„Manau, kad Rusija neabejotinai išbando Europos Sąjungos vienybę ir solidarumą. Jie rodo, kad kai kurios šalys gali būti nubaustos ir išskirtos iš visos Sąjungos, turime Lenkijos ir Bulgarijos pavyzdžius. Ir mes privalome išlaikyti šį testą“, – po susitikimo su Ispanijos užsienio reikalų ministru žurnalistams teigė G. Landsbergis.

G. Landsbergis tikisi, kad Europos Sąjungos valstybės nemėgins derėtis su Kremliumi dėl apmokėjimo už rusišką naftą ir dujas dar iki sankcijų įsigaliojimo.

„Turime parodyti vienybę ir jėgą bei labai aiškiai pasakyti Putinui, kad vienybė nesugrius. Ir aš manau, kad Europos Komisija yra labai gera vieta parodyti tą vienybę. Ursula von der Leyen vakar tvirtai pareiškė, kad atsakymas yra ruošiamas. Tikimės, kad šis atsakymas padės išspręsti apmokėjimo klausimą. O iki to momento, kai sankcijos naftai ir dujoms neleis atlikti jokių mokėjimų, turime užtikrinti, kad nė viena šalis negalėtų rasti patogesnio būdo, kaip derėtis su Rusija dėl sąlygų. Ir tai būtų Europos politika“, – teigė ministas.

Be to, G. Landsbergio teigimu, tikėtina, kad šeštasis sankcijų paketas neužtikrins staigaus dujų atsisakymo, tačiau, anot jo, sankcijomis bus parodyta, kad Europos Sąjunga reaguoja į Kremliaus veiksmus ir imasi atitinkamų priemonių.

„O vėliau – pasiūlymas dėl šeštojo paketo. Ir aš suprantu, kad tikriausiai tai, ką matysime, nebus staigus mechanizmas, bet vėlgi mes parodysime, kad rimtai žiūrime į šeštąjį paketą ir iš tikrųjų tai darome“, – pridūrė jis.

ELTA primena, kad praėjusį mėnesį prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė, kad Rusija nebepriims mokėjimų kita valiuta nei rublis, taip keršydama už Vakarų ekonomines sankcijas Maskvai dėl jos invazijos į Ukrainą.

U. von der Leyen perspėjo ES importuotojus, kad, jei tiekimo sutartyje nenumatyti mokėjimai rubliais, paklusdami Kremliaus reikalavimui ir mokėdami rubliais pažeis sankcijas.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją