„Ką aš tau galiu pasakyti? Man atrodo, kad visi tie kariai turi eiti namo. Visi iš jų turi savo šeimas – tėvus, mamas. Kodėl jie visą tai padarė? Jie gali tiesiog sustoti ir eiti namo. Kam reikalinga ši kova? Jie žudo mūsų vaikus, kaip galėčiau nustoti jaudintis, norėčiau, kad būtų atakavę tik mano namus. Bet jie nužudė tiek daug žmonių“, – braukdama ašaras žurnalistams sakė Kramatorsko gyventoja Tamara.

Ji tik viena iš daugelio sužeistųjų per suintensyvėjusias Rusijos atakas rytų Ukrainoje. Situacija prastėja kasdien, nes daugėjant sužeistųjų ligoninės nebespėja visiems suteikti pagalbos.

„Labai sunku tai matyti. Ypač po balandžio 8–osios išpuolio traukinių stotyje. Kai pamačiau vaikus be rankų ir kojų, kai mano rankose mirė keturiolikmetis berniukas, jis buvo pristatytas pas mus kritinės būklės, nežinau, ar kada nors galėsiu tai pamiršti“, – kalbėjo Kramatorsko ligoninės gydytojas Viktor Krikliy.

Ukraina skelbia, kad šalį užpuolusios Rusijos pajėgos, siekiančios perimti Donbaso kontrolę, prasiveržė gilyn į šalies rytus ir užėmė kelis kaimus. Esą Rusija toliau apšaudo nedideles Donbaso priešakyje esančias gyvenvietes, beatodairiškai besitaikydama į civilius.

„Evakavome iš čia visus žmones, net tuos, kurie nenorėjo išvykti. Mes juos įtikinome išvykti. Pirmiausia civiliai turi iš čia išvykti, nes tai nėra jų karas. Čia buvo vaikų ir juos reikėjo evakuoti“, – pasakojo vienas Ukrainos gynėjas.

Ukraina toliau kovoja, stiprindama savo kariuomenę šalies rytuose kariais ir naujais ginklais.

„Mes esame savo žemėje, mums kelio atgal nėra. Bet dauguma rusų kareivių nesupranta, ką jie čia daro. Ir jeigu jie turėtų smegenis, tai suprastų, kad jie yra žudikai ir okupantai“, – kalbėjo kitas.

Aukščiausiosios Rados Nacionalinio saugumo, gynybos ir žvalgybos komiteto atstovas pareiškė, kad jei Rusija dar turės jėgų po puolimo Donbase, naują karo veiksmų etapą gali pradėti jau birželį ar liepą.

Pasak Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio patarėjo Oleksij Arestovič, karas truks ilgai.

„Turime ruoštis ilgai istorijai. Aktyvios fazės Donbase nutraukimas, perėjimas prie pozicionavimo nereiškia karo pabaigos. Vyks taktiniai veiksmai, reidai, antskrydžiai. Karas tai pakankamai ilga istorija, ji gali būti ilga, gali tęstis iki Naujųjų metų. Viskas priklauso nuo daugybės aplinkybių“, – kalbėjo Ukrainos vadovo patarėjas.

Ginklai Ukrainai siunčiami net iš tolimosios Australijos. Pagal naują 17 milijonų eurų karinės pagalbos paketą Ukraina gaus 6 lengvasvores velkamas haubicas ir šaudmenų.

Ukrainos prezidento patarėjas tikina, kad neseniai iš vakarų gauti ginklai mūšio lauke turės didelį poveikį tik gegužės pabaigoje ar birželio pradžioje.

Karo tyrimų institutas pranešė, kad Rusija pamažu daro pažangą, verždamasi gilyn į Ukrainą.

Teigiama, kad Rusijos kariai juda metodiškiau ir ne taip sparčiai, kaip ankstesniais karo etapais ir pradėjo priimti protingesnius karinius sprendimus.

Britų žvalgyba tvirtina, kad Ukraina išlaiko didžiosios savo oro erdvės kontrolę, daugiausiai dėl to, kad Rusijos aviacija didžiausią dėmesį skiria Ukrainos pietums ir rytams.

Ukrainos prezidentas V. Zelenskis pareiškė, jog Rusijos raketos praskrido virš dviejų Ukrainos atominių elektrinių.

„Manau, kad po visko, ką Rusijos kariai padarė Černobylio zonoje ir Zaporižės atominėje elektrinėje, niekas pasaulyje negali jaustis saugus, žinodamas, kiek daug branduolinių objektų, branduolinių ginklų ir atitinkamų technologijų turi Rusija. Jeigu Rusija pamirštų, kas yra Černobylis, tai reiškia, kad reikalinga visiška Rusijos branduolinių objektų ir technologijų kontrolė“, – teigė V. Zelenskis.

Rusija ir vėl turi nuostolių savoje teritorijoje. Pasirodė pranešimų, kad netoli Ukrainos sienos esančiame Rusijos kaime girdėti keli sprogimai, esą užsidegė šaudmenų sandėlis.

Rusija ne kartą kaltino Ukrainą dėl smūgių jos teritorijoje. Ir įspėjo, kad atsakydami rusų kariai suintensyvins atakas prieš Kyjivą.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: