo sektorius pirkimuose? Tuomet visiškas „skaidrumas“ įmanomas tik nieko neveikiant arba dirbtinai ribojant įmonės veiklą“, – teigė jis.

Komentuodamas Delfi klausimus, susijusius su savo partiečiais, jis aiškino, jog prielaidos apie jo ryšius su kitais asmenimis ir galimą neskaidrumą yra neteisingos.

„Priešingai, būdamas viešu asmeniu akivaizdžiai matau, kad mano įmonės paslaugų yra veikiau vengiama tik dėl to, kad įmonės vadovas esu aš – politikas. Juk niekam nemalonu atsakinėti į klausimus ir aiškintis ne dėl darbų kokybės, pirkimo procedūrų, o tik dėl to, kas atliko darbus. Galiu patikinti, kad savo reputaciją ir vardą branginu ir neskaidrioje įstatymus pažeidžiančioje veikloje nedalyvauju“, – teigė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)