Prie Kyjivo rusų okupantų nuniokotoje Bučoje vietos gyventojai tik ryte galėjo ateiti prie apgriautos cerkvės, nes šventės išvakarėse Ukrainos valdžia įvedė komendanto valandą, kad neleistų žmonėms būriuotis, nes išlieka didelė rusų raketinių atakų tikimybė.

Velykų išvakarėse rusų laivynas paleido net septynias sparnuotąsias raketas „Kalibr“ į Odesą. Viena iš jų pataikė tiesiai į 16 aukštų gyvenamąjį namą.

„Tai jie vadina „kariniu objektu“. Dabar patvirtinta: 8 žuvę, tarp jų – 3 mėnesių kūdikis, mergaitė, kuri taip ir nepamatė gyvenimo“, – komentavo Odesos meras Genadijus Truchanovas.

Šeštadienį vėlai vakare prezidentas V. Zelenskis, ne taip, kaip nuo užsienio žiniasklaidos besislapstantis V. Putinas, Kyjivo metro stotyje surengė spaudos konferenciją vietos ir užsienio žurnalistams. Kalbėdamas apie Odesą, išsakė daug karčių žodžių rusams.

„Karas prasidėjo, kai tam kūdikiui sukako mėnuo. Jūs bent įsivaizduojate, kas čia vyksta? Padugnės jie dvokiančios – kaip kitaip juos pavadinti. Nerandu jokio kito žodžio: tiesiog padugnės“, – teigė V. Zelenskis.

Volodymyras Zelenskis

Prezidentas pagyrė britus ir kitas šalis, kurios nusprendė sugrąžinti ambasadas į Kyjivą, bet perspėjo visus, kurie nori aplankyti Ukrainos sostinę.

„Mes, kaip čia jums pasakius, ne šalis tragiškoms asmenukėms. Čia vyksta tikras karas, todėl atvažiuokite pas mus, sutiksime jus su džiaugsmu, bet, būkite geri, atvažiuokite su ta pagalba, kurios prašome“, – sakė V. Zelenskis.

Jis pripažino, kad Ukrainos pajėgos vis dar neturi tokios ginkluotės, kuri leistų prasiveržti iki Mariupolio, kur gausios okupantų pajėgos negailestingai bombarduoja ir apšaudo „Azovstal“ pramoninį kompleksą, kur paskutines savo pozicijas gina „Azov“ pulko nariai ir tebesislepia nemažai civilių.

„Kristus prisikėlė, gerbiamoji Ukraina. Šiandien didi diena, bet priešas nekreipia dėmesio ir toliau mėto bombas – šaudo laivų artilerija, sausumos pabūklai, priešų tankai, o pėstininkai toliau bando mus šturmuoti“, – vaizdo įraše sakė „Azov“ pulko vado pavaduotojas Sviatoslavas Palamaras.

Vladimiras Putinas

Savo ruožtu didžiąją dalį Mariupolio visiškai suniokoję ir okupavę rusų kariai šventė Velykas džiaugsmingai važinėdami tankais po šį Ukrainos uostamiestį.

Rusų generolai tvirtina, kad kontroliuoja šį strategiškai svarbų miestą, bet rusai ir toliau apšaudo ten apsiaustas ukrainiečių pajėgas. Norisi tikėti, kad Velykas švenčiantis V. Putinas, kuris nesutiko paskelbti bent simbolinių paliaubų, žino, kas iš tikrųjų vyksta Mariupolyje ir visoje Ukrainoje.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: