Viešumoje buvo ne kartą rašoma, kad į Europos Audito rūmus gali būti siūlomas Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas arba buvęs Konstitucinio Teismo pirmininkas Dainius Žalimas. Visgi kol kas nėra pateikta nei viena pavardė.

„Kai susitarsime, tai ir bus“, – antradienį apie tai žurnalistams Seime komentavo premjerė.

Ji pripažino, kad dėl tinkamo žmogaus kol kas nesutariama.

„Nėra kol kas kandidato, kurį galėčiau pateikti Vyriausybės posėdžiui. Tiek galiu pasakyti“, – paaiškino I. Šimonytė.

„Premjerė tikisi, kad galės pateikti kandidatą vėliausiai pavasario sesijos pačiai pradžiai. Tačiau turint mintyje, kad stengiamasi tarp institucijų suderinti ne vien kandidatūrą į Europos Audito Rūmus, bet ir į kitas svarbias pozicijas, kol kas derinimo procesą Premjerė vertina kaip nebaigtą“, – yra sakiusi premjerės I. Šimonytės atstovė spaudai Rasa Jakilaitienė.

Kritikos, kad iki šiol nepateikiama kandidatūra, viešai pažėrė socialdemokratė Rasa Budbergytė.

„Ir čia – ta pati istorija: mano žiniomis, lyg ir buvo pasiektas sutarimas dėl konservatoriaus Mykolo Majausko kandidatūros. Bet, artėjant mokesčių reformos svarstymui Seime, Vyriausybė tikriausiai suinteresuota, kad svarbiam Biudžeto ir finansų komitetui vadovautų būtent dabartinis jo pirmininkas Mykolas Majauskas. Europos Audito Rūmai palauks! Taigi, atrodo, ir vėl susiduriame su situacija, kai vietinės reikšmės politiniai interesai kiša koją sprendžiant nacionalinės svarbos klausimus“, – pažymi buvusi Lietuvos deleguota EAR narė R. Budbergytė, kurią citavo naujienų agentūra ELTA.

Kaip „Delfi“ jau rašė, šaltinių duomenimis, tarp svarstomų pavardžių minima konservatoriaus, Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininko Mykolo Majausko pavardė. Kiek vėliau ELTA rašė, kad, jų šaltinių žiniomis, į Audito rūmus gali būti siūlomas D. Žalimas.

Buvo ir spėjimų, kad į šią poziciją bus deleguojamas sveikatos apsaugos ministras, buvęs valstybės kontrolierius Arūnas Dulkys.

Dabar Europos audito rūmuose Lietuvos atstovo pareigas eina buvęs finansų ministras, socialdemokratas Rimantas Šadžius. Jo kadencija baigsis kitų metų birželio viduryje.

Audito rūmų narius, kuriuos siūlo atitinkamos valstybės narės, skiria Taryba, pasikonsultavusi su Europos Parlamentu. Nariai skiriami šešerių metų kadencijai, kuri gali būti pratęsta. Eidami savo pareigas, jie turi būti visiškai nepriklausomi, o jų veikla – atitikti bendrą Europos Sąjungos interesą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)