S. Kairio teigimu, susitikimas buvo skirtas aptarti tarpinstitucinį pasirengimą gegužės 9 dienai, kurios metu galimos įvairios provokacijos iš prorusiškų asmenų.

„Kai kuriuos akcentus norisi paliesti ir man pačiam, kalbant apie sovietinių karių kapines bei skulptūras, esančias jose. Galų gale Seimo priimti sprendimai, kad nebegalima nešioti Georgijaus juostelių ir kitų dalykų – tai sukuria foną, apie kurį pabendrauti visada gerai“, – žurnalistams prie VSD po susitikimo sakė kultūros ministras.

S. Kairys teigė, kad situaciją visi supranta vienodai.

„Pagrindinė žinutė, kurią nori perduoti institucijos, atsakingos už saugumą valstybėje bei Kultūros ministerija, – kad visi dalykai turi būti daromi gerbiant įstatymą, procedūras, nesiveliant į provokacijas“, – komentavo ministras.

Jis neslėpė, kad artėjant gegužės 9 dienai, kai Rusija švenčia vadinamąją pergalės dieną, yra bendrų nuogąstavimų dėl galimų provokacijų.

Simonas Kairys

„Vis tiek žmonės į kapines eis – tai jų teisė, čia nėra nieko blogo. Klausimas, kad nebūtų kažkokių įtampų visuomenėje, mes patys irgi rimtai žiūrėtume į procesus, kažko neprovokuotume, nepridarytume daugiau problemų nei jų galėtų būti“, – kalbėjo S. Kairys.

Ministras patikino, kad institucijos išmano savo darbą ir žino, kaip susitvarkyti su įvairiomis situacijomis.

„Akivaizdu, kad ta gegužės 9 diena yra svarbi Rusijai diena, ji svarbi ir mūsų kai kuriems piliečiams, tai svarbu, kad neįvyktų kažkokių netikėtų provokacijų, o jei jos vyktų, tai, kad mes žinotume apie jas ir joms nepasiduotume“, – sakė S. Kairys.

Jis paaiškino, kad susitikimas vyko Kultūros ministerijos iniciatyva, Seimui pakeitus teisės aktus, kuriais uždraudžiama naudoti simbolius, palaikančius rusų inicijuotą karą Ukrainoje bei vadinamąją Georgijaus juostelę.

Ministras taip pat priminė, kad ministerija leido savivaldybėms spręsti dėl sovietinio paveldo kapinėse likimo.

„Visi turime suprasti, kad Lietuvoje galioja įstatymai, turi būti pasitelkiami ekspertai, laikomos visos procedūros ir tie sprendimai turi būti priimti pagarbiai, solidžiai, neskubant arba nestatant į kažokius rėmus, pavyzdžiui, kad iki gegužės 9-os turi būti kas nors išspręsta.

Putinas nusistato terminus: ar iki Velyku, ar iki gegužės 9 dienos, o mes tiesiog turime elgtis solidžiai, sprendimus priimti vieną po kito ir išlaikyti visuomenės rimtį“, – akcentavo S. Kairys.

Jo nuomone, propaganda savaip nusprendžia, kokius sprendimus ir kaip išnaudoti.

„Nuo mūsų nepriklauso, ką propaganda išnaudos, bet turėkite omenyje, kad Lietuva jau karine prasme padeda Ukrainai, išsiuntė ambasadorių, konsulatas nebeveikia. Manau, kad visame paveiksle tai yra tik viena iš detalių, bet, be abejo, institucijos turi tiesiog palaikyti ryšį“, – sakė S. Kairys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)