„Autoritarinis A. Lukašenkos režimas įgyja vis daugiau totalitarizmo bruožų. Jis nebepasitenkina tik politine šalies kontrole, o siekia visų Baltarusijos gyventojų paklusnumo viešojoje ir privačioje erdvėje. Apribota gyventojų judėjimo laisvė, jei nesuveikia savicenzūra, blokuojamos ir likviduojamos ne tik informacinės priemonės, bet ir įvairios nevyriausybinės organizacijos. Galiausiai didžioji ekonomikos dalis valdoma režimo arba su juo susijusių asmenų. Toks tik represijomis besiremiantis ir nė menkiausios pagarbos žmogaus gyvybei ir orumui neturintis režimas yra didelis nestabilumo regione šaltinis“, – nurodoma VSD Grėsmių nacionaliniam saugumui vertinime.

Taip pat VSD pažymi, kad Minskas, organizuodamas migracijos krizę, prisidėjo prie Rusijos siekio gilinti Vakarų šalių saugumo problemas. Ir, vertinime pažymima, kad Baltarusijos ir Rusijos bendradarbiavimas ir toliau intensyvėja.

„Baltarusijos režimo organizuota migracijos krizė Lietuvos ir kitų kaimyninių ES šalių pasienyje prisidėjo prie Rusijos siekio gilinti Vakarų šalių saugumo problemas. Su ES valstybėmis konfrontuojantis Minskas tapo dar labiau priklausomas nuo Maskvos (...). Rusijos GP vienetai ir karinė aviacija manevruoja Baltarusijoje prie Lietuvos ir kitų kaimyninių valstybių sienų. Minsko ir Maskvos karinis bendradarbiavimas intensyvėja“, – nurodo departamentas.

Be to,Grėsmių nacionaliniam saugumui vertinime akcentuojama, kad ilgalaikis A. Lukašenkos tikslas – režimo legitimumo pripažinimas ir santykių su Vakarais normalizavimas.

„Artimiausioje perspektyvoje Minskui aktualiausia sustabdyti naujų sankcijų režimui priėmimą. Pageidautina, kad būtų atšauktos ir anksčiau įvestos sankcijos“, – teigiama VSD parengtame vertinime.

Taip pat VSD nurodo, kad savo veiksmams pateisinti režimas kuria propagandą, kuria tikisi diskredituoti priešininkų veiksmus, skatinti nepasitikėjimą Lietuvos valdžia ir Lietuvoje veikiančia Baltarusijos opozicija. Be to, pažymima, kad režimas naudojosi surežisuota migrantų krize diskredituoti kaimynines ES valstybes dėl žmogaus teisių pažeidimų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)