Sausumos pajėgų Butigeidžio dragūnų bataliono kariai sunegalavo sekmadienį. Vakarop pas medikus nuskubėjo 30 karių, prieš naktį jų buvo jau 100, o ryte – dvigubai daugiau.

„Šiandien dragūnų batalione tarnauja 500 karių, iš kurių simptomus pajuto apie 200 karių, iš kurių stipresnius simptomus, susijusius daugiau su žarnyno veikla, jaučia 10 nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos karių“, – LNK komentavo bataliono štabo viršininkas Edvardas Vasiliauskas.

Kariai skundžiasi pakilusia temperatūra, vemia ir viduriuoja. Vienas karys paguldytas į ligoninę Klaipėdoje, infekcinį skyrių dėl stipraus negalavimo.

„Jo būklė yra gerėjanti. Jei situacija nesikeis, tikimės, kad ryt jis bus rikiuotėje, paleistas iš ligoninės“, – sakė E. Vasiliauskas.

Visgi greičiausia, kad karys į rikiuotę dar negrįš, nes jam nustatytas adenovirusas – ši infekcija ypač pavojinga turintiems nusilpusią imuninę sistemą. Paprastai pasveikstama per 7-8 dienas.

Kone pusę bataliono išguldžius infekcijai, tikrinama bataliono valgykla, maistas, virėjos. Įtariama, kad kariai užsikrėtė per pusryčius.

„Ten buvo kiaušinienė, atskirai duodamas jogurtas ir panašiai – visus maisto mėginius paėmė Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT)“, – LNK pasakojo bataliono štabo viršininkas.

Visgi, kaip sako specialistai, dauguma žarnyno bakterijų į mūsų organizmą patenka per maistą ir skysčius.

„Pagrindinis perdavimo būdas yra arba per užkrėstą maistą, arba žmogus žmogui – kitaip tariant, nesilaikant asmens higienos taisyklių“, – LNK paaiškino VMVT skyriaus vedėja Indrė Stoškuvienė.

Blogai termiškai apdorota paukštiena, žali kiaušiniai, vakuumuota mėsa, nepasterizuoti pieno produktai, nevirintas pienas ir vanduo – pagrindiniai bakterijų perdavimo šaltiniai. Taip pat svarbu nepamiršti ir higienos.

„Pats svarbiausias dalykas yra plauti rankas prieš gaminant maistą, gaminimo metu ir po gamybos. Jei kalbame apie paukštieną, kiaušinius, mėsą ir jų produktų vartojimą, tai jie turėtų būti gerai termiškai apdoroti. Jeigu mes laikome šaldytuve tiek termiškai apdorotą maistą, tiek žalią, tarkime vaisius, daržoves, tai jie turėtų būti sudėti atskirai, atskirai supakuoti“, – sakė I. Stoškuvienė.

Šiuo metu Dragūnų batalione vyksta baziniai karo kursai – šauktiniai čia mokosi apie mėnesį. Kol vieni kariai ilsisi, kiti grįš į mokymus.

„Mes dar neišėjome iš to karinio rengimo, jį pilnai vykdome, tik tie, kurie pajuto stipresnius simptomus ir kuriems reikia pailsėti, atsigauti, nevykdo karinio rengimo, o visi kiti nenutraukia savo karinio rengimo ir pratybų“, – sakė E. Vasiliauskas.

Vis dėlto batalionas priėmė sprendimą nukelti už kelių dienų turėjusias vykti pratybas, kad tinkamai būtų galima įvykdyti karinį pasirengimą.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: