Praėjusią savaitę Vilniaus apygardos teismas (VAT) išteisino visus kaltinamuosius vadinamojoje „MG Baltic“ (koncernas pakeitė pavadinimą į „MG grupė“ – Delfi) byloje.

Reaguodama į tai byloje kaltinto Liberalų sąjūdžio pirmininkė suskubo pasidžiaugti, kad tokio sprendimo ir tikėjosi. Kilus triukšmui jai teko atsiprašinėti ir tikslinti, jog kalbėjo tik apie Liberalų sąjūdį.

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesorius Lauras Bielinis Delfi tokį politikės elgesį pavadino klaida.

Politikos eksperto teigimu, jei V. Čmilytė-Nielsen kandidatuos į prezidentus, konkurentai jai šį paslydimą būtinai primins.

„Jei ji rinkimų kampanijoje dalyvaus, konkurentai tikrai nepamirš paminėti, padaryti sąsajas, sukurti emocingus vaizdinius. Tai buvo klaida, reikėjo kažkaip neutraliai pakalbėti arba išvis nekomentuoti teismo sprendimo, nes jis dar nėra galutinis. Reikėtų nuosaikiau laikytis vertinant teismo sprendimus“, – aiškino jis.

Protingiausia būtų patylėti

Tačiau kalbėdamas apie šios partijos ateitį L. Bielinis teigė, kad politinė jėga turi perspektyvą auginti savo rinkėjų ratą.

„Jiems reikia dirbti ir vykdyti tą politiką, kurią dabar vykdo Seime, apie ką kalba viešumoje. Jie turi tęsti pradėtą politiką ir aš manyčiau, kad jiems tikrai pasiseks, nes ši partija turi poziciją, kuri leistų jiems išlikti tarp konservatorių ir centre esančių populistų. Visuomenė to laukia ir Liberalų sąjūdis tikrai gali užimti šią nišą, jis ją ir užiminėja, nežinia tik, ar patys supranta, kad jie gali užpildyti tą didelę nišą tarp konservatizmo ir populizmo“, – kalbėjo jis.

L. Bielinio teigimu, Liberalų sąjūdžio atstovams dabar apskritai protingiausia būtų susilaikyti nuo viešo kalbėjimo apie politinės korupcijos bylą, o juo labiau – nuo emocijų demonstravimo.

„Reikia laikyti distanciją, kokia buvo iki tol“, – įsitikinęs jis politologas.

Tai, pasak jo, leistų šiai partijai išlaikyti ligšiolinį veidą kaip jau apsivaliusios, neturinčios ryšių su byloje minimais asmenimis.

Politologas įsitikinęs, kad Laisvės partija, kurią įkūrė triukšmingai po korupcijos skandalo Liberalų sąjūdį palikę politikai, būtų atsiradusi net jei ir nebūtų buvę „MG Baltic“ bylos.

„Tie žmonės, kurie siekė sukurti Laisvės partiją, pasinaudojo palankia proga ir atsiskyrė. Vis tiek tai būtų įvykę, galbūt ne taip efektingai. Nes vidinės priešpriešos ten jau buvo, konfliktas būtų įvykęs“, – tvirtino jis.

Poveikis jau pasijuto

Kalbėdama Žinių radijo laidoje „Įvykiai ir komentarai“ Delfi vyriausioji redaktorė Rasa Lukaitytė-Vnarauskienė teigė, kad paskutiniai Seimo rinkimai jau parodė šios bylos poveikį tiek V. Čmilytei-Nielsen, tiek visam Liberalų sąjūdžiui.

„Matome, kad ta žala, kokia ji buvo, jau padaryta. V. Čmilytė-Nielsen, paprastai kalbant, rinkėjų akyse yra naujas žmogus, ne iš kompanijos. Ji nėra partijos senbuvė, jos nebuvo įtarimų šleife“, – kalbėjo laidos pašnekovė.

R. Lukaitytės-Vnarauskienės teigimu, iki prezidento rinkimų V. Čmilytės-Nielsen pareiškimas jau bus pasimiršęs.

Portalo 15min vyriausiasis redaktorius Vaidotas Beniušis laidoje tvirtino, kad oponentai jai primins šią bylą, jei politikė nuspręs dalyvauti prezidento rinkimuose.

Jis nesiėmė svarstyti, ar tai nutiks, tačiau neatmetė, kad ji galėtų tapti ne tik Liberalų sąjūdžio, bet valdančiąją koaliciją sudarančių partijų kandidate.

Visą Žinių radijo pokalbį su R. Lukaityte-Vnarauskiene ir V. Beniušiu klausykite čia:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)