Priklausomų asmenų bendruomenės „Aš esu“ vadovas, kunigas Kęstutis Dvareckas laidoje „Dienos klausimas“ sakė, kad tai, kiek šie terminai yra įžeidžiantys, labai priklauso ir nuo kalbančiojo.

„Mes kartais savo bendruomenėje vartojame tuos terminus, bet, jeigu bendruomenės nariai žino, kad tą sakome su pagarbia meile tam asmeniui, kuris šia liga susirgo, tai neiškyla tokių problemų“, – sakė K. Dvareckas.

Pasak su priklausomais asmenimis dirbančio dvasininko, galbūt tai ir sveikintina iniciatyva pagarbiau šnekėti apie žmones, sergančius šia liga, ir galbūt tai palengvintų jiems prisipažinimo kelionę.

„Nes, jeigu prašai prisipažinti, kad tu esi, nepykite už terminą, „degradas“, nes dažnai tie žodžiai yra naudojami vos ne kaip sinonimai, ir kartais pravardžiuojame net nevartojančius žmones (…). Jeigu paprašytume prisipažinti, kad jo medžiagų vartojimas yra liguistas, ir vadintume kitais terminais, galbūt žmogui lengviau peržengti tą barjerą“, – sakė K. Dvareckas.

Pasak jo, pradžioje ir nuo savipagalbos grupių atbaido tas viešas prisipažinimas, kad „esu alkoholikas ar narkomanas“, bet, kita vertus, be to prisipažinimo labai toli nenueisi.

„ Aišku, gal truputį ima nerimas, kad nepradėtume nuvertinti tos ligos svorio. „Alkoholikas“, „narkomanas“ turi tą svorį, ir galbūt sunku tą svorį užsikrauti ant pečių, nes pripažinus turi kažką daryti. Jeigu pradėsime muilinti sakydami, kad „nieko čia tokio“, „aš tiesiog vartotojas“ arba, kai mačiau siūlymą „vartojantis asmuo“, ką aš žinau, ką norime tuo pasiekti?“, – kalbėjo K. Dvareckas.

Kunigui atrodo, kad tai, kad žeminti negalima, tai visiems kažkiek turintiems širdies ir smegenų yra akivaizdu.

„Bet, kita vertus, neturime kažkaip nupiginti pačios ligos ir sudaryti įspūdžio, kad nieko čia baisaus. Iš esmės kalbame apie labai mirtiną, labai progresuojančią ligą, ir deja, bet ir labai skausmingai užgulančią ne tik vartotojo, bet ir artimųjų pečius“, – sakė K. Dvareckas.

Savo problemų ir sveikimo kelio neslepiantis kunigas pasidalino ir pats savo patirtimi.

„Atsimenu, ir pats, kai pradėjau sveikimo kelionę, ištarti garsiai, kad esu alkoholikas, kad esu narkomanas, atrodė slenkstis, kurį labai sunku peržengti. Bet jį peržengus, tikrai ateina palengvėjimas, suvokimas, kad turi išmokti atsakingai ir pagarbiai gyventi su šia klastinga liga ir neignoruoti jos egzistavimo savo gyvenime, ir priiminėti sprendimus, atsižvelgiant į šį faktorių“, – teigė K. Dvareckas.

Kliuvo už siūlymus

Komunikacijos ekspertas Mindaugas Lapinskas siūlo nesijaudinti, kad politikai neturi, ką veikti, užsiiminėdami tokiomis iniciatyvomis.

„Politikai visada turi, ką veikti, ir vienas iš jų veiklos bruožų yra kalbėti su žiniasklaida, ir pritraukti dėmesį. Šita akcija pavyko. Dėl politikų tai nepergyvenkite, su politikais viskas gerai, jie dirba savo darbą“, – sakė M. Lapinskas.

Komunikacijos specialistas sutiko, kad tai, kaip mes kalbame, yra svarbu.

„Aišku, kad, kaip mes kalbame, taip mes ir gyvename. Jeigu mes naudojame tokį pavadinimą „narkomanas“ arba „alkoholikas“, „imbecilas“, „debilas“ ar panašūs dalykai, tai tikriausiai tai uždeda niekinamąjį aspektą tiems žmonėms. Čia, ko gero, visuomenė būtų geresnė, jeigu tokių terminų nebūtų.

Bet tam reikia dviejų sąlygų. Vienas dalykas – reikia, kad bent kažkokia reikšmingesnė visuomenės dalis suprastų apie tai, kad tai yra blogai. Akivaizdu, kad turėtume turėti pakaitinį terminą. Kas gi gyvenime vartoja tokius dalykus kaip „priklausomas žmogus“? Turi būti aiškus apibrėžtas terminas, kaip galėtum pavadinti“, – sakė M. Lapinskas.

Jam taip pat kyla klausimas, ką Seimo narė tokiais siūlymais nori padaryti.

„O Seimo narė nori išsitraukti bizūną arba bokso pirštinę, užmauti valdžiai, ir sakyti, kad, jeigu kas nors ne taip sako, tai tam reikia tvoti per galvą. Laisvės partija visą laiką neva tai gina laisvą pasirinkimą. Jų lyderiai visada kalba, kad kokį nors alkoholį ne drausti reikėtų, o žmones šviesti ir edukuoti. (…) Tai čia staiga viena reikšminga partijos narė iššoka ir sako: „viskas, viskas šitas kalbeles paliekame Šimašiui ir Armonaitei makaronams kabinti, o aš norėčiau elgtis ne kaip Laisvės partija, o kaip Šustausko Laisvės sąjunga, ir tiesiog imti ir drausti. Sekantis žingsnis būtų dar kažkokios baudos“, – kalbėjo M. Lapinskas.

Siūlo keisti terminus

Laisvės partijos frakcijos Seime atstovė Morgana Danielė feisbuke praėjusią savaitę pranešė, jog kreipėsi į Valstybinę lietuvių kalbos komisiją dėl medicinoje pasenusių ir menkinamųjų terminų, kaip „narkomanas“, „narkomanija“, „alkoholikas“, „alkoholizmas“, ragindama juos keisti.

Seimo narė M. Danielė socialiniame tinkle teigė, jog kol jos kolegė parlamentarė Monika Ošmianskienė keičia pasenusį terminą „invalidumas“ Lietuvos Respublikos Konstitucijoje, „už kalbą atsakingos institucijos kovoja prieš nuorodas anglų kalba oro uoste ir prekinius ženklus“.

„Kreipiausi į VLKK dėl medicinoje pasenusių ir menkinamųjų terminų, kaip „narkomanas“, „narkomanija“, „alkoholikas“, „alkoholizmas“. Šie terminai savo vartosena prilygsta „debilui“ ar „imbecilui“ – pastarieji sovietmečiu apibūdino intelekto raidos sutrikimus turinčius žmones“, – feisbuke rašė politikė.

M. Danielės nuomone, su žmogaus sveikata susijusios sąvokos yra labai jautrus klausimas, nes jos „formuoja mūsų požiūrį į žmones“.

„Būtent todėl medicinos ir žmogaus teisių specialistai nuolat juos peržiūri. Deja, taisyklingi vertimai dažnai Lietuvos nepasiekia ar pasimeta pasaulinių dokumentų aprobavimo procesuose.

Atsakingos už kalbos vartoseną institucijos turėtų užtikrinti kuo tikslesnius terminų vertimus ir vartosenos rekomendacijas, sveikatos srities korektiškumui skiriant ypač didelį prioritetą. Be Seimo narių raginimo“, – rašė parlamentarė.

Ji socialiniame tinkle taip pat pateikė ir tinkamus vertimus.

„Taisyklingai: drug addiction – alkoholio/narkotikų priklausomybė, people with addiction – (nuo alkoholio/narkotikų) priklausomas žmogus, drug user – narkotikų vartotojas“, – rašė Seimo narė M. Danielė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)